08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
14.07.2023 04:41

Türkiye Batı’ya doğru adım atarken fonlama Doğu’dan mı gelecek?

Ekonomi yönetimi Körfez ülkelerine, Erdoğan ise Batı’ya doğru ciddi adımlar attı. Bu hava piyasalara moral veriyor. CDS primleri ekim 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilerken, borsaya yarım milyar dolar yabancı girişi gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan Batı ile ilişkileri sıcak tutmaya çalışırken, yeni ekonomi yönetimi Orta Doğu sermayesi için kolları sıvadı. Katar ve Suudi Arabistan’dan doğrudan yatırım ve döviz finansman desteği beklenirken, İsveç’in NATO üyeliğine onay verilmesi ve F-16 beklentileri risk primini düşürüyor.

Uzun süredir tartışılan Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesi konusunda uzlaşıya varıldı. Hafta ortasında gelen bu haberin ardından Türkiye tahvillerini sigorta ettirmenin maliyeti yani piyasa tabiri ile “risk primi göstergesi” olan CDS 20 baz puan düşüşle 2021 ekim ayından bu yana en düşük seviye olan 468 puana geriledi. Geçtiğimiz yıl 700 puanın üzerine kadar yükselerek benzer gelişen ülkelerden olumsuz ayrışan risk primi göstergesi, Türkiye’nin yüzünü batıya dönme ihtimali ile daha olumlu bir ortamı fiyatlıyor.