27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
01.09.2023 04:46

Türkiye’nin IMF’ye ihtiyacı var mı?

Son dönemde azalan rezervlerimiz ve artan cari açığımız, bütçe açığı ile de birleşince ikiz açık riskini gün yüzüne çıkarıyor. Finansmanın hangi kaynaklarla sağlanacağı ise merak konusu...

Geçtiğimiz hafta “IMF eylül ayında Türkiye’nin talebi üzerine geliyor” haberiyle çalkalanan Türk finansal piyasaları, hafta başında IMF tarafından yapılan açıklama ile olağanüstü bir durum olmadığını görmüş oldu. IMF üye ülkelerin ekonomi kurmaylarıyla her yıl düzenli olarak toplantılar gerçekleştirir ve toplantı sonrasında bir değerlendirme raporu yayınlar. Raporun bir bağlayıcılığı olmayıp, üye ülkenin genel ekonomik gidişatına dair görüş bildirilir.

2022 rakamlarıyla IMF’nin üye ülkeler için hazır tuttuğu kaynak 160 milyar dolar ve şimdiye kadar bunun yalnızca 30 milyar dolarlık kısmı kullanılmış durumda. Arjantin, Genişletilmiş Fon Kolaylığı (EFF) adı altında yaklaşık 14 milyar doların üzerinde kullanım ile IMF’den en çok destek alan ülke. Arjantin’e tahsis edilen toplam tutar 43 milyar dolar civarında. Esnek Kredi İmkanı (FCL) çerçevesinde ise Meksika yaklaşık 47 milyar dolar, Şili 19 milyar dolar tahsis alsa da henüz bu limitlerini kullanmadılar. 2022 itibarıyla Türkiye’nin ise IMF’de yaklaşık 6,2 milyar dolar tutarında kotası, tahsis edilmiş 7,2 milyar dolar civarında özel çekme hakkı (SDR) bulunuyor.

Türkiye, IMF’ye üye olduğu 1947 yılından bu yana 19 IMF programı uyguladı, son programı 2008 yılında idi ve bu programın borç ödemesini de 2013 yılında tamamladı.