Bu yıl özellikle temmuz ortasından itibaren Kur Korumalı Mevduat (KKM) yükümlülüklerinin TCMB’ye devredilmesi ile beraber bankacılık sistemindeki likiditenin arttığı, bu doğrultuda Bankanın Açık Piyasa İşlemleri (APİ) fonlamasının eksiye döndüğü dönemler sıkça görülmeye başlandı. Bu ise, genellikle parasal aktarım mekanizmasının yeterince sağlıklı çalışmasına engel olarak gösterilen bir duruma işaret ederken, Banka’nın bu fazla likiditeyi KKM’ye zorunlu karşılık getirerek ve son olarak YP mevduata ilave TL zorunlu karşılık getirerek çekmeye çalıştığını biliyoruz.
15.12.2023 04:42
Fonlama buzdağının görünmeyen kısmı
KKM hesaplarındaki çözülme piyasa faizlerinde ara sıra dengesizlikler yaratabiliyor. 2024’te faiz hiyerarşisinin dengelenerek, küçükten büyüğe politika faizi-3 ay vadeli mevduat faizi (+2-3 puan)-ticari kredi faizi (+5-6 puan)-tüketici kredisi faizi (+7-8 puan) şeklini almasını bekliyorum
A+
Yazı Boyutunu Büyüt
A-
Yazı Boyutunu Küçült
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
Çığ gibi büyüyen fon dünyasına makro bakış
13 Haziran 2025
Gevşeme için oluşan alan dikkatli kullanılmalı
06 Haziran 2025
‘Gevşeme’ nereden başlayacak?
30 Mayıs 2025
Liralaşma stratejisi ne durumda?
23 Mayıs 2025
Ağlarsa sanayici ağlar, gerisi yalan ağlar
Tüm Yazıları
16 Mayıs 2025