Ekonomistlerin çoğunluğunun yanıtlamaktan en fazla kaçındığı soruların başında “Kurlar ne olacak?” sorusu gelir desem herhalde pek itiraz eden çıkmaz. Bu soru son yıllarda sıkça yaşanan kur travmaları nedeniyle eskiye oranla çok daha yoğun bir şekilde duyuluyor. Son hali ise “Yerel seçimlerden sonra kurlarda belirgin artış olur mu?” olarak nereye gitsek bir şekilde önümüze konuyor. Ben de başlıyorum anlatmaya, “Ekonominin geldiği nokta genel seçimler öncesi gibi değil, geçen seferki gibi milyar dolarlar piyasa müdahalelerinde yakılıp kurlar baskılanmaya çalışılmıyor, faizler üç aşağı beş yukarı olması gereken yerde, yabancı portföy girişleri oluyor” gibi saptamaları içeren bir çerçeve çizerek kurlarda sert artışın bu kez bir gereklilik olmadığına ikna etmeye çalışıyorum. Ancak nafile bir çaba herhalde, ikna olmuyorlar genellikle. Gerçi yoğun ve genele yayılan bir eyleme dönüşmediğini (gidip döviz almak gibi) de söylemek lazım.
23.02.2024 04:48
Yerel seçimlerden sonra kurlarda belirgin artış olur mu?
Bu soruya net bir cevap vermek çok zor. İhracatçıların maliyet ve satış fiyatlarına ilişkin endekslerine bakarsak kur sepetinin 37.5 lira olması gerekir. Ama sadece ihracat ekseni üzerinden sağlıklı bir kur hesabı yapmak mümkün değil
A+
Yazı Boyutunu Büyüt
A-
Yazı Boyutunu Küçült
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
Çığ gibi büyüyen fon dünyasına makro bakış
13 Haziran 2025
Gevşeme için oluşan alan dikkatli kullanılmalı
06 Haziran 2025
‘Gevşeme’ nereden başlayacak?
30 Mayıs 2025
Liralaşma stratejisi ne durumda?
23 Mayıs 2025
Ağlarsa sanayici ağlar, gerisi yalan ağlar
Tüm Yazıları
16 Mayıs 2025