26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
13.01.2023 04:30

Gıda fiyatları için “sıcakflasyon” uyarısı

İklim değişikliğinin tarıma olumsuz etkileri giderek artıyor. Mevsim normallerinin yüzde 41 altında gerçekleşen yağışlar kış kuraklığını gündeme getirdi. Değişen iklim şartları ekim ve hasat dönemlerini kaydırıyor; verim ve kaliteyi etkiliyor. "Sıcakflasyon" gıda fiyatları üzerinde baskı yaratıyor

Herkesin en çok merak ettiği konuların başında gıda fiyatlarının seyri geliyor.
Kiminle konuşsak ana gündem çarşı, pazar ya da marketlerde sık sık değişen etiketler.
Gerçi ocak ayında Türkiye’nin önde gelen zincir marketleri fiyatları sabitleme ve bazı ürünlerde indirim kararı açıklamak zorunda bırakılsa da bunun mevcut enflasyonist ortamda etiketlere ne kadar yansıyacağı ya da sürdürülebilir olacağı soru işareti.
Diğer sektörleri bilemeyiz ama tarım ve gıdada arz-talep dengesinin yanı sıra girdi maliyetleri, iklim değişikliği ve regülasyonların gölgesinde şekillenen dış ticaret politikası gibi pek çok faktör fiyatlar üzerinde hatırı sayılır etkiye sahip.
Ama bu faktörler arasında son aylarda öne çıkan en kontrol edilemez risk, küresel iklim değişikliğinin yansımaları… Son 3 ayın yağış miktarı, ölçülen uzun yıl verilerine göre yüzde 41 azalırken, geçen yıla göre de yüzde 31 geriledi.