23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
28.05.2021 06:00

Amerika’da nasıl aşı oldum?

Cebimdeki haritada 1 millik çember içinde 26 ayrı eczanede çoktan seçmeli aşı fırsatı vardı. Türkiye’de sıramı beklerken, New York’ta karşıma çıkan bu aşı fırsatını tepmek bana yakışmazdı. İşte ABD’de turistler için aşı prosedürü

New York’a 4 günlüğüne gidip de 1-2 saat içinde plansız, programsız, randevusuz aşı olacağımı söyleseler inanmazdım. ABD’de turistler dahil isteyen herkese ücretsiz aşı yapıldığına dair haberleri okuyordum fakat işleyişin nasıl olduğunu anlatan birileri pek çıkmamıştı. New York’taki aşı kampanyaları sayesinde daha ilk günümün sabahında tüm randevuların organize edildiği vaccanies.org adlı siteyi keşfettim. Lokasyon bazlı çalışan siteden aşı randevusu almak için bulunduğunuz yerin posta kodunu girmeniz yeterli. Manhattan’da benim bulunduğum bölgenin ‘10019’ nolu posta kodunu yazdığımda haritada o gün için müsait aşı noktaları karşıma çıktı. 1 mil mesafe içinde 26 ayrı noktada aşı müsaitliği vardı. Bu mesafeyi 5 mil yaptığımda ise uygun aşı merkezi sayısı 103’e çıktı. New York eyaletinde şu günlerde Pfizer, (ABD’de Alman ortak Biontech’in adı kullanılmıyor) Moderna ve Johnson&Johnson (J&J) aşıları yapılıyor. Aşı merkezlerinin yanında hangi aşıların mevcut olduğu da listelenmişti. Yani ülkedeki 3 aşıdan istediğimi olmam mümkün gibi görünüyordu. Hemen yakınlardaki birini seçtim. Aşıları kamu hizmeti veren sağlık kuruluşlarının yanı sıra zincir eczaneler de yapıyor. CVS ve Walgreens gibi çok şubeli eczaneleri tıkladığımda artık randevusuz da çalışmaya başladıklarını yani kapıdan gelenlere (walk-in) hemen aşı yaptıkları notu çıktı. En yakındaki birine gidip Türkiye’deki ehliyetimi uzatarak aşı olmak istediğimi söyledim. Hiç sıra yoktu. Asya göçmeni genç eczacı elinde bulunan aşılardan Moderna ve Pfizer’dan hangisini tercih ettiğimi sordu. 4 gün sonra Türkiye’ye döneceğim için iki dozluk aşılar yerine tek doz uygulanan J&J aşısı olup olamayacağımı sordum. Eczacı arkadaş bana J&J’ın da iyi bir seçenek olduğunu tek dozla yüzde 72’nin üzerinde koruma sağladığını anlattı. iPad’inden bakarak en yakın J&J aşısının Grand Terminal tren istasyonunda bulunduğunu söyledi. Oradan da randevu almadan aşımı yaptırabileceğimi anlattı. 8 dakikalık bir yürüme ile soluğu tren garı içindeki aşı merkezinde aldım. New York’tan ABD’nin taşrasına giden trenlerin kalktığı bu merkezde özendirici olması için aşı olanlara ücretsiz tek yön tren-metro bileti veriyorlar. 5 dakikalık bir bekleme sonrası (önümde iki El Salvadorlu vardı) Türkiye ehliyetimle hemen kaydımı yaptırdım. Görevli 4-5 sorudan oluşan bir beyan metnini imzalattıktan sonra beni hemen içeri alıp aşımı yaptı. Ardından 15 dakikalık istirahat için salona alındım. Sonrasında bol su tüketmem için promosyon olarak elime verilen Poland Spring marka 1.5 litrelik suyumla terminalden ayrıldım. Bir gün önce aklımda bile olmayan aşı işini gayet pratik bir şekilde halletmiştim. Hiçbir yan etki ile karşılaşmadım, kolda ağrı, halsizlik ya da ateş filan gibi semptomlar olmadı. Aşı sonrası verilen kart ile ABD makamlarınca kayıt altına alındım. İleride seyahatler için aşı pasaportu uygulaması başlarsa AB tarafından da kabul edilen J&J aşı kartımla bu sisteme dahil olabileceğim. 

Johnson&Johnson’ın tek doz aşı işini toplam iki saatte bitirdim. İşte mutlu son.
Johnson&Johnson’ın tek doz aşı işini toplam iki saatte bitirdim. İşte mutlu son.

New York’ta salgın sonrası hayat

Eski canlılık kesinlikle yok. Büyük mağazaların ışıltısı kalmamış. Poşet poşet alışveriş yapan varlıklı turistler kayıp. Dolar kurunun 8,5 TL’ye çıkmasıyla Türkiye’den gelen alışveriş tutkunlarına rastlamak da pek mümkün değil. Mağazalar genel olarak 11-18 saatleri arasında çok az elemanla çalışıyor. Dükkanların kabaca üçte biri açık diyebilirim. En canlı bölgelerde bile her üç dükkandan biri kapalı, biri de kira ödememek için tamamen boşaltılmış durumda. Bütün bunlara karşın çok hızlı düzelme işaretleri de var. Açık havada hizmet veren mekanların hemen hepsi dolu.  New York genelinde aşı yaptıranlara maske zorunluluğu yok. Yine de insanların yarısı maskeli dolaşıyor. Türk Hava Yolları İstanbul-JFK uçuşlarını yüksek doluluk oranı ile gerçekleştiriyor. Buna haftada 4 sefer ile başlayan yeni Newark uçuşları da eklendi. THY, İstanbul-Newark karşılıklı uçuşlarını ise 13 Haziran’dan itibaren her güne çıkarıyor. ABD’nın çeşitli kentlerine ulaşmak isteyen transit yolcular ve New Jersey’de yaşayan Türkler için en pratik havalimanı Newark. ABD uçuşları için karşılıklı olarak PCR testi gerekiyor. Uçuştan 72 saat önce alınmış bir negatif test sonucu olmayanların uçuşuna izin verilmiyor. Uçuş için test Türkiye’de 250 TL’ye ABD’de ise 200 dolardan başlayan fiyatlara yapılıyor. JFK havalimanının PCR testlerini Türkiye göçmeni Ercan Adams’a ait Adams Group adlı şirket yapıyor. Adams’ın verdiği bilgiye göre yolcuların pozitif çıkma oranı şu sıralar yüzde 1’in altında.
Aşı olduktan sonra 15 dakika eczanede istirahat eden orta sınıf ABD’liler.
Aşı olduktan sonra 15 dakika eczanede istirahat eden orta sınıf ABD’liler.