26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
15.07.2022 04:30

Ya yiyoruz ya da yiyenleri izliyoruz!

Çiğ köfte ile viski içmenin görgüsüzlük sayıldığı dönem geride kaldı. Şimdi Instagram-TikTok çağındayız, ne yesek yeridir. ‘Şırdancı Mehmet’ gibi bu dönemin yıldızlarını izledikçe eğleniyoruz. Ah, bir de rüyamıza girmeseler

Google Türkiye’nin Twitter hesabından iyi paylaşımlar yapılıyor. Türkiye ile ilgili önemli sosyal veriler, neşeli bir üslupla sunuluyor. Geçtiğimiz haftaki “Rüyada börek görmek için yapılan aramalar son 12 ayda yüzde 500 arttı” paylaşımı dikkatimi çekti. Bu tweet’e bakınca önce hayat pahalılığı ile ilgili olduğunu düşündüm.

Sonra hemen aklıma YouTube’daki StoryBox kanalının yayın direktörü Ceyhun Kuburlu’nun anlattıkları geldi: “Millet son 1-2 senedir deli gibi yemek videoları izliyor. Biz normalde iş insanlarının başarı öykülerine yer veriyoruz. Fakat fark ettik ki insanlar, sokak lezzetleri başta olmak üzere esnaf lokantaları ve yerel tatlara çok düşkün. Bunu da ilk ‘Levent Börek’in hikayesini konu alan video ile anladık. Türkiye’den bir börekçinin başarı öyküsü, kısa sürede 3 milyon izlenme rakamı ile herkesi geçti. Şimdi yeme-içme sektörüne yönelik bu yoğun ilgi sonrası GurmossTV kanalını kurduk. Özellikle de ayaküstü tatlar şu sıra büyük ilgi görüyor. Yeme-içme alanındaki büyümenin daha da artarak sürmesini bekliyoruz.”

Herkes ‘büyük şef’, her yanımız yemek 

Türkiye’de halkın medya üzerinden yemekleri incelemesi, tanıması, kusur bulup eleştirmesi yıllar önce ‘Yemekteyiz’ adlı TV yapımı ile başlamıştı. Kendisini dünya çapında şef olmaya layık gören ancak kısmetsizlikler sebebiyle ‘yırtamadığını’ düşünen büyük bir kitle, hünerlerini TV’den sergilemişti. Herkes TV’ye çıkamayacağına göre bugünkü sosyal medya mecraları dev birer ‘Yemekteyiz’ platformu haline dönüştü. Şimdilerde sosyal medyada karşımıza çıkan birçok ‘amatör şef’ aslında o ‘ben çok iyi bir gurmeyim’ felsefesini temsil ediyor. Fakat yine de #foodporn felsefesi ile iyisi, kötüsü, sevimlisi, antipatiği, lüksü, minimalisti, ucubesi yani yemekle ilgili ne varsa izleniyor.

Mesela Netflix de şu sıra şef adayı erkeklerin seksiliğini öne çıkaran romantik komedilerle doldu. Bu durum paylaşım yapanlar için de çok yaygın. Model Emily Ratajkowski yediği bir sağlıklı salata tabağını story’lerken, aynı anda iş insanı Murat Ülker, simite Çokokrem süren Adanalı esnafın Reels videosuna yer verebiliyor. Gece yatmadan önce izlenirse de rüyada bunları görmek çok normal. Instagram’da Türkiye’den en çok takipçisi olan kişiler sıralamasında ilk 4 içinde 3 şef olması halkımızın bu ilgisini doğruluyor. New York’lu pizzacı Hakkı Akdeniz listede Hande Erçel’in hemen altında. TikTok da bugün en önemli yeme içme videoları mecrası haline geldi.

Sıradan insanların şeflik hayalleri ile abukluk arasındaki o ince çizgiyi bence en iyi TikTok’tan takip edebilirsiniz. TikTok’un Türkiye özelindeki yeme-içme kategorisindeki içerik üretimi yüzde 115 artmış. Ayrıca TikTok’un #ASMR (Türkçesi: Otonom Duyusal Meridyen Tepki) etiketi altında toplanan videoları yemek yeme hazzının yaşattığı beyinsel orgazmı ortaya koyuyor.

Uzakdoğu’dan yayılan bu içeriklerde asla konuşma olmuyor, kişiler mikrofonu ağzına yakın bir yere yerleştirerek yemek yiyor. Bu yemek yeme eylemi sırasında çıkan sesler de bir çeşit iç gıdıklanması ile beyinsel orgazm yaşatıyor(muş). Kuzu budu tokatlama ve ‘capuçinooo’ dışında yaratıcılığı körelen Nusret’e duyurulur.