28 Mart 2024, Perşembe
28.10.2022 04:30

Kolesterolün sebebi yağ değil aşırı şeker

Kolesterol çok kapsamlı bir sorun ama aslında temel bir çözümü var: Şeker ve nişastayı kesin, sağlıklı yağlar tüketin, egzersiz yapın ve enflamasyona dikkat edin

Dr. Mark Hyman: Merhaba. Bu hafta “Bir Yudum Sağlık” köşemizde kolesterolden ve kalp hastalıklarıyla gerçekten ilgisi olup olmadığından bahsedeceğiz. Kalp sorunu yaşamadan uzun ve sağlıklı bir hayat sürmeye giden yolun kolesterolü düşük tutmaktan geçtiğini hepimiz duyuyoruz. Peki gerçekten öyle mi?
Aslına bakarsanız kandaki kolesterol seviyelerinin ne anlama geldiğini pek de iyi bilmiyoruz. Kalp hastalıkları göründüğünden çok daha karmaşık çünkü kolesterolün yanı sıra birçok faktörün etkisi var. Dahası, bugünkü kolesterol ölçüm yöntemlerimiz ve uyguladığımız standartlar vadesini doldurmuş durumda.

Genellikle başvurduğumuz testler kolesterolün ağırlığını ölçüyor, halbuki bizim ihtiyacımız olan kolesterolün niteliği ve içindeki partiküllerin sayısı ve boyutu. Tartma işlemi ne kadar kolesterolünüz olduğunu söylese de içeriğine dair gerçek bir bilgi vermiyor. Bin kötü partikül veya 10 iyi partikül bulunabilir ama ağırlığı aynıysa aslında ne anlama geldiğini bilemiyoruz. Dolayısıyla daha fazla bilgiye ihtiyacımız var.