27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
31.03.2023 04:36

Kronik stresle nasıl baş ederiz?

Mark Hyman: Merhaba. Bu hafta “Bir Yudum Sağlık” köşemizde yine uzun vadede daha sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlayacak gündelik adımlardan bahsedeceğiz. Bu seferki konumuz hepimizi etkileyen çok yaygın bir sorun: Kronik stres.

Kronik stres insanlık olarak türümüzün tarihinde olmayan bir şey. Yani geçmişte baş etmemiz gereken böyle bir sorun yoktu. Şimdi olmasının sebebiyse dünyamızdaki değişiklikler. Çıldırmış iş programları, ailevi yükümlülükler, siyasi krizler, iklim krizleri, savaş ve ekonomik krizler gibi birçok derdin ortasında yaşıyoruz. İşin aslı, strese batmış durumdayız ve böyle bir ortamda kendimize nasıl bakmamız gerektiğini öğrenmemiz gerekiyor. 


Sorun şu ki kronik stres ölümcül. Bizi öldürüyor. Kalp hastalığı, kanser, demans aracılığıyla öldürüyor. Sadece stresli olmak ve kronik düzeyde yüksek stres yaşamak beynimizde yer alan hipokampus adındaki hafıza merkezinin küçülmesine sebep oluyor. Kilo almamıza, diyabet hastası olmamıza yol açıyor. Hatta depresyon, kısırlık, cinsel işlev bozukluğu gibi sorunlara neden olabiliyor. Bu yüzden stresin katil olduğunu söylüyorum.

Kronik stres insanlık olarak türümüzün tarihinde olmayan bir şey. Yani geçmişte baş etmemiz gereken böyle bir sorun yoktu. Şimdi olmasının sebebiyse dünyamızdaki değişiklikler

Üstelik bugün stresin biyolojimizi gerçekten, somut olarak nasıl etkilediğini anlıyoruz. Kronik hastalıklara bağlı birçok işlev bozukluğunu tetikliyor. Günümüzde hekimlerin sürekli karşılaştığı rahatsızlıkların çoğuna ya sebep oluyor ya da halihazırda var olanı daha da kötüleştiriyor.