20 Nisan 2024, Cumartesi
24.03.2023 04:33

Obezitenin çaresi ilaç değil diyet

Dr. Mark Hyman: Son günlerde Ozempic adlı obezite ilacı konuşuluyor. Her yerde Ozempic reklamı, tanıtımı var; ünlü isimler çıkıp ilaçtan fayda gördüğünü söylüyor. Bu ilaç aslında bir peptit. Açlığınızı bastırıp kendinizi tok hissetmenizi ve daha az yemenizi sağlıyor. İnsülin düzeyinizi dengeliyor, bu sayede kan şekerinizi düzenliyor. Yani aslında bir diyabet ilacı ve bazı diyabet hastalarında gerçekten işe yarıyor. Ama obezitenin çaresi ilaç değil diyet. Aynı etkiyi yapan Wegovy de aynı şekilde. Bunlar müthiş pahalı ilaçlar. Ayda 1700 dolar. ABD’de aşırı kilolu 15 milyon çocuk var ve yılda her birinin 21 bin dolar verip bu ilaçtan kullandığını düşünürsek senede 3.1 trilyon dolar harcamamız gerekiyor. Üstelik ömür boyu kullanmak zorundalar. Halbuki ayda 70 dolara bu çocukları doğru biçimde besleyebiliriz. Ailelere yılda 2 bin 400 dolar gıda yardımı yapmak sağlık harcamalarında 100 dolardan fazla tasarruf ve diyabet göstergelerinde çok ciddi iyileşme sağlıyor.

Calley Means: Kronik hastalıkları ilaçlarla tedavi etmeye çalıştıkça işler daha da kötüleşiyor. Çünkü işlev bozuklarımızın esas kaynağının yediklerimiz olduğu gerçeği örtülüyor. Şu anda Amerika’da çocukların yüzde 15’inde karaciğer yağlanması var.

Dr. Mark Hyman: Kola, gazlı içecekler gibi şeyler içtiği için karaciğer yağlanması yaşayan, henüz yirmisine varmadan karaciğer nakline muhtaç hale gelen çocuklar gördüm. Karaciğer yağlanması deyip geçiyoruz ama kanser, kalp hastalıkları, erken ölüm, diyabet gibi birçok ciddi sorunda rol oynuyor.