27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
10.09.2021 04:30

Mina’nın Çocukları projesi bu kez sergi açtı

11 sanatçı 3 yıl önce uçak kazasında hayatını kaybeden Mina Başaran ve 10 genç arkadaşının anısına başlatılan Mina’nın Çocukları projesi kapsamında Bodrum’da Kolektif Hafıza sergisinde buluştu

Hafızalarımızda derin iz bırakan bir kaza…Bundan 3 yıl önce, 11 Mart 2018’de Mina Başaran ve 10 arkadaşını aramızdan aldı. Mina’yı tanırdım, çok duyarlı, çevresine el uzatan pırıl pırıl bir gençti. Annesi Beril Başaran da acısını, hasretini içinde tutarken kızının adını yaşatmak için Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) İstanbul şubesiyle önce Mina’nın adına genç üniversite öğrencisi kızlara eğitim bursu vermeye başladı. Üniversiteli genç kızlarla çıkılan yol “Mina’nın Çocukları” projesini doğurdu. “Mina’nın Çocukları” projesiyle genç üniversite öğrencileri 10-14 yaş arasındaki dezavantajlı öğrencilere mentorluk yapmaya başladılar.  El uzatma, fayda yaratma üzerine odaklanan “Mina’nın Çocukları” projesi bu yaz sonu da TÜKD İstanbul Şubesi Mina’nın Çocukları Projesi kapsamında “Kolektif Hafıza” sergisi açtı Bodrum’da. Sevgi ve emekten ilham alan “Kolektif Hafıza” sergisi, herkese kapılarını açarak, özellikle içinden geçtiğimiz bu zor günlerde sanatın iyileştirici gücünden kolektif bir şekilde fayda sağlamayı umuyor. Sergideki eserler hem sevginin gücüne hem de iklim krizine atıfta bulunuyor. İklim krizi ve pandemi gibi global sorunların tam ortasında olduğumuz bu dönemde sergi, insanların birbirlerine bağlanması ve bir ağaç gibi ortak hafızada buluşabilmelerinin hayati bir önem taşıdığı düşüncesinden hareket ediyor. 

Sergide, Pınar Akkurt, Ramazan Can, Fırat Engin, Leyla Emadi, Didem Erk, Mert Ege Köse, Ouchhh, Erdil Yaşaroğlu, Yiğit Yazıcı, Uğur Ayık Koleksiyonu’ndan Ardan Özmenoğlu ve Feride İkiz Koleksiyonu’ndan Mario Klingemann’nın eserleri yer alıyor.
Sergide, Pınar Akkurt, Ramazan Can, Fırat Engin, Leyla Emadi, Didem Erk, Mert Ege Köse, Ouchhh, Erdil Yaşaroğlu, Yiğit Yazıcı, Uğur Ayık Koleksiyonu’ndan Ardan Özmenoğlu ve Feride İkiz Koleksiyonu’ndan Mario Klingemann’nın eserleri yer alıyor.
Mina ve arkadaşlarının anısına sergiye 11 sanatçı katıldı. Küratörlüğünü Ayça Okay’ın yaptığı sergi Bodrum Ramada Otel’de geçtiğimiz hafta açıldı. “Sanatın gücüyle iyileşmeye ihtiyacımız var. Umarım sergiyi gezen herkes anılarını gelecekteki daha iyi bir yere taşır” diyen Ayça Okay, Bodrum’da sanatla nefes almak ve Mina’nın Çocukları projesini yakından tanımak isteyenleri beklediklerini söylüyor.  Serginin fikir annesi, tüm bu projelerin mimarı tahmin edeceğiniz gibi Beril Başaran. Kızının ve arkadaşlarının anısına açılan bu sergiyi anlatırken, “Anlaşılması zor bir proje yapıyoruz, burs alan kızlar kendileri daha okul çağındayken bir sosyal sorumluluk projesi yaptılar. Bu sosyal sorumluluk projesine ben sadece destek oluyorum. Bu nedenle tarifi imkansız. Sanat ise çok önemli; birleştirici, bağlayıcı ve sanatçı çok özgür, her zaman öncü... Ben de çocukların bundan etkilenmesini, çağdaş sanatı bilmelerini istedim. Şimdi sanat ve bilim aynı yerde ve bu bir başlangıç. Bodrum’da bunu yapmak hepimize iyi geliyor. Yola çıktığımızda birinci sloganımız başarıydı, ikincisi sürdürülebilirlik, şimdi ise fayda eklendi. Bunların içinde ise hep mutluluk olmalı” diyor.
Mert Ege Köse’nin eseri
Mert Ege Köse’nin eseri
Siz bu satırları okurken sergi devam ediyor olacak. Bodrum’a yolu düşenler gezebilir, ama bunun ötesinde Mina’nın Çocukları projesi TÜKD İstanbul şubesiyle birlikte öğrencilerin hayatlarına dokunuyor, yol gösterici oluyor. Mina Başaran bursunda yer alan genç kızlara yetkinlik kazandırılıyor, yabancı dilden farklı eğitim olanaklarına kavuşuyor genç kızlar. 10-14 yaş aralığındaki ihtiyaç sahibi çocukların ise geleceğin güçlü, örnek bireyler olabilmesi için bu genç kızların mentorluğunda daha iyi eğitim alması hedefleniyor. Web sitelerinde ayrıntılı bilgiler var.  Fayda yaratan projelerin yanında olmaya devam edeceğiz.