27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
22.01.2021 08:00

Mısır nişastasından buzdolabı, pet şişeden klima olur mu?

Oluyormuş... Arçelik Global CEO’su Hakan Bulgurlu üretimde kullandıkları “çevre dostu” girdilerden, küresel pazardaki yeni hedeflerini Oksijen’e anlattı

Arçelik Avrupa’nın alanında en hızlı büyüyen şirketiydi. Pandemiden nasıl etkilendiniz? Hala Avrupa’nın en hızlı büyüyen şirketiyiz. Ayrıca orta sınıfın en fazla büyüyeceği ülkelerde pozisyon aldık. Satın aldığımız şirketlerle birlikte İpek Yolu’nun üzerindeki ülkelerde de ilk 3 olma yolundayız. Satın almalarla Pakistan ve Bangladeş’te önemli bir yer edindik. Hindistan’ın en büyük gruplarından Tata’yla bu ülkeye girdik. Tayvan, Malezya, Endonezya, Avusturalya ve İngiltere, kıta Avrupa’sında da güçlüyüz.  Ekonomik krize rağmen Arçelik güçlendi mi?  Böyle zor bir yıl için çok iyi performans sergiledik. Yılın ilk 9 ayı itibari ile toplam ciromuzu 2019 yılına göre TL bazında yüzde 17, Türkiye satışlarımızı ise yüzde 28 artırdık. Ciromuzun yüzde 37’si bu satışlarımızdan geldi. Net karımızı da bu dönemde yüzde 140 artırdık. Bu verilere göre “Evde oturduk, ev eşyalarını değiştirdik” diyebiliriz değil mi?   Evdeki ihtiyaçlar öncelikli oldu. Bizim satışlarımızın yüzde 45’i Avrupa’da. Pandeminin ilk döneminde Avrupa’da durduk. Artış sanal alışverişte mi yaşandı? Tüketiciler sanal alışverişe yüklendi. Örneğin İngiltere’de aileler yıllık bütçelerinin yüzde 30’unu seyahate ayırırlar. Seyahat edemeyince bu bütçeyi evlerine ayırdılar. Beko markamızla lider olduğumuz İngiltere’de tüketicilerin beyaz eşyayı online kanallardan alma oranı yüzde 50’lere yaklaştı.   Küresel güçlerin sarsıldığı bir ortamda, stratejilerinizdeki en temel değişim ne oldu?  Pandemi, iş sürekliliği planlarımızda belki de en az değerlendirilen senaryolardan biriydi. Pek çok sektörü derinden sarstı. Dünya Bankası 2021’de küresel ekonominin yüzde 4 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. Ancak hala pandemi koşullarının yol açtığı belirsizlik hâkim. Biz Arçelik olarak tüm senaryolara göre planlarımızı hazırlıyoruz.

Pandemiden sonra İklim Krizi balyoz gibi geliyor

Pandemi bitse bile en büyük krizin iklim değişikliğiyle birlikte kapımıza dayandı... 
Hakan Bulgurlu aynı zamanda iklim aktivisti. 2019'da iklim krizine dikkat çekmek için Everest'e tırmandı
Hakan Bulgurlu aynı zamanda iklim aktivisti. 2019'da iklim krizine dikkat çekmek için Everest'e tırmandı
Pandemiye karşı aşı geliştirildi. Ancak iklim krizinin aşısı yok. İklim krizi balyoz gibi geliyor. Küresel ısınmayı önlemek için acil önlemleri hayata geçirmeliyiz. Göçler, su kıtlığı, doğa felaketleri, yangınlar kişilerin mücadele edebileceği bir konu değil. Devletler, şirketler bunla mücadele etmeli. Arçelik fayda sağlayan bir şirket. Aslında tüm bunlar için bir alet çantası hazırlıyoruz. Bizden aldığınız ürünle kendinizi iyi hissedersiniz ve dünyaya bir katkınız olur. Bunu sağladığımızda bu bizi dünyada ilk 3’e sokar. Yalnızca bunun için zamana ihtiyacımız var. Biliyorsunuz, Arçelik üretimde “karbon nötr” olarak sektöründe daha önce hiç yapılmayanı yaptı. Bireysel çabalarımız da önemli. 2019’da iklim krizine dikkat çekmek için Everest’e bir tırmanış gerçekleştirdim. Arçelik bundan 5 yıl sonra kendini nerede görmek istiyor?  Öncelikli hedefimiz Avrupa başta olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde ilk 3’te yer almak.  Hindistan operasyonunuzdan sonra 2020’de Japon Hitachi ile Japonya dışı ülkelere açılmayı hedefliyorsunuz. Neyi gördünüz de bu adımı atmanız gerekti?  Hitachi ile yüzde 60 çoğunluk hissesine sahip olduğumuz ortak şirket; buzdolabı, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge, pirinç pişirici, su pompası ve klima üretecek. 2020 yılı başında Hindistan’daki ortak şirketimiz Voltas-Beko’nun buzdolabı fabrikasını faaliyete açtık. Bangladeş’te Singer Bangladesh, Pakistan’da Dawlance ile Güney Doğu Asya pazarında emin adımlarla ilerliyoruz. Asya atağı Avrupa’daki hedeflerin önüne mi geçiyor? Beko markamızla İngiltere’de toplam beyaz eşya pazarının lideriyiz. Arctic markası ile Romanya’da lideriz. Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde ofislerimiz artıyor. Asya Pasifik ülkelerinde de çift haneli büyümeyi hedefliyoruz. İsrail, Dubai, Fas, Cezayir’de de şirketler ve ofisler kurduk. Oraları da yakından takipteyiz. İsviçre’de de yeni hamlelerimiz var. Avrupa’da da büyüyoruz. Yeni hedefleriniz neler? Herkesin hayatına dokunmak. Havanın temiz olduğundan, gıdaların en iyi koşullarda saklandığından, hijyenin en iyi şekilde sağlandığından emin olmak istiyoruz diye sıralayabilirim.  Pandemi döneminde en çok hangi ürünler satılıyor?  Pişirme grubundaki ürünlere ve küçük ev aletlerinde mutfak ürünlerine olan talep arttı. Tüm beyaz eşyalara, TV, bilgisayar, gaming ürünlerine ilgi oldu. Kuaförlerin kapalı olması nedeniyle kadın ve erkek kişisel bakım ürünlerinin online satışlarında artış var. Dik şarjlı elektrik süpürgeleri ve robot süpürgelerinin satışları yükseldi. 

Hindistan’da bulaşık makinesi satışları patladı 

Ülkelere göre farklılık oldu mu? Hindistan su stresi çeken bir ülke. Orada bulaşık makinesi kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyorduk. Evde çalışanların azaldığı, pandeminin getirdiği öğretilerle birlikte Hindistan’da bulaşık makinesi satışlarında patlama yaşadık. Kuzey Amerika pazarı için oradaki evler ve kullanım alışkanlıklarını dikkate alarak daha büyük ebatlı ürünler geliştiriyoruz. Maksimum büyüklükte hindinin sığabileceği fırın, buzdolaplarında geniş raflar ve yüksek buz tüketimi için ‘turbo ice maker’ Amerika pazarının ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirdiğimiz ürünlerden.

‘Sari’ler için hassas yıkama programı

Her ülkeye ayrı teknoloji! Hindistan’da kadınlar geleneksel kıyafetleri ‘sari’leri makinede yıpranacağı endişesiyle elde yıkıyorlardı. Çamaşır makinelerine sari için hassas yıkama programları geliştirdik. Hint mutfağında çok baharat kullanılıyor. Baharat lekelerini çıkartabilmek için mevcut 24 leke çıkarma programına ‘massala’ ve ‘turmeric’ leke programlarını ekledik.  Sahra Altı Afrika ülkelerinde milyonlarca kişinin elektriğe erişimi bulunmuy or. Bu soruna çözüm olarak, güneş enerjisi ile çalışan bir buzdolabı ürettik. Pakistan’da bölgenin elektrik kesintisi ve voltaj dalgalanmalarına karşı buzdolaplarımızda farklı teknolojiler kullanılıyor. Amazon’la farklı işbirlikleriniz vardı. Devam ediyor mu?  Amazon’la birkaç çalışmamız var. Amazon Dash ile otomatik sipariş alıyoruz, kapınıza deterjan geliyor. Amazon Alexa sistemini kullanan ilk TV modellerini çıkardık. Global operasyonlarımızı dönüştürmek için makine öğrenimi ve çözümler için de birlikte çalışıyoruz.

Biyoplastikten buzdolabı

Yeşil Ekonomi için ne yapıyorsunuz? Türkiye’nin sektöründe ilk ve tek geri dönüşüm tesisi olan şirketiyiz. Eski beyaz eşyaları topluyoruz. Bu sürede geri dönüştürdüğümüz atık ürünlerle yaklaşık 155 bin ton sera gazı emisyonu engellendi. Eski ürünlerin verimli yeni ürünlerle değişmesi sayesinde 6.4 milyon ton su tasarrufu elde edildi. Biyoplastik, atık balık ağları ve pet şişe kullanımları vardı… Pet kazanlı çamaşır makinesi pet şişelerden üretiliyor. Pet şişeleri klima üretiminde de kullanıyoruz.  Doğada kaybolan buzdolabı nasıl oluyor?  Doğada kaybolan değil, doğal malzemeden yapılan buzdolabı diyelim. Petrol bazlı plastikler yerine mısır nişastası ve şeker kamışı gibi doğal malzemelerden üretilen hammaddelerden dayanıklı buzdolabı plastik parçaları geliştiriyoruz. Ben toprağa gömün kaybolsun dedim, bu tam olmasa da buna yaklaştık. Atık olan yumurta kabuklarından, yüzde 100 biyolojik içerikli buzdolabı yumurtalıkları geliştirdik. Biyoplastik ve yumurta kabuğu içeren buzdolaplarımızın seri üretimine geçtik. Petrol bazlı buzdolabı yalıtım malzemeleri yerine dünyada ilk kez soya yağından üretilen buzdolabı yalıtım malzemesi geliştirdik. Biyoyalıtım malzemeli buzdolabı saha denemesinde. Nisan ayında seri üretime geçmesi planlanıyor.

Tesla’nın lider olduğu listede 13’üncü

Arçelik, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nin ‘Gelişmekte Olan Piyasalar’ kategorisine 4 sene üst üste girme başarısını sağlayan ilk ve tek Türk sanayi şirketi oldu. Sürdürülebilir İş ve Liderlik Dergisi Real Leaders’in TESLA’nın ilk sırada yer aldığı Top 150 listesinde Arçelik 13’üncü sırada yer aldı.