08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
29.09.2023 04:30

Yunan’da şaşan yemek saatleri

Selanik’te yemek saatleri çok farklı. Yunanlar öğle yemeğine 15.00’ten evvel oturmuyor. Zaten işi de bu saatte paydos ediyorlar. Saat 17.00’ye kadar yemece, arkası siesta, sonra akşam yemeği 22.00’de

13 Eylül

Bugün Begüm’e gidiyorum. BeIN’de yayınlanmak üzere çekmeye devam ettiğimiz Şemsa’nın Hikayesi sezon 3’ün bir diğer konusu, turşu. Tabii turşu söz konusuysa bir klasik turşucular var, ki yerleri vazgeçilmez, bir de Begüm var. Begüm Yaramancı.

Begüm benim yıllar önce lokantamdan müşterim, sonra arkadaşım. Ayrıca Cemre (Torun) ile beraber İçindekiler ve İçindekiler2’yi yazdılar. Çok iyi yer-içer-pişirirler. Bugün herkesin şef olduğu ve herkesin de yemek kitabının olduğu düzende yerleri bambaşka. Kıyas kabul etmez, bilgileri görgüleri üst düzeyde, acayip donanımlı, olağanüstü iki kadın, iki arkadaş onlar.

Begüm’ün özel merakı ise turşu. Hem yapıyor hem öğretiyor. Kitabını da yazacak inşallah. Bildiğimiz geleneksel turşulardan öteye malzemenin turşulaşma sürecine hakim. Farklı malzemeyi, farklı lezzet patlamalarıyla turşulaştırıyor.