02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
14.07.2023 04:30

John Steinbeck’in “magnum opus”u

John Steinbeck, Cennetin Doğusu romanında iki ailenin kuşaklara yayılan hikâyesini, her adımda daha da genişleterek dev bir anlatıya dönüştürüyor

Cennetin Doğusu (East of Eden) ile önce bir film olarak tanıştım. 1955 tarihli ve Elia Kazan imzalı uyarlamadan çok etkilendiğimi gayet iyi hatırlıyorum. Cal Trask rolünde James Dean vardı filmde. Kate rolündeki Jo Van Fleet, bu filmle o yılın en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü almıştı. Film çekildiği sırada, uyarlamanın yapıldığı romanın yazarı John Steinbeck henüz hayattaydı ve adı henüz 1962 yılında alacağı Nobel Edebiyat Ödülü ile anılmıyordu.

John Steinbeck – Elia Kazan birlikteliğinin ilk verimi değildi bu film. İkili 1952 yılında Viva Zapata isimli muhteşem filmde de birlikte çalışmıştı. Üç Oscar’lı bu filmle John Steinbeck senaryo dalında Oscar adayı olmuş, ancak kazanamamıştı. Hollywood, Steinbeck’in yabancısı olduğu bir yer değildi zaten. Fareler ve İnsanlar, Gazap Üzümleri, Yukarı Mahalle, Şeref Madalyası, İnci, Al Midilli gibi çok sayıda kitabı uyarlanmıştı sinemaya. Kimilerinin uyarlamasında kendisi de rol almıştı.