29 Mart 2024, Cuma
11.06.2021 04:30

Yeni Hollywood’un bağımsız starları

“Nerede o eski filmler, nerede eski sinema?” diye yakınanları susturacak gençler az değil, neyse ki

26 yaşındaki Emma Seligman, kendi kısa filminden uyarladığı ilk uzun metrajlı filmi Shiva Baby’de öyle bir atmosfer kurmuş ki, komedi filmi mi izliyorsunuz gerilim filmi mi belli değil. Woody Allen’ın Radio Days’indeki gibi kalabalık bir aile düşünün, bir cenaze için bir araya gelmişler. Aile üyelerinden biri olan genç kız da anne babasının zoruyla hiç hatırlamadığı yaşlı akrabanın cenaze toplantısına (shiva’ya) katılıyor. Yalnız bu hanım hanımcık kız, tabii ki herkesten habersiz, bir uygulama üzerinden olgun erkeklerle beraber olarak para kazanıyor.

Bo Burnham Inside karantina ürünü.
Bo Burnham Inside karantina ürünü.
Cenazeye kızın ‘sugar daddy’lerinden biri de, karısı ve (filme adını veren, hem de bağırtısıyla gerilime katkı sağlayan) minik bebeğiyle gelmesin mi? Kızın eski sevgilisi de orada üstelik. Sürekli insanı darlayan yaşlı akrabalar, bir şeylerden şüphelenen anne, herhangi bir şeyden asla şüphelenmeyen baba derken 77 dakika hem gülerek hem de büyük bir gerilimle geçip gidiyor. Klasik bir aile filminin tam orta yerine oturtulmuş zamane dertleri. Film MUBI’nin özel sunumu. Yönetmenin yanı sıra başroldeki Rachel Sennott da bundan sonra ne yapacaklarını çok merak ettirenlerden. 30 yaşındaki Bo Burnham, geçen yıl en çok konuşulan ve bizde ancak bu hafta Uçan Süpürge film festivalinde gösterime giren Promising Young Woman’da oyuncuydu. Tesadüfen Netflix’teki Bo Burnham Inside’ı açtım geçen gün. Aman Allahım, bu kim? Bu nasıl yetenek? Bir kamera bir tripod olmasa da (iMac Pro, spotlar, müzik aletleri. aksesuarlar vs. sürüyle) bir oda ve bir genç adam karantina döneminde üretilen en ilginç, en yaratıcı, en politik işi sunmuş bize. Kendisi “komedyen, müzisyen, oyuncu, film yönetmeni, senarist ve şair” olarak tanımlanıyor internette, her tarakta bezi olup da hiçbir şeyde parlamayan insanların aksine bu özelliklerinin her birini en güzel şekilde kullanmış.
Shiva Baby bir MUBI özel sunumu.
Shiva Baby bir MUBI özel sunumu.
Tabii ki Burnham’la bu kadar geç tanışmak benim eksiğimdi. Yeni neslin ergenlik cehennemini bütün gerçekçiliğiyle anlatan ödüllü film Eighth Grade’i de hemen izledim, iki stand up gösterisini de. Hepsi Netflix’te var. Inside’ın White Woman’s Instagram, Welcome to the Internet, That Funny Feeling gibi hemen akılda kalan ve tekrar dinlemek istediğimiz şarkılarını da Spotify’dan dinleyebileceğiz.

Altyazı’da 20 yıl, 200 film

Altyazı200 Film: Sinema Tarihinde Devrialem

BluTV’den bombardıman