30 Nisan 2026, Perşembe
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
10.04.2026 04:30

Osmanlılar Avrupa’da (III): Paris’te Batı’yla ilk yüzleşme

Abdülaziz’in Fransa ziyareti, hanedanın Batı’yı ilk kez yakından görmesiyle bir kırılma anına dönüşür. Saray ihtişamı, şehir düzeni ve toplumsal hayat karşısında ortaya çıkan fark, sadece hayranlık değil derin bir sorgulamayı da beraberinde getirir
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Bu hafta Padişah Abdülaziz, şehzadeler Abdülhamid, Murad ve Yusuf İzzettin’in Avrupa seyahatinin Fransa bölümünün sonunu aktarmak istiyorum. Bu seyahat tarihimizde önemli bir yer tutuyor. Çünkü hanedan Avrupa’daki gelişmeleri ilk kez, gözüyle görüyor ve aradaki farkın çok açılmış olduğunu görerek derin bir üzüntüye kapılıyor. O kadar ki, seyahat dönüşünde İstanbul’da, Şeyhülislam’ın da hazır bulunduğu bir değerlendirme toplantısında Şehremini Ömer Faiz Efendi, “İslam’ı bile onlardan tekrar öğrenmemiz lazım. Çünkü İslam’ı daha iyi uyguluyorlar’’ diyecek kadara ileri gidiyor. Osmanlı’nın yüzyıllarca hakir gördüğü “Batı’’, gözlerinde yeni bir anlam kazanıyor. Alaturka-alafranga ayrımının iyice belirginleştiği bir dönüm noktasıdır bu seyahat. Kaplanın Sırtında romanımda, II. Abdülhamid’in ağzından anlattığım bu bölümler belgelere, tanıklıklara dayalıdır. Hayali değildir.

* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.

Zülfü Livaneli
Zülfü Livaneli