Avrupa Birliği Komisyonu, TikTok’ta “SkinnyTok” etiketiyle yayılan ve aşırı zayıflığı özendiren videolarla ilgili inceleme başlattı. Amaç, platformun çocukları çevrimiçi ortamda yeterince koruyup korumadığını değerlendirmek.
Son haftalarda platformda yayılan videolarda, kullanıcılar kilo verme yöntemleri paylaşıyor; aşırı zayıf genç kadınlar sıkı diyetleri teşvik ediyor. Uzmanlara göre milyonlarca izlenen bu içerikler, internetin ilk zamanlarında ortaya çıkan pro-anoresia (yeme bozukluklarını teşvik eden) toplulukların Z kuşağına yönelik yeni bir versiyonu.
Konu, Fransa Dijital Dönüşüm Bakanı Clara Chappaz başta olmak üzere birçok Avrupalı dijital otoritelerin dikkatini çekti. Chappaz, TikTok’ta yayınladığı bir videoda “Bu videolar aşırı zayıflığı teşvik ediyor. Çevrimiçi ortamda çocukları korumak önceliklerim arasında” dedi.
Chappaz’ın çağrısıyla Fransız medya düzenleyicisi Arcom, AB Komisyonu ile iş birliği içinde inceleme başlattığını duyurdu. Arcom, durumun halk sağlığı açısından risk taşıyabileceğini belirtti. AB Komisyonu sözcüsü Thomas Regnier de konunun farkında olduklarını ve Fransa ile iş birliğine hazır olduklarını söyledi.
İleri adımlar atılabilir
Komisyon, geçen yıl şubat ayında Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında TikTok’un algoritmasının çocuklar üzerindeki etkilerine yönelik bir soruşturma başlatmıştı. Yeme bozukluklarına dair içeriklerin platformda nasıl öne çıkarıldığını da içeren bu soruşturma kapsamında, Komisyonun daha ileri adımlar atabileceği ifade edildi.
Fransız yetkililer, sürecin henüz erken aşamada olduğunu belirtti. Arcom ile TikTok arasında görüşmelerin başlatılacağı, ayrıca şirketin Dublin’deki güvenlik ekipleriyle de temas kurulacağı bildirildi.
TikTok ise kişinin bedeninden utanmasına neden olacak içeriklere erişimin sınırlandırıldığını savundu. Şirket ayrıca, kullanıcılar “SkinnyTok” etiketini aradığında ekrana “Kilon seni tanımlamaz” mesajı yerleştirdiğini açıkladı.
TikTok geçen yıl Fransa ve İspanya dahil bazı Avrupa ülkelerinde TikTok Lite adlı yeni bir uygulamayı başlatmak zorunda kalmış; ancak uygulamanın kullanıcıları ekran başında daha uzun süre tutarak bağımlılık riski oluşturabileceği gerekçesiyle geri adım atmıştı. TikTok, bu hizmeti AB genelinde kullanıma sunma planlarını iptal etmişti.