07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.05.2023 19:35 | Son Güncelleme: 02.05.2023 19:40

Apple ve Google'dan sürpriz ortaklık: Bluetooth cihazlardaki tehlikeye karşı harekete geçtiler

Apple'ın geliştirdiği AirTag ve türevi cihazlar kullanıcıların kayıp eşyalarını bulma noktasında işe yarana bir çözüm. Ancak suistimale de açık bir teknoloji. Bu kapsamda Apple ve Google, bu tür Bluetooth takip cihazlarını daha güvenli hale getirmek için ortak hareket edeceğini duyurdu
Apple ve Google'dan sürpriz ortaklık: Bluetooth cihazlardaki tehlikeye karşı harekete geçtiler

Apple'ın AirTag'i gibi Bluetooth takip cihazlarının taciz veya diğer suç uygulamaları için kullanıldığına dair çok sayıda vakanın ardından Apple ve Google bugün ortak bir duyuru yayınlayarak, Bluetooth cihazlarından istenmeyen takip durumunda kullanıcıları uyaracak bir spesifikasyon taslağı hazırlamak üzere sektör çapında bir girişime öncülük etmek için birlikte çalışacaklarını açıkladı.

Şirketler, konuyla ilgili olarak diğer sektör katılımcılarından ve savunucu gruplardan bilgi aldıklarını ve Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security ve Pebblebee gibi diğer takip cihazı üreticilerinin de taslakla ilgilendiklerini söyledi.

Apple AirTag


Şirketler, bir standart geliştirme organizasyonu olan İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) aracılığıyla bir İnternet Taslağı olarak önerilen bir spesifikasyon sundu. Şimdi diğer ilgili taraflar önümüzdeki üç ay boyunca incelemeye ve yorum yapmaya davet ediliyor. Bu sürenin sonunda Apple ve Google geri bildirimde bulunacak ve yıl sonuna kadar iOS ve Android'in gelecekteki sürümlerinde desteklenecek olan spesifikasyonun bir üretim uygulamasını yayınlayacak.

AirTag ile popülerleşen teknoloji

Apple'ın AirTag'i, kötüye kullanımla ilgili güvenlik endişelerini ortaya koyan piyasadaki ilk Bluetooth takip cihazı olmasa da Apple'ın AirTag'i "Bul" ağının bir parçası olarak 1 milyardan fazla iPhone dahil olmak üzere dünya çapında 2 milyardan fazla Apple cihazına entegre etme yeteneği, onu neredeyse anında en büyük oyunculardan biri haline getirdi. Ayrıca kayıp eşyaların bulunması için Bluetooth takip cihazlarının kullanılmasına yönelik o zamanlar hala niş bir teknoloji olan böylesi bir teknolojiyi popülerleştirerek, bu amaçla kullanılan cihazların bir isim haline gelmesini sağladı.

Kısa süre sonra, AirTag'lerin gizli takip ve araba hırsızlığı gibi diğer endişe yaratan eylemler için kullanıldığına dair hikayeler ortaya çıkmaya başladı. Apple Şubat 2022'de AirTag ile yarattığı bazı sorunları ele almak için çalışacağını duyurdu. Kötüye kullanımı caydırmayı umarak, aldığı AirTag ile ilgili tüm talepler konusunda kolluk kuvvetleriyle aktif olarak çalıştığını ve bir mahkeme celbi veya diğer geçerli kolluk kuvveti talebine yanıt olarak hesap ayrıntılarını sağlayabileceğini söyledi.

İstenmeyen takiple mücadele

Bugün şirket Google ile birlikte bu güvenlik önlemlerini sadece bir özellik seti olmaktan çıkarıp bir standart haline getirmek istiyor. Bu, Apple'ın halihazırda piyasaya sürdüğü AirTag korumalarını geliştirmeyi ve aynı zamanda hem iOS hem de Android platformlarında araçlar sunarak kullanıcıların istenmeyen takiple mücadele edebilmelerini sağlamayı içeriyor.

Örneğin bugün Apple, Android kullanıcıları için bir Tracker Detect uygulaması sunuyor, ancak bu uygulama Apple'ın kendi Find My uygulaması kadar iyi çalışmıyor çünkü kullanıcıların proaktif uyarılar ve ikazlar almak yerine aktif olarak etiket taraması yapmasını gerektiriyor. Bu arada yeni spesifikasyon, istenmeyen takip uyarılarının tüm platformlarda çalışmasını sağlamak istiyor.

İkili Covid-19 döneminde de ortak çalıştı

Google ve Apple, 2020 yılında iOS ve Android kullanıcıları için Covid-19 izleme aracının geliştirilmesi de dahil olmak üzere, kendi müşteri tabanlarına fayda sağlayan ürünler üzerinde daha önce birlikte çalışmışlardı.

Bugünkü duyurudan hemen önce AirTag, New York Polis Departmanı'nın da gündemindeydi ve araç hırsızlığına karşı önlem olarak sürücülere 500 adet ücretsiz AirTag dağıtıldı.

Apple'ın Algılama ve Bağlantıdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ron Huang yaptığı açıklamada, "Apple, AirTag'i kullanıcılara en önemli eşyalarını nerede bulacaklarını bilmenin rahatlığını yaşatmak için piyasaya sürdü" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "AirTag ve Bul ağını, sektörde bir ilk olan istenmeyen takibi engellemek için bir dizi proaktif özellikle oluşturduk ve teknolojinin amaçlandığı gibi kullanılmasını sağlamaya yardımcı olmak için iyileştirmeler yapmaya devam ediyoruz. Bu yeni endüstri spesifikasyonu AirTag korumalarını temel alıyor ve Google ile işbirliği sayesinde iOS ve Android'de istenmeyen takiple mücadele mümkün olacak"

Google'ın Android'den sorumlu Mühendislik Başkan Yardımcısı Dave Burke ise "Bluetooth takip cihazları kullanıcılara muazzam faydalar sağlıyor, ancak aynı zamanda istenmeyen takip potansiyelini de beraberinde getiriyor ve bu sorunu çözmek için sektör genelinde harekete geçilmesi gerekiyor" dedi ve şu ifadeleri kullandı:

"Android, kullanıcıları koruma konusunda sarsılmaz bir kararlılığa sahiptir ve Bluetooth takip cihazlarının kötüye kullanımıyla mücadeleye yardımcı olmak için güçlü güvenlik önlemleri geliştirmeye ve sektörle işbirliği yapmaya devam edecektir."