29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.04.2023 22:26 | Son Güncelleme: 10.04.2023 23:04

Apple'ın bilgisayar satışlarında 23 yıl sonra en sert düşüş

Yüksek enflasyon ve resesyon endişeleriyle birlikte tüketiciler bilgisayarlara daha az talep gösterdi, küresel piyasalarda PC satışları eridi. Apple ise bu durumdan en çok etkilenen marka oldu. Şirketin PC satışları %40,5 oranında geriledi, 2000 yılının son üç ayından bu yana en sert düşüşünü yaşadı
Apple'ın bilgisayar satışlarında 23 yıl sonra en sert düşüş

IDC'nin son raporuna göre, pandemi dönemindeki uzaktan çalışmanın yol açtığı talep artışının buharlaşmasıyla tüm PC üreticilerinin toplam sevkiyatı %29 düşüşle 56,9 milyon adede geriledi ve 2019 başındaki seviyelerin altına düştü. Pazar liderleri arasında Lenovo ve Dell Technologies %30'dan fazla düşüş kaydederken, HP %24,2 geriledi. Asustek Computer da %30,3'lük düşüşle ilk 5'i tamamladı.

Bloomberg'in haberine göre rapor, pandeminin başlangıcından bu yana sevkiyatları büyük ölçüde devam eden Apple için dikkat çeken bir darbe oldu. 

PC pazarındaki küçülme bir süredir devam ediyor

Bloomberg Intelligence analisti Anurag Rana, PC pazarındaki düşüşlerin birkaç çeyrektir görüldüğünü ve yılın ikinci yarısında bir toparlanmanın hala mümkün olduğunu söyledi. Rana, Apple'ın özellikle tüketici pazarına daha fazla odaklanması nedeniyle zarar gördüğünü de sözlerine ekledi.

Apple, Mac talebinde en son bu kadar sert bir düşüş yaşadığında, teknoloji endüstrisi dot-com iflasıyla boğuşuyordu. Steve Jobs icra kurulu başkanlığına döneli henüz birkaç yıl olmuştu ve şirket kısa süre önce Cube olarak bilinen başarısız bir bilgisayarı piyasaya sürmüştü.

Dünya genelinde bilgisayar satışlarında düşüşler yaşanırken en büyük kaybı Apple yaşadı (Kaynak: IDC)


Apple düşen satışlara yeni ürünlerle yanıt verecek

Son krizle başa çıkmaya çalışan Apple, talebi canlandırmaya yardımcı olabilecek yeni modeller hazırlıyor. Bloomberg'in haberine göre şirket, yeni bir iMac de dahil olmak üzere bir sonraki dizüstü ve masaüstü bilgisayar serisini bu yıl içinde piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Şirketin Mali İşler Müdürü Luca Maestri, şirketin Mac gelirlerinin Mart ayında sona eren çeyrekte çift haneli bir oranda düşmesini beklediğini söyledi. Aynı görüşme sırasında CEO Tim Cook, şirketin "zorlu" bir ekonomik ortamla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini söyledi.

Apple'ın 2020'den bu yana PC sevkiyatları: 2020'nin başlarında pandemi kaynaklı satışlarda gerileme yaşanırken, yüksek enflasyon ve resesyon endişelerinin de etkisiyle 2023'ün ilk çeyreğinde son 23 yılın en sert düşüşü yaşandı (Kaynak: IDC)


Akıllı telefona olan talebe enflasyon engeli

Geçtiğimiz yıl tüketici harcamalarındaki yavaşlama, akıllı telefon sevkiyatlarında çift haneli düşüşlere ve dünyanın önde gelen bellek yongası tedarikçileri arasında biriken bir bolluğa yol açtı. Taşınabilir cihazların yanı sıra masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için bellek sağlayan Samsung geçen hafta 2009 mali krizinden bu yana en düşük kârını açıkladıktan sonra bellek üretimini azalttığını söyledi.

Apple hisseleri New York'ta saat 14:39'da %1,9 düştü. Dell hisseleri %2,2 yükselirken, HP %1 değer kazandı.

Yüksek enflasyon sonrası çipe olan talebin azalmasıyla birlikte kârlılığında büyük kayıp yaşayan Samsung da çareyi çip üretimini kısmakta buldu

2024'te sektör toparlanabilir

IDC araştırmacıları, 2024'e doğru bakıldığında, değiştirilmesi gereken eskiyen donanım ve iyileşen küresel ekonominin bir araya gelmesiyle PC üreticileri için potansiyel bir toparlanma ihtimalini muhtemel görüyor.