05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.04.2023 16:54 | Son Güncelleme: 29.04.2023 17:18

Bill Gates: Yapay zeka sohbet robotları 18 ay içinde çocuklara okumayı öğretecek

Microsoft'un kurucusu Bill Gates yapay zeka sohbet robotlarının 18 ay içinde çocuklara okumayı öğreteceğini söyledi. Gates, 'Teknolojinin bu konuda nasıl yardımcı olduğunu görünce hayrete düşeceksiniz' şeklinde konuştu
Bill Gates: Yapay zeka sohbet robotları 18 ay içinde çocuklara okumayı öğretecek

Yakında yapay zeka çocuklarınıza ders vermenize ve notlarını yükseltmenize yardımcı olabilir. Milyarder Bill Gates'e göre yapay zekalı sohbet robotları 18 ay içinde çocukların okumayı öğrenmelerine ve yazma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olma yolunda ilerliyor.

Gates, Salı günü San Diego'daki ASU+GSV Zirvesi'nde yaptığı açılış konuşmasında "Yapay zeka, herhangi bir insanın yapabileceği kadar iyi bir öğretmen olma yeteneğine ulaşacak" dedi.

İnsan zekasıyla rekabet

OpenAI'nin ChatGPT'si ve Google'ın Bard'ı gibi yapay zekalı sohbet robotları son birkaç ay içinde hızla gelişti ve artık belirli standart testlerde insan düzeyindeki zeka ile rekabet edebiliyor. Bu büyüme hem teknolojinin potansiyeli konusunda heyecan yarattı hem de olası olumsuz sonuçları konusunda tartışmalara yol açtı.

Gates de bu durumdan etkilenenler arasında. Bugünün sohbet robotlarının "okuma ve yazma konusunda inanılmaz bir akıcılığa" sahip olduğunu ve bunun yakında öğrencilere kendi okuma ve yazmalarını teknolojinin daha önce asla yapamayacağı şekilde geliştirmeyi öğretmelerine yardımcı olacağını söyledi.

cnbc'nin haberine göre Gates, tarihsel olarak yazma becerilerini öğretmenin bir bilgisayar için inanılmaz derecede zor bir görev olduğunu belirtti. Gates'e göre öğretmenler kompozisyonlar hakkında geri bildirim verirken, anlatı yapısı ve düzyazının netliği gibi özelliklere bakarlar, yapay zeka sohbet robotları da bu seviyeye ilerliyor. 

Ancak yapay zekalı sohbet robotlarının insan benzeri dili tanıma ve yeniden yaratma becerisi, savunucularına göre bu dinamiği değiştiriyor.

New York Times'ın teknoloji köşe yazarlarından Kevin Roose, geçtiğimiz ay yazılarını geliştirmek için ChatGPT programını kullandığını ve yapay zekanın çevrimiçi stil kılavuzları arasında hızlı bir şekilde arama yapabildiğini yazdı.

Akademisyenler yapay zekadan etkilendi

Bazı akademisyenler, chatbotların metin parçalarını özetleme ve geri bildirim sunma, hatta tam makaleleri kendileri yazma becerilerinden etkilendiklerini söylüyor.

Ancak aynı akademisyenler, teknolojinin henüz tam olarak şekillenmediği ve yanlışlıkla önemli hatalar veya yanlış bilgiler verebileceği konusunda uyarıyor. Gates, yapay zeka teknolojisinin uygulanabilir bir öğretmen olmadan önce öğrencileri daha iyi motive etmek için insan dilini okuma ve yeniden yaratma konusunda gelişmesi gerektiğini söyledi.

Gates, "Önümüzdeki 18 ayı ele alırsak, yapay zeka bir öğretmenin yardımcısı olarak gelecek ve yazma konusunda geri bildirim verecek" dedi ve ekledi: "Ve sonra matematikte yapabildiklerimizi daha da geliştirecekler"

Matematikten önce okuma-yazmada iyi olacak

Sohbet robotlarının matematikten önce okuma ve yazmada başarılı olacağı fikri biraz şaşırtıcı olabilir. Yapay zeka teknolojisini geliştirmek için genellikle cebir ve hesap kullanılır. Ancak uzmanlar, büyük veri kümeleri üzerinde eğitilen sohbet robotlarının genellikle matematiksel hesaplamalarda zorlandığını belirtiyor. Eğer çözülmüş bir matematik denklemi chatbot'un eğitildiği veri kümeleri içinde zaten mevcutsa, size cevabı sağlayabilir. Ancak kendi çözümünü hesaplamak farklı bir hikaye.

Gates, Microsoft'un yapay zeka geliştiricilerine düzenli olarak sohbet robotlarının neden nispeten basit hesaplamalar yapamadığını, hatta bazı sayıları çarpamadığını sorduğunu söyledi. Cevap ise şu: Yapay zekanın bir matematik hesaplamasının karmaşıklığını ele almak için gelişmiş muhakeme yeteneklerine ihtiyacı vardır. Bu biraz zaman alabilir. Ancak Gates teknolojinin muhtemelen iki yıl içinde gelişeceğinden emin olduğunu söyledi. O zaman, geniş bir öğrenci kitlesine özel ders verilmesine yardımcı olabilir.

Ücretsiz olmayacak

Yine de bu ücretsiz olacağı anlamına gelmiyor. ChatGPT ve Bing'in her ikisinin de şu anda sınırlı ücretsiz sürümleri var, ancak Şubat ayında ChatGPT Plus adlı aylık 20 dolarlık bir abonelik planı başlatıldı. Yine de Gates, en azından bir insan eğitmenle bire bir özel ders vermekten daha uygun fiyatlı ve erişilebilir olacağını söyledi.

Gates, yapay zekanın dengeleyici bir unsur olacağına dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü bir öğretmene erişmek çoğu öğrenci için çok pahalı. Özellikle de bu öğretmenin yaptığınız her şeyi kontrol etmesi, hatırlaması ve tüm çalışmalarınıza bakması kolay değil"