02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.11.2023 20:24 | Son Güncelleme: 14.11.2023 20:38

Çin'de telefon pazarında dengeler değişiyor: Huawei yeniden güçleniyor, Apple listede bile yok

Çin merkezli teknoloji devi Huawei, ABD yaptırımları sonrasında özellikle telefon pazarında bir süredir düşük performans gösteriyordu. Ancak şirket kendi 5G işlemcisini kullandığı yeni amiral telefonuyla dengeleri kendi lehine çevirmeye başladı ve Çin'de satışlarını yüzde 83 artırmayı başardı
Çin'de telefon pazarında dengeler değişiyor: Huawei yeniden güçleniyor, Apple listede bile yok

Araştırma şirketi Counterpoint'in Salı günü açıkladığı verilere göre, Huawei'nin güçlü satış büyümesi, Ekim ayında Çin'in toplam akıllı telefon sevkiyatında yüzde 11'lik bir artışa yardımcı oldu ve telefon pazarında toparlanma işaretleri gösterdi.

Satışlarını yüzde 83 oranında artırdı

Firmanın yayınladığı bir nota göre Huawei, satışlarının yüzde 83 artmasıyla Ekim ayının ilk dört haftasında yıllık ortalama büyümeye önemli bir katkıda bulundu.

Counterpoint verilerine göre, Xiaomi de Ekim ayında akıllı telefon satışlarında yüzde 33'lük bir artış kaydetti. Apple'ın dönemdeki performansına ilişkin ayrıntı verilmemesi ise dikkat çekti.

Reuters'ın haberine göre Ağustos ayında Huawei, bazı analistlerin Çin'e bazı çiplerin sevkiyatını durdurmayı amaçlayan ABD yaptırımlarına bir cevap olarak gördükleri, kendi geliştirdiği gelişmiş bir çiple çalışan Mate 60 akıllı telefon serisini piyasaya sürdü.

Counterpoint Çin analisti Archie Zhang konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Ekim ayının öne çıkan ismi, Mate 60 serisi cihazlarıyla geri dönüş yapan Huawei oldu. Büyüme mükemmel oldu" ifadelerini kullandı ve sözlerine şöyle devam etti:

"Talep çift haneli rakamlarda seyretmeye devam ediyor ve aynı zamanda Huawei'nin diğer modellerinin de iyi performans göstermesiyle dikkatleri üzerinde topluyor"

Üretim sorunları hala masada

Ancak Counterpoint, Huawei'nin hala belirli üretim sorunları yaşayabileceği için kalıcı darboğazlar olabileceğini söyledi. Counterpoint kıdemli analisti Ivan Lam, "Huawei'nin bu yeni normale göre ölçeklendirme yeteneği, sadece kendi büyümeleri için değil, daha geniş pazar için de önemli bir belirleyici olacaktır" dedi.

Çin'de telefon satışları azaldı

Counterpoint'e göre, Çin'in akıllı telefon pazarında satışlar birkaç çeyrektir düşüyor ve Haziran'da sona eren çeyrekte yüzde 3'lük bir düşüş yaşandı.

Analistler, araştırma şirketi IDC'nin on çeyrek üst üste düşen sevkiyatların ardından dördüncü çeyrekte yıllık bazda belirtilmemiş bir satış artışı öngörmesiyle, pazarın bir toparlanmaya hazır olabileceğini düşünüyor.