16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.03.2024 12:00 | Son Güncelleme: 13.03.2024 13:12

Forbes ünlülerin yapay zekayla üretilmiş çıplak fotoğraflarının eBay'de satıldığını ortaya çıkardı

Forbes, Margot Robbie, Selena Gomez ve Taylor Swift gibi ünlü isimlerin yapay zekayla üretilmiş çıplak fotoğaflarının eBay'de satıldığını ortaya çıkardı. Bilgilendirmenin ardından e-ticaret devi yüzlerce fotoğrafı siteden kaldırıp satıcıları yasakladı. Ancak Taylor Swift için bunu yapmadı
Forbes ünlülerin yapay zekayla üretilmiş çıplak fotoğraflarının eBay'de satıldığını ortaya çıkardı

Forbes, aralarında Margot Robbie, Selena Gomez ve Taylor Swift'in de bulunduğu en az 40 ünlünün yapay zeka tarafından üretilmiş ve üzerlerinde photoshop kullanılmış binlerce çıplak fotoğrafının eBay'de satıldığını ortaya çıkardı. Forbes'un eBay'i bilgilendirmesinin ardından e-ticaret devi yüzlerce fotoğrafı kaldırdı ve satıcıların hesaplarını askıya aldı. Uzun süredir satış yapan bir satıcının 400'den fazla üründen oluşan mağazasında Taylor Swift, Selena Gomez, Katy Perry, Ariana Grande ve Alexandria Ocasio-Cortez'in photoshop'lu çıplak fotoğrafları yer alıyordu. Bir başka satıcı ise aralarında Jenna Ortega, Margot Robbie ve Gal Gaddot'un da bulunduğu yapay zekâ tarafından üretilmiş yüzlerce çıplak fotoğrafı 6,39 dolara sattı.

Satıcılardan biri 'yüksek puanlı'

Platform ayrıca tanınmış kişilerin yapay zeka tarafından üretilen cinsel içerikli görüntülerine de ev sahipliği yapıyor. Örneğin Taylor Swift'in Amerikan bayraklı bikiniyle gözüktüğü resimler gibi en az 5 farklı resmi eBay'de 14.000'den fazla satılmış ve satan kişinin yüksek puanlı satıcı olarak gözükmesini sağlamıştı. Satıcı bu fotoğrafları 5,60 dolara satıyordu. eBay'in algoritmasına göre beğenilen satıcılar arama sonuçlarında en üst sıralarda yer alıyor ve finansal avantajlar kazanıyor.

"Kadınların bedenlerini metalaştırıyorlar"

Bu tarz yüksek puanlı satıcılardan biri eBay'de Jennifer Lawrence ve Jennifer Anniston gibi kişilerin sahte pornografik görüntüleri de dahil olmak üzere 2.000'den fazla ürün sattı. Ulusal Cinsel Sömürü Merkezi (National Center on Sexual Exploitation) yöneticilerinden Lina Nealon "Mesele sadece satıcılar değil. EBay gibi şirketler de görüntü kaynaklı cinsel istismardan kâr elde ediyor. Kadınların bedenlerini metalaştırıyorlar. Bukorkunç bir şey çünkü tasvir edilen kişilerin rızası ve bilgisi olmadan yapılıyor" dedi.

eBay, satıcıların çıplaklığı tasvir eden görüntüleri (sanat ve koleksiyon kategorileri altında listelendiği sürece) ve sahte kişilerin yapay zeka tarafından oluşturulan çıplak görüntülerini yayınlamasına izin verirken, yetişkinlere yönelik ürünler politikasına göre kamuya mal olmuş kişilerin yapay zeka tarafından oluşturulmuş veya photoshop'lanmış çıplak veya müstehcen görüntülerini yasaklıyor. Yine de platform bu görüntülerle dolup taşıyor.

Diğer görüntüleri geri çekti, Taylor Swift'i bıraktı

Forbes'un bilgilendirmesinin ardından şirket ünlülerin manipüle edilmiş fotoğraflarını siteden kaldırdı ve satıcıları yasakladı. Ancak Taylor Swift'in yapay zeka tarafından oluşturulmuş müstehcen fotoğraflarını bıraktı. Şirket, satıcıların eBay'de neye izin verilip neye izin verilmediğini açıkça görebilmeleri için çıplaklık içermeyen deepfake'lerle ilgili politikaları aktif olarak güncelleme sürecinde olduğunu doğruladı.