05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2023 19:45 | Son Güncelleme: 16.04.2023 20:24

Forbes yazdı: Yapay zeka zaten çoğu kişinin günlük hayatında yer alıyor

Yapay zekanın yüksek teknolojisiyle yeni bir döneme kapı araladığı düşüncesi insanlara korkuyu ve heyecanı bir arada hissettirdi. Fakat sohbet robotlarına güç verdiği için ses getiren yapay zeka, yüz tanımadan navigasyon uygulamalarına kadar çoğu kişinin günlük hayatında zaten yer alıyor
Forbes yazdı: Yapay zeka zaten çoğu kişinin günlük hayatında yer alıyor

Yapay zeka son zamanlarda yüksek teknolojili arama motorlarına ve sohbet robotlarına güç verdiği için ses getirmiş olsa da, bu teknoloji akış hizmeti algoritmalarından yüz tanımaya, sesli asistanlardan navigasyon sistemlerine kadar toplumun her alanına yerleşmiş durumda. Northeastern Üniversitesi ve Gallup tarafından 2018 yılında yapılan bir ankete göre Amerikalıların yüzde 85'i yapay zeka unsurları içeren altı üründen en az birini kullanıyor. Bu ürünler arasında navigasyon uygulamaları, araç çağırma uygulamaları, dijital asistanlar, video veya müzik yayın hizmetleri, akıllı ev cihazları ve akıllı ev kişisel asistanları yer alıyor.

Aynı ankete göre, Amerikalıların yüzde 79'u yapay zekanın yaşamları üzerinde çok ya da çoğunlukla olumlu bir etkisi olduğuna inanıyor. Pew Araştırma Merkezi'nin yakın tarihli bir raporuna göre, Amerikalıların yalnızca yüzde 15'i yapay zekanın günlük hayatta kullanımının artmasından endişe duymaktan çok heyecan duyuyor.

McKinsey'in 2020 Küresel Yapay Zeka Raporu, şirketlerin yüzde 50'sinden fazlasının yapay zekayı en az bir işleve entegre ettiğini ve uygulamaların çoğunun ürün veya hizmet geliştirme işlevlerinde olduğunu ortaya koydu. Brookings Enstitüsü, arama algoritmaları gibi gizliliğe duyarlı veri analizlerinin çoğunun yapay zeka ve makine öğrenimi tarafından desteklendiğini söylüyor.

Yüz tanıma ve yapay zekada kullanımı

Yapay zeka, insanların yüzleri tanımak için kullandığı yöntemlerin aynısını kullanır. İnsan beyninde sadece yüz tanımaya adanmış, temporal lobda bulunan fusiform girus adında bir alan var. Bu da temporal lob hasarı yaşayan bazı insanların neden tanıdık yüzleri tanıma yeteneklerini kaybettiklerini açıklıyor. Giessen Justus-Liebig Üniversitesi'nde araştırmacı olan Katharina Dobbs, MIT News'e insan beyninin nesneleri ve insanları farklı şekilde işlediğini söyledi. Dobbs "Bu, yüzleri tanımak ve nesneleri kategorize etmek için eğitilmiş herhangi bir sistemin bulacağını varsaydığımız çözümle aynı" dedi. iPhone ve Android gibi birçok akıllı telefon, Bank of America gibi bankacılık uygulamaları, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya uygulamaları ve diğer uygulamalar şifreler yerine yüz tanıma özelliğini kullanıyor. Yapay zeka şirketi FaceMe'nin yakın tarihli bir raporuna göre yaklaşık 176 milyon Amerikalı yüz tanıma özelliğini kullanıyor ve bu sayının yüzde 68'i telefon ve dizüstü bilgisayar gibi cihazların kilidini açmak için, yüzde 58'i ise uygulamaların kilidini açmak için kullanıyor. Yapay zeka bilinen yüzlerden oluşan bir veritabanına sahip ve bir telefonun kilidini açmaya ya da bir uygulamaya giriş yapmaya çalışan yüz eşleşirse erişim izni veriliyor.

Yayın hizmetleri ve yapay zeka

Netflix ve HBO Max gibi yayın hizmetleri, kullanıcılarına izlemeleri için film ve dizi önerileri sunar. Ancak, herkesin önerileri asla aynı olmaz. Bunun nedeni, şirketlerin her kullanıcının izleme geçmişine göre kişiselleştirilmiş önerileri uyarlamak için yapay zeka kullanması. Business Insider, Netflix'te izlenen tüm filmlerin yüzde 80'inden fazlasının tavsiyeler yoluyla bulunduğunu söylüyor. Netflix'e göre, dikkate alınan faktörler arasında kullanıcının günün hangi saatinde dizi veya film izlediği, kullanılan cihazlar, kullanıcının hizmetle etkileşimi, başlıkla ilgili bilgiler, kullanıcının ne kadar süre izlediği ve benzer ilgi alanlarına sahip diğer kullanıcıların neler izlediği yer alıyor. Netflix'e benzer şekilde, HBO Max her bir kullanıcısı için öneriler geliştirmek üzere bir yapay zeka algoritması kullansa da, öneriler oluşturmak için insanları da kullanıyor.

 Navigasyon uygulamaları ve yapay zeka

Google Haritalar, yapay zeka ve makine öğrenimini Sokak Görünümü özelliği de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde kullanıyor. Sokak Görünümü, kullanıcıların dünyayı sanal olarak keşfetmelerine veya bir yerin zaman içinde nasıl değiştiğine bakmalarına olanak tanıyor. Google, Sokak Görünümü aracıyla 360 derecelik görüntüler topluyor ve bunlar daha sonra 3D bir dünya oluşturmak için birbirine bağlanıyor. Google Maps ayrıca trafik düzenini ve tahmini varış zamanını belirlemek için yapay zekadan yararlanıyor. Google, trafik nedeniyle doğru tahmini varış sürelerini iyileştirmek için yapay zeka şirketi DeepMind ile ortaklık kurdu. 

Dijital sesli asistanlar

Sesli asistanlar, Siri, Alexa, Cortana ve Google Home gibi yapay zeka destekli dijital asistanlardan oluşuyor. Alışveriş listesi yapmak, müzik dinlemek, haberleri okumak ve banka ekstrelerini kontrol etmek gibi görevleri sadece konuşarak tamamlamak için kullanılabilirler. Pew Research'e göre Amerikalıların yüzde 85'inden fazlası bir akıllı telefona sahip olduğundan, IDAP'in bir raporuna göre akıllı telefon sahiplerinin yaklaşık yüzde 97'si sesli asistanları kullanıyor. Çoğu yapay zekada olduğu gibi, gizlilik endişeleri bu ürünlerle ilgili ana savaşlardan biri.