08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.04.2023 00:08 | Son Güncelleme: 10.04.2023 00:14

Huawei Suudi Arabistan'ı Orta Doğu'da merkez üssü yapmayı planlıyor

Huawei, Suudi hükümetinin kendisini bölgesel bir iş merkezi olarak konumlandırma çabası ve Çin ile artan diplomatik ve ticari bağları nedeniyle Riyad'ı Orta Doğu'daki merkezi haline getirmek istiyor
Huawei Suudi Arabistan'ı Orta Doğu'da merkez üssü yapmayı planlıyor

Suudi Arabistan'ın başkentinde ve Orta Doğu'daki diğer şehirlerde ofisleri bulunan Çinli şirket Huawei, ülkedeki varlığını geliştirmek için Riyad makamlarıyla görüşmeler yürütüyor. Bloomberg'in haberine göre Huawei tarafından henüz nihai bir karar verilmiş değil. Huawei sözcüsü yorum yapmayı reddederken şirketin şu anda Dubai ve Bahreyn'de bölge için genel merkezleri bulunuyor.

ABD'ye rağmen Suudi Arabistan ilgisi

Suudi Arabistan, 2024 yılının başından itibaren devlet kurumlarının, ekonomisinden dışarıya sızmayı sınırlandırmak ve yabancı yatırımı çekmek amacıyla, ülkede bölgesel merkezi bulunmayan yabancı firmalarla iş yapmasının kısıtlanacağını duyurdu. Huawei, ABD müttefiklerini Çinli teknoloji firmasından uzak durmaya zorlarken bile Suudi Arabistan'daki varlığını artırıyor.

Hükümet yetkilileri geçen yılın sonunda yaklaşık 80 şirketin merkezlerini Riyad'a taşımak için lisans başvurusunda bulunduğunu söyledi.

Çin ve Suudi Arabistan'ın ilişkileri güçleniyor

Suudi Arabistan ve Çin arasındaki bağlar giderek güçleniyor. Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in geçen yıl Riyad'a yaptığı ziyaretin ardından iki ülke arasında 50 milyar dolar değerinde anlaşma imzalandı.