18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.06.2024 18:03 | Son Güncelleme: 16.06.2024 18:32

iOS 18 hayal kırıklığı yaratacak: Yapay zeka özelliklerinin çoğu içinde yok

Apple'ın yeni mobil işletim sistemi iOS 18, daha önceki iOS sürümleri gibi sonbaharda yayınlanacak olsa da Apple'ın yapay zeka özelliklerini tek çatı altında toplayan Apple Intelligence'ın büyük kısmı iOS 18'e yetişemeyecek
iOS 18 hayal kırıklığı yaratacak: Yapay zeka özelliklerinin çoğu içinde yok

Kullanıcılar, Apple Intelligence'ın bir parçası olarak tanıtılan birçok özellikten yalnızca birkaçını iOS 18'de görebilecek. Yayınlandığı gün kullanıma sunulanlar bile "önizleme" olarak belirtilecek ve diğer özellikler 2024'ün sonlarında veya 2025'in başlarında kullanıma sunulacak.

Bloomberg'in Pazar günkü haberine göre Apple Intelligence'ın pek çok özelliği bu yaz sonuna kadar geliştiricilerin kullanımına sunulmayacak. WWDC zirvesinin açılış konuşmasında belirtildiği gibi, bu özellikler bile ilk başta ABD İngilizcesi ile sınırlı olacak.

Bu yıl hangi Apple Intelligence özellikleri geliyor?

WWDC sunumunda vurgulanan bazı ana yapay zeka özelliklerinin bu sonbaharda ilk işletim sistemi güncellemelerinde mevcut olması muhtemel. Bu özellikler arasında bildirimlerin önceliklendirilmesi ve uzun metinlerin, e-postaların ve web sayfalarının özetlenebilmesi yer alıyor.

Resmi sürümden itibaren Genmoji görüntü oluşturma ve Grammerly benzeri yazı iyileştirme araçlarının da kullanıma sunulması planlanıyor. Podcast uygulamasında halihazırda görülen deşifre yetenekleri artık diğer ses kayıtlarına da yayılacak ve sesli mesaj deşifresi geliştirilecek.

Buna ek olarak Notlar uygulamasında yazılı matematik problemlerini hesaplama özelliği de bu yıl kullanıma sunulacak. Yine, bu özellikler iOS ve iPadOS 18 ile macOS Sequoia'nın resmi ilk sürümlerinde yer alacak olsa da, yine de "önizleme" olarak etiketlenecekler.

Yıl sonuna sarkanlar

Ancak bazı özellikler var ki 2024'ün ilerleyen dönemlerinde kullanıma sunulacak. Bu özellikler arasında e-postaları türlerine göre otomatik olarak gruplandıracak 'Mail' uygulamasının yenilenen tasarımı da yer alıyor.

Home (Ev) uygulamasındaki bazı ek özellikler, uzamsal video düzenleme yeteneği ve Apple Vision Pro'ya gelen bazı genişletilmiş özellikler muhtemelen .1 veya .2 güncellemelerine kadar ertelenecek. Geliştiriciler için bir kod yazma özelliği olan Swift Assist de daha sonra kullanıma sunulacak.

Tipik olarak, büyük sistem güncellemelerinin ilk sürümü, yeni donanım lansmanlarından önce Eylül ayında başlar. Yeni işletim sistemi sürümlerine yönelik ilk güncellemeler ise genellikle yılın ilerleyen dönemlerinde yayınlanır.

2025'te neler geliyor?

iOS 18 ve ilgili yükseltmelerin pek çok yeni özellik getireceği düşünüldüğünde, şirketin en büyük yeni özelliklerin gelişini ayrıştırması mantıklı. Bu sayede şirket mümkün olduğunca hızlı bir şekilde daha fazla dil ekleyebilecek ve aynı zamanda çok fazla mühendislik kaynağını tek bir alana odaklamaktan kaçınabilecek.

OpenAI ve bu yılın ilerleyen dönemlerinde gelecek potansiyel diğer ortaklarla yapılan işbirlikleri, sohbet robotlarıyla zaten rahat olan kullanıcıların sorularına yardımcı olacak.

Bu tür özelliklerin kapsamının sınırlandırılması, bazen "halüsinasyon" olarak adlandırılan ve Apple'ın en aza indirmeye çalıştığı yanlış bilgilerin hızlı bir şekilde düzeltilmesine olanak tanıyacak.

Siri'nin önemli iyileştirmeleri gelecek yıla kaldı

2025'in başlarına kadar ertelenmesi muhtemel en büyük özelliklerden biri de sesli asistan Siri'nin yenilenmesi. Apple'ın sunumunda vurguladığı gelişmiş "kişisel bağlam" özelliklerinden bazıları bu sonbaharda piyasaya sürülecek ilk işletim sisteminde tam olarak yer almayacak.

"Annemin uçağı ne zaman iniyor" gibi sorulara bağlamsal yanıtlar vermek ya da bir fotoğrafı optimize edip mesaj olarak göndermesini istemek için yine 2025'i beklemek gerekecek. Ancak bu, Siri'nin sunumda görülen yeni arayüze sahip olmayacağı veya yeni işletim sistemi sürümlerinin ilk gününden itibaren kullanıcıların sorgularını daha iyi anlamayacağı anlamına gelmiyor.

Siri ile konuşmak istemeyen yazabilecek

Ayrıca yakın gelecekte, Siri ile konuşmak istemeyen veya net bir şekilde konuşamayanlar için geliştirilmiş bir "Siri'ye yaz" seçeneği de sunulacak.

Bu arada Apple, kendi yeni özellikleri kullanıma sunulurken gecikmeleri aşmak için diğer yapay zeka sağlayıcılarıyla ortaklık kurmayı düşünüyor. Örneğin şirketin Google ve Anthropic ile potansiyel anlaşmalar üzerinde çalışmaya devam ettiği ve Çin'de potansiyel chatbot kullanılabilirliği için Baidu ve Alibaba'ya ulaştığı söyleniyor.