05 Temmuz 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.06.2024 23:38 | Son Güncelleme: 13.06.2024 23:51

iPhone 16 Pro'nun en dikkat çeken 5 özelliği

Apple'ın Eylül ayında tanıtmayı planladığı iPhone 16 serisi için geri sayım sürüyor. Peki iPhone 16 Pro nasıl olacak? En çok hangi özellikleriyle dikkat çekecek?
iPhone 16 Pro'nun en dikkat çeken 5 özelliği

Bu Eylül ayında tüm gözler Apple'ın iPhone 16 Pro serisinde olacak. Peki yeni iPhone modelleri en çok hangi özellikleriyle öne çıkacak? İşte en önemli beş yeni özellik ve yükseltme:

Kamera

iPhone 15 Pro Max, tetraprizma lensiyle 5x optik zoom ekleyerek kamera sistemini önemli ölçüde ileriye taşıdı. iPhone 16'da Pro da bunu elde edebilir. Arkaya bir adet 48MP sensör ekledikten sonra, Ultra Geniş kamerayı etkileyecek ikinci bir sensör ekleme olasılığı var. Bu da teorik olarak telefotoyu 12MP sensör kullanan son kamera olarak bırakacak.

Daha ince lenslerin kamera modülünün boyutunu ve ağırlığını azaltmaya yardımcı olabileceği iddia edilirken, yeniden tasarım Pro olmayan modeller için daha ince bir çıkıntı anlamına gelebilir.

İşlemci

iPhone'un kalbinde yer alan çip, tüm cihazın çok önemli bir parçası. Her yıl daha hızlı ve daha güçlü hale gelerek kullanıcılara daha da fazlasını yapma imkanı sunuyor. Apple'ın yapay zeka alanındaki belirgin atılımıyla birlikte, değişiklikler çok daha belirgin olabilir. CPU ve GPU performansında daha basit bir güncelleme yerine Apple, Neural Engine'de bir değişiklik yapabilir.

Aslında, A serisi bir bütün olarak incelendiğinde, A18'in altı GPU çekirdeği ve altı CPU çekirdeğine sahip olması muhtemel ve iki performans çekirdeğine dört verimlilik çekirdeği eşlik edecek.

Geekbench skoru iyileştirmeleri, iPhone 15 Pro serisinde kullanılan A17 Pro'ya kıyasla hem tek çekirdekli hem de çok çekirdekli testler için yaklaşık yüzde 10 olabilir.

Neural Engine, Apple Silicon yongalarının Ultra sürümleri dışında her zaman 16 çekirdekli bir bileşen oldu. Yapay zeka görevlerini yerine getirmek için bir sonraki yinelemede daha fazla çekirdek kullanılma ihtimali her zaman var.

Apple, A17 Pro'da Neural Engine'e performans artışı sağladı ve saniyede 38 trilyon işlemle A16'daki 17 trilyon işlemin iki katından fazlasını gerçekleştirdi. Yeni işlemcide saniyede daha fazla işlem yapılması muhtemel.

Ekran

iPhone 16 Pro serisinin ekranları her zamankinden daha büyük olabilir. Söylentiler, iPhone 16 Pro'nun 6.1 versiyonu yerine 6.3 inç ekrana sahip olabileceğini iddia ediyor. Pro Max, 6,9 inç'lik daha büyük bir ekranla gelebilir.

Boyut artışıyla birlikte Apple, iPhone 15 Pro Max'e kıyasla daha da ince çerçeveler kullanarak iPhone'un genel kütlesini düşük tutmaya çalışabilir. Mikro Lens Dizisi gibi teknolojilerin kullanılması sayesinde ekran daha da parlak hale gelebilir.

Son olarak, ekran nihayet üst kısımdaki siyah boşluklara veda edebilir. Apple, bir çentik ya da Dinamik Ada yerine, ekran altı Face ID sistemi uygulayarak bunu tamamen ortadan kaldırabilir.

Düğmeler

Eylem Düğmesinin iPhone 15 Pro'ya gelişi başka bir eklemeye yol açabilir. Bu kez, fotoğrafçılık üzerinde fotoğraf makinesinin deklanşör düğmesine benzer bir fiziksel kontrol sunacak bir Yakalama düğmesi görebiliriz.

Apple'ın güncellemede kapasitif düğmeler kullanabileceğine dair iddialar da var. Doğal olarak, fazladan bir düğme, kasa üreticilerinin planlarını yeniden düşünmeleri gerektiği anlamına geliyor.

Batarya

iPhone'daki diğer tüm yükseltmeler iyi bir güç olmadan işe yaramaz. Neyse ki bu konuda bazı değişiklikler yolda olabilir. Başlangıç olarak, hücrelerin iPhone 15 Pro serisine göre daha fazla şarj tutmasıyla kapasite artışı beklentileri var. Bu tek başına pil ömrünü uzatabilir, ancak Apple diğer alanlarda genel performansı iyileştirirse daha da fazlasını yapabilir.

Bir grafen ısı emici, bataryadan ısı transferini iyileştirmeye yardımcı olarak termal yükten kaynaklanan aşınmayı en aza indirebilir. Yeni bir yüksek performanslı katot şarj sürelerini kısaltabilir ve kapasiteyi daha da artırabilir.

Bataryalar sonunda çok daha çevreci de olabilir. Apple, 2023 yılında pil tasarımlarında tamamen geri dönüştürülmüş kobalt kullanacağını söyledi, ancak kendi belirlediği son tarihten daha önce her zaman değişiklik yapabilir.