28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.02.2024 21:28 | Son Güncelleme: 17.02.2024 21:42

Mark Zuckerberg işten çıkarmalara ilişkin konuştu: Şirketler daha sade olmanın yararını gördü

Teknoloji devleri özellikle pandeminin ardından işten çıkarmalara hız verdi ve yeni yılda da işten çıkarma dalgası hız kesmeden sürüyor. Morning Brew Daily'e konuşan Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, işten çıkarmalara ilişkin konuşarak şirketlerin daha 'sade' olmanın faydalarını gördüğünü söyledi
Mark Zuckerberg işten çıkarmalara ilişkin konuştu: Şirketler daha sade olmanın yararını gördü

Mark Zuckerberg'in teknoloji sektöründe işten çıkarmaların neden hızla devam ettiğine dair düşüncesini paylaştı. Zuckerberg, "Şirketler, acı verici olsa da daha sade olmanın faydaları olduğunun farkına varıyor" ifadelerini kullandı.

Morning Brew Daily'nin Cuma günü yayınlanan podcast'ine verdiği röportajda Meta CEO'su, şirketlerin hala pandemi sonrası döneme uyum sağlamaya çalıştığını söyledi. 

İlk dalga

Pandemi sırasında e-ticaret satışları tavan yaptı ve bu da online reklamcılıkta büyük kazançlar sağladı. Ancak insanlar mağazalara geri döndükçe ve ekonomi yeniden düzene girdikçe, satışlardaki artış azaldı ve reklam oranları geri geldi. Meta da dahil olmak üzere pek çok şirket fazla eleman aldıklarını fark etti ve büyük kesintiler yapmak zorunda kaldı. Bu ilk işten çıkarma dalgasıydı.

Zuckerberg röportajda, teknoloji sektöründeki işten çıkarmaların yapay zeka patlamasıyla ilgisi olup olmadığı sorulduğunda, "Aslında bu işten çıkarma dalgasının daha çok Covid'in etkilerini yönetmeye çalışan şirketlerden kaynaklandığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Yetenekli insanlarla yollarımızı ayırdık

Zuckerberg, şirketlerin artık sadece fazla işe alım nedeniyle çalışan sayılarını küçültmediklerini, daha 'sade' olmanın faydaları olabileceğini fark ettiklerini söyledi. Zuckerberg, birçok teknoloji şirketinin ilk başta kesinti yapma konusunda isteksiz olduğunu, ancak bunun bir son anlamına gelmediğini fark ettiklerini söyledi.

Röportajda özellikle Meta'nın geçmişteki işten çıkarmalarından bahseden Zuckerberg, "Açıkçası gerçekten zordu, değer verdiğimiz pek çok yetenekli insanla yollarımızı ayırdık" dedi ve ekledi: "Ancak bazı açılardan daha sade olmak şirketi daha güçlü kılıyor"

Meta, Zuckerberg'in "verimlilik yılı" ile birlikte on binlerce çalışanını işten çıkardığından beri, hisseleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Daha az yönetim katmanı

Zuckerberg bu verimlilik hamlesinin bir parçası olarak yönetim katmanlarını azaltıyor. Instagram'da teknik program yöneticilerini ortadan kaldırıyor ve bu rol Meta'nın diğer bölümlerinde de azaltılıyor.

Zuckerberg, bugün şirketlerin hala verimlilik üzerine düşünme modunda olduğunu söyledi. Zuckerberg'e göre şirketlerin birçoğu kendilerini yeniden yapılandırmayı, yönetim kademelerini azaltmayı ve daha sade bir modele geçmeyi düşünüyor.

Microsoft ve Google gibi şirketler sağlam kazançlarına rağmen küçülmeye devam etti. Amazon gibi şirketlerdeki bazı CEO'lar, şirketi yeniden yapılandırma ve yapay zeka içeren alanlara yatırım yapma planlarından bahsetti.

İşten çıkarmaların ardında yapay zeka yok

Ancak Zuckerberg, yapay zekanın denklemin büyük bir parçası olduğunu düşünmediğini söyledi. Zuckerberg sözlerini şöyle sürdürdü: "En azından bizim için, yapay zeka meselesi bunun için önemli bir itici güç değildi. Önce bu aşırı yapılanma ve sonra da sade bir şirket kurarak yapabileceğimiz en iyi işi yapalım duygusuydu"

Apple rekabeti

Zuckerberg ayrıca Meta'nın Apple ile olan yoğun rekabeti hakkında da konuştu. Zuckerberg ve Apple CEO'su Tim Cook arasında birkaç yıl öncesine dayanan bir çekişme var. Şirketler sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve Apple'ın uzamsal bilişim olarak adlandırdığı alanda baskın platform olmak için yarışıyor.

Bu haftanın başlarında Zuckerberg, Apple'ın Vision Pro gözlüklerini eleştirse de Morning Brew podcast'inde "Apple'ı ciddiye alıyorum" dedi ve "Bence iyi bir şirket. İyi işler yapıyorlar" ifadelerini kullandı. Zuckerberg, Apple'ın Vision Pro'yu geliştireceğini, ancak Meta'nın daha hızlı hareket edeceğini söyledi.