19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.08.2024 13:50 | Son Güncelleme: 31.08.2024 13:55

NASA'dan Crew-9 görevi için mürettebat değişikliği

NASA bir haftalık test uçuşu için uzaya yollanan ancak Starliner mekiğinin arızalanması sonucu 2025'e kadar uzayda mahsur kalan astronotları kurtarma planında revizyon yaptı. Astronotları getirecek SpaceX'in Crew-9 mürettebatında iki isim değiştirildi
NASA'dan Crew-9 görevi için mürettebat değişikliği

Uzay aracı Starliner’ın ilk mürettebatlı test uçuşu, uzay tarihinin en büyük skandallarından birine dönüştü. 8 gün için uzaya çıkan Butch Wilmore ve Suni Williams, aracın itici takımların arızalanması ve helyum sızıntılarının tespit edilmesinin ardından istasyonda mahsur kaldı. NASA astronotları teknik sorunlar nedeniyle dünyaya geri dönemiyor ve ne zaman dönecekleri de hâlâ net değil. NASA'dan geçen cumartesi iki astronotun Elon Musk'ın uzay firması SpaceX'le geri döneceği açıkladı. Son açıklamaya göreyse Uzay ajansı Şubat 2025'te ISS'ye gidecek olan SpaceX'in Crew-9 mürettebatında bu yüzden değişiklik yapmak zorunda kaldı.

Yeni düzenleme uyarınca NASA astronotu Nick Hague ve Roscosmos kozmonotu Aleksandr Gorbunov; (Zena Cardman ve Stephanie Wilson'ın yerine) Şubat 2025'te Crew-9 ekibinin bir parçası olarak ISS'ye gidecek ve Wilmore ile Williams'ı alarak geri dönecek. Zena Cardman ve Stephanie Wilson'ın ise gelecekteki görevlere yeniden atanma hakkı korunacak.