02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.05.2023 19:09 | Son Güncelleme: 06.05.2023 19:18

Samsung telefon sevkiyatında Apple'ı tahtından indirdi

Apple ve Samsung arasındaki rekabette bu kez ipi göğüsleyen isim Güney Kore merkezli teknoloji üreticisi oldu. Samsung akıllı telefon sevkiyatı noktasında Apple'ı geride bırakarak yeniden lider konuma yükseldi
Samsung telefon sevkiyatında Apple'ı tahtından indirdi

Counterpoint'in yeni bir raporuna göre Samsung, akıllı telefon pazarında devam eden daralmaya rağmen 2023'ün ilk çeyreğinde akıllı telefon sevkiyat hacimlerinde yüzde 1'lik ince bir farkla Apple'ı geride bırakarak zirveye yerleşti.

İlk çeyrekte 280 milyon telefon sevkiyatı

Araştırma şirketi Counterpoint'e göre, Güney Koreli elektronik devi Samsung, Mart ayında sona eren çeyrekte toplam 60,6 milyon adet sevkiyat gerçekleştirerek Apple'ın 58 milyon adetlik sevkiyatını kıl payı geride bıraktı. Hong Kong merkezli firmanın bir raporunda, genel akıllı telefon pazarının yıllık bazda yüzde 14, çeyrek bazda ise yüzde 7 düşüş gösterdiği ve 2023 yılının ilk çeyreğinde toplam 280,2 milyon sevkiyat adedine ulaştığı belirtildi.

Aynı zamanda, gelirler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7'lik bir düşüş yaşayarak 104 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştı. Samsung sevkiyat hacimlerinde liderliği ele geçirirken, Apple işletme kârı açısından ilk çeyrekte Samsung'a karşı yüzde 72'lik önemli bir üstünlük sağladı. Counterpoint, iPhone üreticisinin ayrıca Güney Koreli rakibine karşı yüzde 31'lik bir avantaj sağlayarak pazar gelirinin yarısını elde ettiğini de ekledi.

Apple kullanıcıları sadık

Counterpoint'te araştırma direktörü olan Jeff Fieldhack, Apple'ın dirençli performansını müşteri tabanının kalıcı sadakatine bağladı. Fieldhack, şirketin gelişen ekosisteminin tüketicileri daha ucuz alternatifler aramaktan caydırdığını ve sektörün yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan yenilenmiş pazardaki güçlü varlığının performansını desteklediğini söyledi.

Fieldhack konuyla ilgili şu sözleri kaydetti:

"Apple, ekonomik dalgalanmaları rakiplerine kıyasla daha iyi karşılayabiliyor ve sarsılmaz bir sadakatin tadını çıkarıyor. Bu aynı zamanda Apple'ın, Zhengzhou fabrikasında sorunlar yaşadığı 2022'nin 4. çeyreğinde iPhone 14 serisine olan talebi, bu payın dağılması ya da rakiplere aktarılması yerine karşılayabildiği anlamına geliyor" 

Counterpoint'in tahminleri, bir başka araştırma şirketi olan Canalys'in son bulgularıyla da örtüşüyor.

Sevkiyatlarda düşüş sürebilir

Apple bu performansın bir kısmını Perşembe günü resmi olarak yineledi ve Mart ayında sona eren çeyrekte 51,3 milyar dolar değerinde önemli cihaz sattığını açıkladı.

Ancak önümüzdeki yol muhtemelen zorlu olmaya devam edecek. Counterpoint analisti Tarun Pathak'a göre, çeşitli nedenlerden dolayı birkaç çeyrek daha telefon sevkiyatlarında düşüş görülebilir.

Pathak konuyla ilgili "Akıllı telefon piyasasını etkileyen kalıcı sorunların yakın zamanda ortadan kalkması beklenmiyor. Ayrıca, OPEC ülkelerinin petrol üretimini kısma yönündeki son kararı daha yüksek enflasyon oranlarına yol açarak tüketicilerin harcama gücünde bir azalmaya neden olabilir" dedi.

Çip talebindeki düşüş Samsung'u zayıflattı

Sektör genelinde yaşanan gerileme, akıllı telefon pazarındaki birçok büyük oyuncunun mali sonuçları üzerinde gözle görülür bir etki yarattı. Samsung Mobile Division'ın son sonuçları, gelirinin bir önceki yıla göre yüzde 2 azaldığını gösterdi. Bu arada, şirket olarak Samsung, durgun çip talebi nedeniyle kârında yüzde 95'lik bir düşüş kaydetti.

Bu haftanın başlarında, yonga üreticisi Qualcomm'un hisseleri, akıllı telefon işlemci satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 17'lik bir düşüş olduğunu açıklamasının ardından gerileme kaydetti.