26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.05.2023 18:42 | Son Güncelleme: 06.05.2023 18:59

Morgan Stanley: Apple Watch artık pahalı İsviçre saatleri için tehdit olmaktan çıktı

Yatırım şirketi Morgan Stanley, Apple Watch dahil akıllı saatlerin pahalı İsviçre saatleri için artık bir tehdit olmadığını kaydetti. Buna gerekçe olarak da akıllı saatlerin satışlarındaki gerileme ve lüks mekanik saatlere olan ilginin artmasını gösterdi
Morgan Stanley: Apple Watch artık pahalı İsviçre saatleri için tehdit olmaktan çıktı

Morgan Stanley'e göre, Apple'ın en çok satan versiyonu da dahil olmak üzere akıllı saatlerin fiyatları düştü ve artık İsviçre saat endüstrisinin daha pahalı modelleri için önemli bir tehdit oluşturmuyor.

Edouard Aubin liderliğindeki analistlerin hazırladığı bir rapora göre bunun nedeni, İsviçre saat sektörünün son on yılda üst düzey ürünlere önemli ölçüde yeniden odaklanması ve hacimlerdeki genel düşüşü telafi etmek için en iyi saatlerin fiyatlarını artırması.

Apple Watch ilk yıllar korku saldı

Apple Watch 2015 yılında piyasaya sürüldüğünde, akıllı saatlerin sunabileceği sağlık ve zindelik özellikleriyle rekabet edemeyen bir sektör için varoluşsal bir tehdit olarak görülüyordu. Bloomberg'in haberine göre akıllı saatler hala İsviçre saat pazarını büyük bir farkla geride bırakıyor ve Apple bir çeyrekte İsviçre endüstrisinin bir yılda sattığından daha fazla satış yapıyor. Yine de Apple Watch'un piyasaya sürülmesinden bu yana ilk kez hacimler düşmeye başladı; akıllı saat birim satışları dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17, Apple birimleri ise yüzde 16 düştü.

Morgan Stanley analistleri Apple Watch'lardaki bu değişimi dikkate alarak "İleriye dönük olarak akıllı saatlerin İsviçre saat endüstrisi üzerindeki artan olumsuz etkisinin Tissot, Rado gibi bazı markalar hariç artık nispeten önemsiz olacağını düşünüyoruz" sözlerini kaydetti.

Analistler ayrıca İsviçre saat endüstrisindeki yıllık bileşik büyüme oranının, kişisel lüks mallar sektörünü yansıtacak şekilde zaman içinde kademeli olarak yaklaşık yüzde 7'ye yaklaşmasının muhtemel olduğunu da ekledi.

Mekanik saatlerin yeniden doğuşu

Sektör, özellikle ABD'de mekanik saatlere olan talepteki rönesansın etkisiyle 2022 yılında değer bazında şimdiye kadarki en iyi yılını yaşadı ve toplam ihracat yüzde 11,8 artışla 24,8 milyar İsviçre Frangı'na (28 milyar $) ulaştı.

Morgan Stanley, İsviçre saat ihracat hacminin bu yıl 1 milyon adede kadar artmasını beklerken, artışın büyük bir kısmı Swatch Group'un Omega ve Swatch markaları arasındaki son derece başarılı işbirliği olan MoonSwatch'tan gelecek. Morgan Stanley, 2022'de 1 milyon adet olan MoonSwatch'ların 2023'te yaklaşık 1,8 milyon adet satılmasını bekliyor.

İhraç edilen mekanik saat sayısı 2014'ten bu yana 2,1 milyon adet azalırken, kuvars saatlerdeki daralma çok daha şiddetli. Morgan Stanley'in tahminlerine göre, 2022 yılında 2014 yılına kıyasla 10,7 milyon adet daha az İsviçre kuvars saati ihraç edildi.

Apple Watch satışları tat vermiyor

Apple'ın CEO'su Tim Cook Türkiye başta olmak üzere Meksika, Endonezya, Filipinler, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki satışların rekor seviyeyi gördüğünü açıkladı ve şirketin ilk çeyrek bilançosu hakkında konuştu. 

iPhone satışları Apple'ın bilançosunu yükselten ana itici güç olurken Apple Watch'un ise aynı finansal dönemde satışlarının gerilediği görüldü. Yüzde 1 düşüş kaydeden Apple Watch dışında iPad satışları yüzde 13, Mac satışları ise yüzde 31 geriledi ve iPhone'ların gölgesinde kaldı.