28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.06.2023 19:28 | Son Güncelleme: 13.06.2023 19:37

Spotify İsveç’te veri ihlalinden dolayı ceza aldı

İsveçli müzik platformu Spotify, Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki kullanıcılarının veri erişim haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 5 milyon euro para cezasına çarptırıldı
Spotify İsveç’te veri ihlalinden dolayı ceza aldı

TechCrunch'ın haberine göre İsveçli düzenleyiciler Stockholm merkezli şirketin topladığı tüm kişisel veriler hakkında kullanıcılara bilgi vermediğini tespit etti.

İsveç Mahremiyet Koruma Kurumu, Agence France-Presse'e yaptığı açıklamada, "Spotify tarafından sağlanan bilgiler net olmadığından, bireylerin kişisel verilerinin nasıl işlendiğini anlamaları ve kişisel verilerinin işlenmesinin yasal olup olmadığını kontrol etmeleri zor olmuştur" dedi.

Spotify cezaya itiraz edecek

Spotify cezaya itiraz etmeyi planladığını söyledi. TechCrunch'a göre, Avrupa Birliği'ndeki bir grup Spotify kullanıcısı, 2019 yılında yayın devine karşı bir gizlilik şikayetinde bulundu. Şikâyette Spotify'ın kişisel veri toplamanın kapsamını açıklamayı reddettiği belirtildi.

Yıllarca bürokratik engellere takılan şikayet, sonunda İsveç'in gizlilik düzenleyicisinin yetki alanına girdi. Aylar süren bir soruşturmanın ardından yetkililer Spotify'ın gerçekten de kullanıcıların gizlilik haklarını ihlal ettiğine karar verdi.

TechCrunch'a konuşan düzenleyiciler "AB'nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği ile gelen AB iş birliği bizim için nispeten yeni bir şey ve iş birliğini düzene sokmak için AB içinde devam eden çalışmalar var ve buna ihtiyaç olduğunu görüyoruz" dedi.

AB, ABD'den ve diğer birçok hükümetten çok daha sıkı gizlilik düzenlemelerine sahip. Son yıllarda çok sayıda teknoloji şirketi çok daha ağır para cezalarıyla karşı karşıya kaldı. Facebook'un ana şirketi Meta, 1,5 milyar dolardan fazla para cezasına çarptırıldı. Amazon yaklaşık 900 milyon dolar para cezasına çarptırılırken, Google 2,8 milyar dolar ödemek zorunda kaldı. Grindr da 7 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.