28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.08.2023 20:43 | Son Güncelleme: 14.08.2023 21:03

Teknoloji devinden 10. yılına özel gelişmiş saat: Apple Watch X

Dünyanın en değerli teknoloji şirketi olan ve piyasa değeri 3 trilyon doları aşan Apple, Eylül ayında gerçekleştireceği lansmana hazırlanıyor. Pek çok kişi iPhone 15 serisini beklerken şirketin akıllı saatlerinin 10. yılı özelinde Apple Watch X adında gelişmiş bir saat çıkaracağı konuşuluyor
Teknoloji devinden 10. yılına özel gelişmiş saat: Apple Watch X

Apple'ın bir sonraki akıllı saat serisinin (Apple Watch 9 Serisi) küçük bir yükseltme olması bekleniyor. Ancak şirket perde arkasında, cihazın 10. yıldönümü için yenilenmiş bir "Apple Watch X" güncellemesi üzerinde de çalışıyor. 

Apple, akıllı saati için radikal değişiklikleri üzerinde barındıran bir yükseltme planlıyor, ancak Bloomberg'e göre bu özel saatin bu yıl çıkması uzak ihtimal. Önümüzdeki ay piyasaya sürülecek olan 2023 modelleri daha sınırlı kalacak bir güncelleme olacak ve büyük yenilikler getirmeyecek.

Güncellemeler yöneticileri tatmin etmiyor

Diğer yandan Apple yöneticileri, bu yavaş ama istikrarlı yıllık yükseltme döngüsünden vazgeçme fikri üzerinde kafa yoruyor. Apple, 2015'te kategori ilk kez piyasaya çıktığından beri her yıl yeni bir saat çıkardı, ancak cihazda yapılan son güncellemelere bakıldığında yöneticilerin bunu neden bir tartışma konusu haline getirdiği anlaşılıyor.

iPhone'un aksine, ana Apple Watch'ta yapılan değişiklikler yıllık bazda oldukça küçük. Geçen yıl Apple Watch 8 Serisi modellerin en büyük yeniliklerinden biri vücut sıcaklığı sensörüydü. Bir önceki yıl ise en büyük değişiklik daha büyük bir ekrandı. Ondan önceki yıl ise Watch 6 Serisi daha hızlı bir çip ve kan-oksijen ölçümleyebilen yapısı ile dikkat çekti.

Yeni bir saat almak için neden yok

Gerçek şu ki, Apple her nesilde tüketicilere yeni bir saat satın almak için pek fazla neden sunmuyor. Şirket geçen yıl oldukça gelişmiş olan yeni Apple Watch Ultra'yı piyasaya sürdü. Ancak bu yıl bu ayarda büyük bir yenilik beklenmiyor.

Apple, 12 Eylül'de düzenleyeceği bir etkinlikte en yeni iPhone ile birlikte Apple Watch 9 serisini de tanıtmaya hazırlanıyor. Yeni saatler 41 ve 45 milimetre (veya Ultra için 49 milimetre) ile mevcut modellerle aynı boyutta kalacak. En belirgin farklar daha hızlı işlemci ve yeni renk seçenekleri olacak. Yeni Apple Watch serisi yeni özellikler açısından muhtemelen ürünün tarihindeki en küçük yükseltme olacak. 

Apple kimlere saat satmak istiyor?

Elbette Apple, insanların her yıl saatlerini yükseltmelerini sağlamak için yeni saatler çıkarmıyor. Şirket, ilk kez akıllı saat alacak olanları ya da çok daha eski modellere sahip olanları cezbetmek için her yıl yeni özellikler ekliyor. Ayrıca Samsung ve Fitbit giyilebilir cihaz kullanıcılarını da ikna etmeyi umuyor.

iPad'lerde güncelleme yavaşladı

Bu nedenle Apple muhtemelen yılda bir kez yükseltme döngüsüne sadık kalacak. Öte yandan şirket, diğer ürünlerin çıkış programlarında değişiklikler yaptı. Örneğin iPad'ler her yıl güncelleniyordu (2012'de en gelişmiş iPad iki kez yenilendi). Bugünlerde ise ana iPad modelleri18 aydan daha kısa bir sürede güncellenmiyor.

Watch 4'ten beri radikal değişim yok

Apple Watch'un yıllar içindeki yavaş evrimi nedeniyle, 2018'de piyasaya sürülen Watch 4 serisinden bu yana Ultra modeli dışında tasarım büyük ölçüde aynı kaldı. Ancak bu durum değişebilir.

Apple, cihazın 10. yıldönümünü kutlamak için bir "Watch X" modeli planlıyor ve bu şimdiye kadarki en büyük revizyon olacak gibi görünüyor. Apple'ın saat kategorisi 2014 yılında tanıtılmış ve ertesi yıl piyasaya sürülmüştü. Dolayısıyla Apple Watch X'i 2024 ya da 2025 yılında piyasada görmek mümkün.

Apple tasarımcıları, X modeliyle birlikte daha ince bir saat kasası üzerinde çalışıyor ve kordonların cihaza takılma şeklini değiştirmeyi araştırıyor. Orijinal Apple Watch'tan başlayarak, kordonlar kasanın yanlarına kaydırıldı ve bir kilitleme mekanizmasıyla takıldı. Bu tasarımın aynı kalması, kordonların eski ve yeni modellerle uyumlu kalmasını sağladı, ancak bunun dezavantajları da var. Yeni Apple Watch'ların geliştirilmesinde yer alan kişiler, sistemin daha büyük bir pil veya diğer bileşenlerle daha iyi doldurulabilecek önemli miktarda alan kapladığını söylüyor.

Bu amaçla şirket yeni bir manyetik kordon takma sistemi araştırdı, ancak bunun Watch X modelinde hazır olup olmayacağı veya kullanılıp kullanılmayacağı belli değil. Ayrıca daha büyük değişiklikler de geliyor: Mevcut OLED ekranların renk ve netliğini aşan bir microLED ekranın yanı sıra kan basıncını izlemeye yönelik bir teknoloji de yine bu yeni modellerde olabilir.