29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2023 12:41 | Son Güncelleme: 16.04.2023 14:48

The Guardian yazdı: Elon Musk saltanatında Twitter'ın 6 ayı

Kuş gerçekten özgür mü? The Guardian teknoloji yazarı Dan Milmo, Twitter'ın Elon Musk saltanatındaki son 6 ayını yazdı. Bu süreçte platformda Musk'ın aldığı ani kararlar nedeniyle birçok şey değişti. Maliyetler azaltılırken şirketin değeri de düştü
The Guardian yazdı: Elon Musk saltanatında Twitter'ın 6 ayı

28 Ekim 2022'de Elon Musk, Twitter'ı 44 milyar dolara satın almasını kutlarken "Kuş özgür kaldı" şeklinde bir tweet attı. Yaklaşık altı ay sonra, kuş bir köpek oldu. Tesla CEO'sunun Ekim ayında atıfta bulunduğu kendine özgü kuş logosu, Dogecoin kripto para biriminin yüzü olan bir Shiba Inu köpek resmi ile değiştirildi. Değişikliğin arkasında ne olduğuna dair spekülasyonlar vardı. Dogecoin yatırımcıları tarafından Musk aleyhine açılan 258 milyar dolarlık davayı reddetme girişimiyle mi bağlantılı? Yoksa gecikmiş 1 Nisan şakası mıydı?

"Twitter'ı yönetmek acı verici"

Sebep ne olursa olsun, köpek şu an artık yok. Ancak bu olay Musk'ın sosyal medya şirketindeki karar alma tarzının bir örneğiydi: Düzensiz ve bazen de motivasyon açısından anlaşılmaz. Musk'ın Twitter'ı satın almasının altıncı ayına yaklaşırken, şirkette işler her zamanki gibi olmaktan çok uzak. Sadece geçtiğimiz hafta içinde Substack ile bir tartışma yaşandı, sitenin altyapısıyla ilgili yeni sorunlar ortaya çıktı ve ABD'li radyo ağı NPR platformdan ayrıldı. Musk BBC'ye verdiği bir röportajda Twitter'ı yönetmenin acı verici olduğunu ve satın almanın duygusal gerginlik getirdiğini itiraf etti.

Peki, Musk aldığından bu yana Twitter'ın temel iş alanları nasıl bir performans gösterdi?

Borç ve şirket değeri

Ay sonu sadece Musk'ın satın almasından bu yana geçen altı aya işaret etmiyor, aynı zamanda Twitter'ın 13 milyar dolarlık borç yükünün ödenmesine ilişkin ikinci üç aylık taksitin de son ödeme tarihi. Ödeminin miktarı yaklaşık 300 milyon dolar.  Ocak ayında ilk ödeme yaklaştığında, satın almadan kısa bir süre sonra Musk, iflasın söz konusu olmadığı yönünde bir uyarıda bulundu.  Musk 2006'daki lansmanından bu yana büyük ölçüde zarar eden bir işletme için 44 milyar dolar ödemişti. Ancak platformdaki kendi kararları, platformun ana gelir kaynağına (2021'de 5 milyar dolardan fazla) önemli zarar veren bir reklamveren boykotuna yol açmıştı.

20 milyardan fazla değer kaybetti

Geçtiğimiz ay, sızdırılan bir nota dayanılarak yapılan hesaplamalara göre, 20 milyar dolardan fazla değer kaybeden Twitter'ın şu anda Musk'ın ödediğinin yarısından daha az bir değere sahip olduğu ortaya çıktı. Dümene geçtikten sonra Musk maliyetleri düşürdü ve geçen ay CEO, Twitter'ın içinde bulunduğumuz çeyrekte nakit akışını pozitife çevirme şansı olduğunu düşündüğünü söyledi. BBC röportajında da bu iddiasını tekrarladı. Mart ayında San Francisco'da düzenlenen Morgan Stanley konferansında Twitter'ın gelirinin bu yıl 3 milyar doların altına düşeceğini ancak harcamaların 4,5 milyar dolardan 1,5 milyar dolara gerileyeceğini söyledi. 

New York Üniversitesi Stern İşletme Okulu'nda finans profesörü olan Aswath Damodaran, Musk'ın yüksek riskli yaklaşımının, devralmadan önce bile finansal istikrar için mücadele eden bir platform için işe yarayabileceğini söyledi. Damodaran, "Twitter, kullanıcılarından reklam geliri elde edemeyen ve statükonun onları hiçbir yere götürmediği bir işletmeydi. Musk, her zaman olduğu gibi, öngörülemez bir kaos ajanı oldu ancak Twitter'ın tam da bu kaos nedeniyle ormandan çıkma şansı olduğunu düşünüyorum" dedi. Gerçekten de Musk kısa bir süre önce Twitter'ı X Corp. adlı bir kuruluşa kattı. Musk, Çin'deki WeChat'e benzeyen her şeyin olduğu bir uygulama olan X'i yaratmak için Twitter'dan bir hızlandırıcı olarak bahsetti.

Kullanıcı tabanı

Kendisini ifade özgürlüğü savaşçısı gibi olarak ilan eden Musk, platformun önceki sahipleri tarafından yasaklanan hesapları eski haline getirmeyi tercih etti. Bu hesaplar arasında Donald Trump, kadın düşmanı ifadeleriyle tanınan influencer Andrew Tate ve aşırı sağcı ABD kongre üyesi Marjorie Taylor Greene'in kişisel hesabı bulunuyordu. Musk'a göre kullanıcılar tepki olarak platformdan kaçmadı. Musk Kasım ayında Twitter'ın devralınmadan önce 238 milyon olan kullanıcı sayısının 250 milyonu aştığını söyledi.

"Çok az gazeteci platformu terk etti"

Hesapların eski haline getirilmesiyle ilgili tartışmalar, mavi tiki kaybetme tehdidi ve Musk'ın bazı önde gelen muhabirleri yasaklamak da dahil olmak üzere ana akım medyadan hoşlanmaması, platformu düzenli olarak kullanan gazetecileri ve etkili uzmanları da caydırmış gibi görünmüyor.  Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü'nde kıdemli araştırma görevlisi olan Nic Newman, "Gazetecilerin Twitter'ı terk edeceği yönündeki tüm söylentilere rağmen, pratikte çok azı bunu yaptı çünkü Twitter, yıllar içinde kurulan ve özenle oluşturulan ağlarla iş akışlarının önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Aynı zamanda ilgi çekici ve eğlenceli bir dikkat dağıtıcı" diye konuştu. Newman, "Verilerimiz, haftalık olarak kullanan kişi sayısında önemli bir düşüş olmadığını gösteriyor" dedi. 

Personel

Maliyetleri önemli ölçüde düşürmek isteyen Musk, devralma işlemini tamamladıktan birkaç gün sonra şirketin 7 bin 500 kişilik işgücünün yarısını işten çıkardı ve personelden aşırı çalışmayı taahhüt etmelerinin ya da ayrılmalarının istendiği tuhaf bir işten çıkarma programı da dahil olmak üzere bir dizi kesinti yoluyla işgücünü daha da azalttı. Bu ültimatoma verilen tepkiler nedeniyle Twitter ofislerini geçici olarak kapatmak zorunda kaldı.

"Musk'ın yaptıklarını görmek yürek parçalayıcı"

Devralmanın ardından işten çıkarılan eski bir çalışana göre platform geriye gitti. Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan eski çalışan, "Birçoğumuz için Musk'ın Twitter'a yaptıklarını görmek yürek parçalayıcı. Platform toksisite, güvenlik ve nüans açısından geriledi. Yıllar boyunca kendini işine adamış ekiplerin ve meslektaşların, yanlış bilgiyle mücadele etme ve güvenilir güvenlik politikaları ve küratörlük standartları oluşturma çabaları da dahil olmak üzere, sıkı çalışmaları silindi" ifadelerini kullandı.

Reklamverenler

Musk'ın düzensiz karar alma, içerik moderasyonuna yaklaşımı ve Twitter'ın Blue abonelik hizmetinin başarısız bir şekilde yeniden başlatılmasıyla ilgili endişeler, Musk'ın geçen ayki gelir tahminlerinin üstünü çizdi. Teknoloji bülteni Platformer'a göre Ocak ayında şirketin günlük geliri bir önceki yıla göre yüzde 40 azaldı ve bazı boykotlar devam ediyor. Reklam veri firması MediaRadar'a göre ilaç firmaları Eli Lilly ve Pfizer, perakendeci Macy's ve Cadbury'nin sahibi Mondēlez yılın ilk iki ayında Twitter'da hiç para harcamadı. Ancak MediaRadar, Şubat ayında Twitter'da reklam veren 3 bin 700 şirket olduğunu ve bunun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 daha fazla olduğunu söyledi (Volkswagen, General Motors ve Chipotle gibi bazıları harcamalarını önemli ölçüde azaltmış olsa da). 

Yine de hayat belirtileri var. İngiltere'deki dijital pazarlama ajansı AccuraCast'in genel müdürü Farhad Divecha, "Geçtiğimiz birkaç hafta içinde, birkaç reklamverenin yeniden Twitter reklamları hakkında konuşmaya başlamasıyla ilk toparlanma işaretlerini gördük. Onlara Twitter'ı yeniden düşünmeye hazır olup olmadıklarını sormamız ve onların da reddetmesi yerine, artık bize gelip bunu soruyorlar" dedi.

Twitter Blue

Twitter'ın reklama olan bağımlılığını azaltmaya kararlı olan Musk, Twitter'ın abonelik hizmetlerinin yeniden başlatmasına büyük yatırım yaptı. Twitter Blue'nun Kasım ayındaki ilk yeniden lansmanı, bir dizi sahte doğrulanmış hesaba yol açtıktan sonra durduruldu. Şirket Aralık ayında tekrar denedi ve abonelere web'de ayda 8 dolar ya da iOS veya Android'de 11 dolar karşılığında mavi tik ve daha az reklam gibi avantajlar sundu.

Ayda 4 milyon gelir 

Twitter'ın abonelik hizmetini takip eden bir yazılım geliştiricisi olan Travis Brown'a göre, Blue'nun yaklaşık 550-585 bin abonesi var ve bu da ayda 4 milyon dolardan fazla gelire denk geliyor. Twitter'ın reklam kaybını telafi etmek için çok daha fazla aboneye ihtiyacı olacak. Bu arada, 400 bin eski mavi tiki bulunan hesap da rozet kaybıyla karşı karşıya. Musk BBC'ye verdiği demeçte bu onay işaretlerinin gelecek haftadan itibaren aşamalı olarak kaldırılacağını söyledi.

Saha performansı ve düzenleyiciler

Twitter satın alındığından bu  yana bir dizi erişim sorunuyla karşı karşıya kaldı. Son ihlalde kullanıcılar, Twitter'ın gizlilik dostu Circles özelliğinin özel kullanıcı verilerini sızdırdığını duyurdu. ABD Federal Ticaret Komisyonu, Twitter'ın kullanıcıları koruma ve yüksek veri güvenliği standartlarını sürdürmek için FTC ile yaptığı 2022 anlaşmasına uyma kabiliyetinin işten çıkarmalar ve maliyet kesintilerinden etkilenmiş olabileceği endişesiyle şirketi soruşturuyor. 

Georgetown Üniversitesi Hukuk Merkezi profesörlerinden David Vladeck, "FTC'nin soruşturması oldukça ciddi. FTC içinde, Twitter'ın gerçekten de Mayıs 2022 tarihli rıza kararnamesine uyum sağlamak için uyumlu bir çaba gösterip göstermediğine dair derin bir endişe var" diye konuştu. The Guardian tarafından Twitter'ın basın ofisine e-posta yoluyla gönderilen yorum talebi standart bir uygulama haline geldiği üzere bir kaka emojisiyle karşılandı.