27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.01.2024 20:38 | Son Güncelleme: 19.01.2024 10:06

Türkiye'nin uzay yolculuğu neden ertelendi?

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu bir gün sonrasına ertelendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yaptığı açıklamada "Roket sistemlerinin kontrollerinin tamamlanması adına biraz daha zaman gerekti" sözlerini kaydetti
Türkiye'nin uzay yolculuğu neden ertelendi?

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da yer aldığı uzay yolculuğu ertelendi. SpaceX, Axıom 3 uçuşunun 19 Ocak Cuma günü saat 00.49'da gerçekleşmesinin planlandığını duyurdu. Ertelenme kararının ardından konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır şu ifadeleri kullandı:

"Teknik kontrollerin bir kısmı fırlatmadan birkaç saat önceden yapılıyor. Bunların yarına kadar yapılması ön görülüyor. Bizlere ifade edilen doğrudan bir sorun yok. Roket sistemlerinin, alt sistemlerin kontrollerinin tamamlanması için biraz daha zaman gerekti. Takip edenler bunu bilirler. Uydu fırlatmamızda da görmüştük, son 1 dakikada bile ertelendiğini gördük. Heyecanımızı kaybetmeyelim. Bunlar havacılık ve uzay meraklıları için sürpriz değil. Ümit ediyoruz bu teknik kontroller tamamlanmış olsun. Aslolan bunun Türkiye geleceğine katacağı anlam"

Daha önce yüzlerce astronotun uzaya gönderildiğini ve Türkiye'nin hiç göndermediğinin altını çizen Kacır sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hedeflerimizden biri de uzay misyonunu gerçekleştirmekti. Astronot ilanının ilk ayı bilim insanlarımıza bilimsel deney tekniklerini paylaşmaları üzerine çağrı yaptık. Yeryüzünde hepimizin günlük yaşamını etkileyen en temel kanunların başında yer çekimi kanunu var. Yeryüzünde gerçekleştirme imkanı bulamadığımız deneyleri yapma imkanı buluyoruz. Uzay sistemlerinin yakıtlarına ilişkin bir deneyi Alper Gezeravcı gerçekleştirecek"

Heyecanla beklemeye devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır fırlatmanın 19 Ocak gecesi TSİ 00.49'da yapılmasının planladığını belirterek, “Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor. Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın bu tarihi misyonu başarıyla gerçekleştirmesi için heyecanla beklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

SpaceX’e ait Dragon uzay aracıyla NASA'nın ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden bu gece TSİ 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) fırlatılması bekleniyordu. Gezeravcı’nın “Görev Uzmanı” olarak yer alacağı 4 kişilik ekipte, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt yer alıyor.