29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.04.2023 14:59 | Son Güncelleme: 23.04.2023 15:29

Twitter, 1 milyondan fazla takipçisi olan hesaplara mavi tikini geri veriyor

Birkaç gün önce ücretsiz olarak daha önce verilen bütün mavi tikleri kaldıran Twitter, bugün itibariyle 1 milyondan fazla takipçisi olan hesaplara rozetlerini geri vermeye başladı
Twitter, 1 milyondan fazla takipçisi olan hesaplara mavi tikini geri veriyor

Bir milyondan fazla takipçisi olan bazı Twitter hesaplarının mavi tik rozetleri, abone olmak için ödeme yapmalarına gerek kalmadan yeniden verildi. Beyoncé, Harry Kane ve Victoria Beckham gibi bazı isimlerin profillerinde yeniden onay işaretleri görülmeye başlandı. Ödeme yapmadan altın rengi rozeti yeniden gelen BBC News'un haberine göre, 20 Nisan'dan itibaren rozetleri alınan bazı hesaplar hakkında Elon Musk fikrini değiştirdi. 

Musk tarafından satın alınmadan önce mavi tik, Twitter tarafından ücretsiz olarak verilen bir doğrulama rozetiydi. Başlangıçta sahte hesapları ve yanlış bilgilerin yayılmasını durdurmaya yardımcı olmak için tasarlanmış bir kimlik doğrulama aracı olarak kullanılıyordu. Şimdi ise bir hesabın Twitter Blue adlı premium bir hizmete abone olduğunu gösteren bir sembol oldu.

Bazı hesapların mavi tikini Musk ödedi

İlk doğrulama sürecinde mavi tiki olup da abonelik ücretini ödememeye karar verenler 20 Nisan'dan itibaren tiklerini kaybetmeye başladılar. 1,1 milyon takipçisi olan yayıncı James O'Brien, mavi tik'ini kaybettikten sonra şimdi geri alanlardan biri. Hesabı için ödeme yapmadığını doğruladı. Ayrıca O'Brien, 1 milyondan daha az takipçisi olan bazı hesapların da mavi tiklerinin tamamen Elon Musk'ın takdirine bağlı olarak geri yüklendiğini belirtti. 

Araştırma kuruluşu Bellingcat'i kuran Eliot Higgins, Cuma günü mavi tikinin ve Bellingcat'in doğrulamasının kendisine ücretsiz olarak verildiğini kabul etti. Musk, abonelik sistemini eleştiren yazar Stephen King, aktör William Shatner ve basketbolcu Lebron James adına aboneliklerin parasını kendisinin ödediğini iddia etti. 

Twitter Blue'ya Türkiye'den platformun web sitesi üzerinden aylık 150 liraya, iOS'ta ise aylık 209 liraya abone olunabiliyor.

Ayrıca bugün bir milyon takipçisi olan birçok hesabın doğrulama rozeti geri gelse de aktör Ryan Reynolds gibi bazı ünlülerin 21 milyondan fazla takipçisi olmasına rağmen hala mavi tiki bulunmuyordu. Eski mavi tiklerin kaldırılmasının manuel olarak yapılması gerektiği bildirildi, bu nedenle bunun da önümüzdeki günlerde devam edecek manuel bir süreç olması muhtemel. 

Ücret ödemeyeceğini açıkladıktan sonra bu ay başında onay rozeti kaldırılan New York Times'ın 55 milyonluk hesabının da altın rengi tiki geri geldi.

Twitter Blue sorunlu bir lansman geçirdi. Resmi kuruluşlar gibi davranan sahte hesapların ortaya çıkmasının ardından başlangıçta ertelendi ve son haftalarda hem aboneler hem de daha önce doğrulanmış hesaplar aynı görünüyordu. Abonelerin tweetleri daha yüksek görünürlüğe sahip oluyor ve daha uzun tweetler atabiliyorlar.  Twitter şimdiye kadar kaç kişinin abone olmayı seçtiğini açıklamadı ancak uygulama firması Sensor Tower TechCrunch Mart 2023'te platformun yaklaşık 386 bin abonesi olduğunu tahmin ediyor.