UCLan'dan yapılan açıklamada, keşfin Amerikan Astronomi Topluluğu'nun (AAS) New Orleans'ta düzenlenen toplantısında duyurulduğu bildirildi. Bilim insanlarının "Büyük Halka" adını verdiği bu yapının dünyadan yaklaşık 9,2 milyar ışık yılı uzakta bulunduğu belirtilen açıklamada, çapının 1,3 milyar ışık yılı, çevresinin de yaklaşık 4 milyar ışık yılı olduğu kaydedildi.
The discovery of a 2nd ultra-large structure in the remote universe further challenges some of the basic assumptions about cosmology⭐
— The University of Central Lancashire - UCLan (@UCLan) January 11, 2024
Research from @missalexialopez presented at the @AAS_Officehttps://t.co/UH1SwkpbKG#astronomy #space #AAS243 @UCLanResearch@AAS_Press pic.twitter.com/OFwxIXEKDp
Açıklamada, yapının çıplak gözle görülemeyeceği, görülebilmiş olması halinde dünyadan bakılınca Ay'ın yaklaşık 15 katı büyüklüğünde gözükeceği ifade edildi. Daha önce uzayda dev yay şeklinde başka bir yapı daha keşfeden, Büyük Halka keşfinin de sahibi UCLan'da doktora öğrencisi Alexia Lopez, "Bu yapıya ilişkin veriler, o kadar uzakta ki bize ulaşması bile çok uzun zaman almış yani evrenin şimdikinden yaklaşık 1,8 kat daha küçük olduğu bir zamandan geliyor" ifadesini kullandı.
Temel varsayımlar değişebilir
Lopez, kozmologların teorik olarak yapıların mevcut boyutlarının sınırını 1,2 milyar ışık yılı hesapladığına dikkati çekerek, bu iki yapının da bu teoriye ters düştüğünü, bu nedenle evren hakkındaki bazı temel varsayımlara "meydan okuduğunu" belirtti. Mevcut teorilere göre böylesi yapıların mümkün olacağını hiç düşünmediklerini kaydeden Lopez, iki defa teorilere ters düşen yapının keşfedilmesinin olağanüstü olduğunu vurguladı.
Happy bday to @missalexialopez and her newly discovered #BigRing! 🥂 While the bdays are a chance alignment, the Big Ring & Giant Arc don't seem to be.
— Gravity Grinch (@GravityGrinch) January 11, 2024
Great news coverage by @hannahdev in @guardian: https://t.co/YYbfAzyHeL
Thanks for the interview! #Cosmology #astronomy
Lopez, 2021'de de uzayda yaklaşık 3,3 milyar ışık yılı alanı kaplayan "Dev Yay" adındaki, teorilere ters düşen başka bir yapıyı keşfetmişti.