22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.06.2024 11:51 | Son Güncelleme: 20.06.2024 11:55

WSJ Apple'ın yapay zeka planındaki eksik parçayı yazdı: Çin'de ChatGPT yok

Apple yapay zeka konusunda beklenen hamleyi yaparak yeni İPhone modeli için OpenAI ile işbirliğine gitti. Ancak teknoloji devi için önemli bir pazar olan Çin'de ChatGPT yok. Wall Street Journal Apple'ın Çin'de yerel bir yapay zeka şirketi arayışını yazdı
WSJ Apple'ın yapay zeka planındaki eksik parçayı yazdı: Çin'de ChatGPT yok

Apple'ın bu ay yapay zeka üzerine yaptığı sunumda, Amerikalı iPhone kullanıcılarının yakında özel emoji üreticisi gibi yapay zeka araçlarından nasıl yararlanabileceğine dair örnekler sunuldu. Ancak kimse iPhone'lar için ikinci en büyük pazar olan Çin'den bahsetmedi. Tabii bunun geçerli bir nedeni var. Sektördeki kişiler, OpenAI'ın ChatGPT ve diğer Batılı yapay zeka modellerinin Çin'de mevcut olmadığını ve bunun Apple'ı Apple Intelligence hizmetlerini sunmaya yardımcı olacak Çinli bir ortak aramaya ittiğini söyledi. Bir sonraki iPhone modelinin piyasaya sürülmesine sadece aylar kalmışken şu ana kadar herhangi bir anlaşma duyurulmadı.

Çinli şirketlerle görüşüyor

Apple, Çin'de yapay zeka işlevlerini telefonlarına çoktan dahil etmiş olan yerel rakiplerinin gerisinde kalıyor. Counterpoint Research'e göre iPhone, bu yılın ilk çeyreğinde Çin'deki akıllı telefon markaları arasında telefon pazar payı bakımından iki yerel markanın ardından üçüncü sıraya geriledi. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, Apple'ın arama motoru şirketi Baidu, e-ticaret lideri Alibaba Group ve Baichuan AI adlı Pekin merkezli bir startup dahil olmak üzere yapay zeka modelleri üreten birkaç Çinli şirketle görüşmeler yaptığını söyledi.

Çin'de sohbet robotları devletten onay almak zorunda

ABD'de Apple, yapay zeka hizmetleri sunmak için iki yönlü bir strateji izliyor. Kendi yapay zeka yeteneklerini geliştirirken aynı zamanda OpenAI ile işbirliği yapıyor. Apple'ın yapay zeka ile ilgili gelecekteki tekliflerine ilişkin beklenti, şirketin piyasa değerinin 3 trilyon doların üzerine çıkmasına yardımcı oldu. Çin'de şirketler, internetten ve diğer kaynaklardan toplanan devasa metin, görüntü ve video veri tabanlarıyla eğitilen büyük dil modelleri üzerine inşa edilen yapay zeka sohbet robotlarını tanıtmadan önce Pekin'in onayını almak zorunda. Düzenleyiciler, hükümetin onaylamadığı bir şekilde kamuoyunu etkilememelerini sağlamak için modelleri inceliyor.

Mart ayı itibariyle, Pekin'in internet gözlemcisi Çin Siber Uzay İdaresi, hiçbiri yabancı tarafından geliştirilmemiş 117 yapay zeka ürününü onayladı. Bu yılın başlarında Apple, Çin'deki cihazlarında kullanılmak üzere yabancı bir büyük dil modeli için onay alma olasılığını araştırdı, ancak konuya aşina olan kişilerin söylediğine göre Çinli düzenleyicilerin bunu onaylama olasılığının düşük olduğunu gördü. Bu durumun Apple'ı potansiyel yerel ortaklarla görüşmeleri hızlandırmaya ittiğini söylediler.

Gelirinin yüzde 18'i

Apple, Çin anakarası, Tayvan, Hong Kong ve Makao'yu içeren bölgenin 30 Mart'ta sona eren çeyrekte küresel gelirinin yüzde 18'ini oluşturduğunu açıkladı. Apple'ın konumu yerel şirketler tarafından tehdit ediliyor. Counterpoint'e göre Huawei'nin geçen yıl yüzde 13'ken Çin akıllı telefon pazarının bu yıl yüzde 17'sini oluşturması beklenirken, Apple'ın payının yüzde 18'den yüzde 16'ya düşmesi öngörülüyor. 

Apple Çin'deki konumunun iyi olduğunu belirtiyor. Finans Direktörü Luca Maestri geçen ay Wall Street Journal'a verdiği bir röportajda "Çin dünyanın en rekabetçi pazarı ve konumumuz konusunda kendimize güveniyoruz" dedi. ABD'de olduğu gibi Çin'de de akıllı telefon üreticileri, teknoloji diğer özelliklerde daha yavaş ilerlediği için kullanıcıları yeni modeller almaya ikna etmek için satış konuşmalarında üretken yapay zekayı kullanıyor. Çin'de Apple Intelligence için en yakın emsal, sevkiyatlara göre dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olan Samsung Electronics'ten geliyor. Ocak ayında Samsung, aramaların ve metin mesajlarının gerçek zamanlı çevirisi, yapay zeka destekli fotoğraf düzenleme ve telefondaki bir görüntünün daire içine alınmasıyla tetiklenen Google aramaları gibi üretken yapay zeka özelliklerine sahip Galaxy S24 akıllı telefon serisini tanıttı.

Samsung Çinli ortak buldu

ABD'de ve dünyanın geri kalanının çoğunda, hizmetler Samsung'un kendi üretken yapay zeka motoru ve uzun süredir Samsung'un ortağı olan Google'ın yapay zeka yetenekleri tarafından destekleniyor. Google'ın yapay zeka modeli Gemini Çin'de mevcut olmadığından, Samsung bunun yerine Çin'de Galaxy S24 için iki Çinli şirkete yöneldi. Baidu circle to search, metin toplama ve diğer yapay zeka işlevlerini yerine getirirken, yazılım üreticisi Meitu da yapay zeka tabanlı fotoğraf düzenlemeyi mümkün kılıyor.

Baidu destekli yapay zekanın yetenekleri Çinli internet kullanıcılarından bazı olumsuz eleştiriler aldı. Bazıları Google'ın Galaxy S24'teki yapay zekasını Baidu'nunkiyle karşılaştırdı ve Google'ın fotoğraflardan araba modellerini ve binaları tanımlayabildiğini, Baidu'nun ise tanımlayamadığını gördü. Diğerleri ise Baidu'nun teknolojisini överek Çince çevirisinin daha özgün olduğunu ve arama sonuçlarının Çin'deki kullanıcılarla daha alakalı olduğunu söyledi.

Bir Samsung sözcüsü, şirketin Baidu ile işbirliği yapmayı seçtiğini çünkü Samsung'un Baidu'nun Çin pazarındaki en rekabetçi ticarileştirilmiş büyük dil yapay zeka modelini sunduğunu belirlediğini aktardı. Samsung, Çin'in akıllı telefon pazarının yaklaşık yüzde 1'ini oluşturuyor ve Çin, Güney Koreli şirketin kârına önemli bir katkıda bulunmuyor. Ürün ve hizmetlerin Çin kurallarına uyarlanması teknoloji şirketleri için yeni bir şey değil. Apple'ın iCloud hizmeti Çin'de devlete ait bir şirketin sunucularında veri barındırıyor. Apple, Vision Pro kulaklığını bu ay Çin'de, ülkede mevcut olmayan yayın hizmeti Apple TV+ olmadan piyasaya sürüyor.

Apple, ülkedeki ekonomik rolü nedeniyle Çin pazarında uzun zamandır nispeten ayrıcalıklı bir yere sahip. Çoğu iPhone, Tayvanlı ya da Çinli fason üreticiler tarafından Çin'de monte ediliyor. Apple, tedarik zinciri ve App Store ekosistemi de dahil olmak üzere Çin'de yaklaşık beş milyon istihdam yaratılmasına yardımcı olduğunu söyledi. Counterpoint'te araştırma direktörü olan Tom Kang, yine de Çin vatanseverliğinin yükselişinin Apple'ın konumunu etkileyebileceğini söyledi. "Çin giderek artan bir şekilde ABD şirketlerini teker teker hedef alıyor. Dolayısıyla Apple'ın hedef haline gelip gelmeyeceği kilit konu olacak" dedi.