23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.01.2023 13:22 | Son Güncelleme: 21.01.2023 14:11

Yapay zeka 5 yıl içinde işgücünün yüzde 20'sini ele geçirecek

Hızlı bir şekilde değişen teknoloji çağında karşılaşılan olaylara alışma süresi de hızlandı. Halka açık olarak sunulan ChatGPT buna bir örnek olabilir. Peki dünya ChatGPT kullanmaya hazır mıydı? Uzmanlar bu sorunun cevabı için 5 yıl kaldığını söylüyor. Peki siz iş gücünüzün alınmasına hazır mısınız?
Yapay zeka 5 yıl içinde işgücünün yüzde 20'sini ele geçirecek

Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geçen yılın sonlarında piyasaya sürülmesi, yapay zekada yeni bir döneme işaret etti ve iş piyasası üzerindeki etkisine dair korkuları tetikledi. Şiirler, senaryolar yazma, sınavlara girme ve tüm sohbet odalarını kopyalama  yetenekleri sayesinde müşteri hizmetleri, metin yazarlığı ve hatta hukuk alanındaki işleri hızla ele geçirebileceğinin düşünülmesine neden oldu.

Microsoft ChatGPT'ye 10 milyar dolar yatırım yaptı ve bu teknolojinin insanların bilgisayarlarla etkileşim biçimini değiştireceğini söyledi. Ultima Sosyal Mühendislik Yöneticisi, yapay zeka uzmanı Richard DeVere "ChatGPT'nin mevcut haliyle işgücünün yüzde 20'sinin yerini alabileceğine inanıyorum" dedi.

Moda değil gerçek

Richard DeVere "ChatGPT'nin mevcut haliyle işgücünün yüzde 20'sinin yerini alabileceğine inanıyorum. ChatGPT geçici bir heves değil, yeni bir teknolojik devrim. Robotlar illa ki sizin işlerinizi almaya gelmiyor ama işlerinizi kolaylaştırmak için çok fazla potansiyele sahip. Bu sadece Bitcoin, NFT'ler veya akıllı kontakt lensler gibi yeni bir moda değil. Bu gerçekleşiyor ve yavaşlama belirtisi göstermiyor" ifadelerini kullandı.

DeVere "İnsanların yerini robotların alması bir gecede gerçekleşecek bir süreç değil. İlk dalga, günlük işlerine yardımcı olması için yapay zeka araçlarını kullanan daha az deneyimli insanlardan gelecek" ifadelerini kullandı. Sınırsız ve ücretsiz yapay zeka metin yazarlığı vaat eden Jounce AI gibi birçok şirket şimdiden insan işlerini otomatikleştirmek için yapay zeka çözümleri sunuyor. DoNotPay adlı şirket ChatGPT'yi hız cezalarına karşı insanları mahkemede savunmak için kullanıyor.

"Yapay zeka ve insanın birlikte yapacakları beni korkutuyor"

DeVere, bu teknolojiyi halihazırda işlerinde kullanan birkaç kişi tanıdığını söyledi ve yapay zeka devriminin henüz başında olduğumuz konusunda uyardı. DeVere "ChatGPT'nin henüz ilk aşamalarındayız. Yapay zeka ve iş gücü alanında uzman bir kişinin neler yapabileceğini düşünmek bile beni korkutuyor. ChatGPT ile kullanım alanlarının olasılıkları sonsuz. İnsanların platformu arabalarını nasıl tamir edeceklerini öğrenmekten, hack'ler için açık kod yazmaya kadar her şey için kullandıklarına dair örnekler gördük" ifadelerini kullandı.

"İşleri şimdilik güvende"

DeVere, teknolojiyle ilgili bazı uyarılarla birlikte, yaratıcı mesleklerdeki insanların işlerinin şimdilik güvende olduğunu ve bu işleri yapanların teknolojiyi kendi becerilerini artırmak için kullanmaları gerektiğini söyledi. Bazı işlevlerini otomatikleştirmek için ChatGPT kullanan şirketlerden biri, pazarlama, finans ve işin diğer bölümlerinde yapay zeka kullanan fintech şirketi Twig. Kullanıcıların giysi gibi eşyaları paraya dönüştürmesini sağlayan şirket, ChatGPT'yi hizmetinin bir parçası olarak kullanıyor.

"Gelecek bu"

Twig'in CEO'su Geri Cupi "Bir kuruluş olarak Twig, yapay zekanın potansiyelini sürecin başlarında fark etti. Geçen yıl, ChatGPT tarafından desteklenen bir pazarlık işlevini başlattık ve bu işlev çalışanlarımız tarafından büyük bir heyecanla karşılandı. Gelecek bu ve kuruluşlar iş güçlerini buna göre uyarlayacaklar" ifadelerini kullandı. Cupi, "Yapay zekadaki son gelişmelerin istihdamın geleceğini etkileme açısından olumlu sonuçları olacağına inanıyorum. Sonuç olarak, yapay zeka işgücüne güçlü bir tamamlayıcı unsur olarak görüyorum" dedi.