22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.01.2023 22:10 | Son Güncelleme: 15.01.2023 23:39

ChatGPT: Olağanüstü yapay zeka sohbet robotu neler yapabilir?

Son haftalarda milyonların yaptığı gibi ChatGPT'ye soru sorun, yanıt vermek için elinden gelenin en iyisini yapacaktır. Uzmanlar büyük bir popülerlik yakalayan robotun alandaki dönüm noktalarından biri olduğunu söylüyor. The Guardian'ın bilim yazarı Ian Sample, ChatGPT'nin neler yapabildiğini yazdı
ChatGPT: Olağanüstü yapay zeka sohbet robotu neler yapabilir?

Geçen yıl Kasım ayında tanıtılmasından bu yana, ChatGPT olağanüstü bir popülerlik yakaladı. Temelde bir sohbet robotu olan yapay zeka programı, hayattaki en büyük ve en küçük sorulara yanıtlar üretebilmesinin yanı sıra  makaleler, kurgusal hikayeler ve hatta iş başvuru mektupları hazırlayabiliyor. Bunu, insan uzmanların dikkatli rehberliğinde, internetteki şaşırtıcı miktarda metinden derlediklerinden yararlanarak yapıyor.

Son haftalarda milyonlarca kişinin yaptığı gibi, ChatGPT'ye bir soru sorun. Cevap veremeyeceğini bilmedikçe yanıt vermek için elinden gelenin en iyisini yapacaktır. Bazen yanlış cevaplar verse de robotun verdiği yanıtlar genellikle kendinden emin ve akıcı bir şekilde yazılmış oluyor. 

Programı, Kaliforniya'daki bir araştırma laboratuvarı olan OpenAI yaptı ve ekibin daha önce geliştirdiği GPT-3 adı verilen önceki bir yapay zekaya programı temel alındı. Alanda büyük bir dil modeli veya LLM olarak bilinen yapay zeka, istatistiksel olasılığa dayalı bir model oluşturduğu kitaplar, konuşmalar ve web makaleleri biçimindeki yüz milyarlarca kelimeden beslenir. Çalışma şekli bir cep telefonundaki tahmine dayalı kelime önerilerine biraz benziyor ancak tek kelimeler yerine daha büyük ölçüde çalışarak tam yanıtlar üretmesine izin veriyor.

ChatGPT ile ileriye doğru atılan önemli adım, aldığı ekstra eğitimde yatmaktadır. İlk dil modeli üzerinde insan yapay zeka eğitmenleri tarafından sağlanan çok sayıda soru ve yanıtla beslenerek ince ayarlar yapıldı. Bunlar daha sonra veri kümesine dahil edildi. Daha sonra, programdan çok çeşitli sorulara birkaç farklı yanıt üretmesi istendi ve bu yanıtlar uzmanlar tarafından en iyiden en kötüye doğru sıralandı. Bu insan temelli ince ayar, ChatGPT'nin genellikle bir sorunun gerçekte hangi bilgilerin peşinde olduğunu belirleme, doğru bilgileri toplama ve doğal bir şekilde bir yanıt oluşturma konusunda son derece etkileyici olduğu anlamına geliyor. 

Elon Musk'a göre sonuç, bunu ödevler için bir kurtarıcı olarak gören üniversite öğrencileri de dahil olmak üzere ilk deneyen birçok kullanıcının söyleyeceği gibi korkunç derecede iyi. Ayrıca bozmak önceki sohbet robotlarına göre daha zor. Daha eski sohbet robotlarının aksine ChatGPT, uygunsuz soruları reddedecek ve üzerinde eğitim almadığı konularda yanıtlar üreterek uydurma sorulardan kaçınacak şekilde tasarlandı. Örneğin, ChatGPT verileri o zamandan beri güncellenmediği için 2021 sonrası dünyaya dair hiçbir şey bilmiyor. Başka, daha temel sınırlamaları da var. ChatGPT'nin gerçekle hiçbir ilgisi yok, bu nedenle yanıtlar akıcı ve makul olsa bile doğru olduklarının garantisi bulunmuyor.

"Hepsini okumak bin insan yaşamı sürer"

Londra'daki Alan Turing Enstitüsü'nün temel yapay zeka araştırmaları direktörü Profesör Michael Wooldridge şöyle, "Eşime 'Ben ... olacağım' diye başlayan bir metin mesajı yazarsam, sonraki sözcükleri telefonum önerebiliyor. Çünkü eşime gönderdiğim tüm mesajlara bakıldı ve bu cümleyi tamamlamamın en muhtemel yollarının bunlar olduğunu öğrendim. ChatGPT, çok büyük bir ölçekte tam olarak aynı şeyi yapıyor" dedi. Bunların çok heyecanlandırıcı ilk adımlar olduğunu belirten Wooldridge, "Sistemin üzerinde eğitildiği metin miktarını okumak bin insan yaşamı kadar sürerdi, dünya hakkında çok fazla bilgi var" diye ekledi. 

"Dünyadan haberi yok"

OpenAI'nin belirttiği gibi ChatGPT bazen kulağa makul gelen ancak yanlış veya anlamsız cevaplar yazıyor ve bazen zararlı talimatlara yanıt veriyor veya önyargılı davranışlar sergiliyor. Wooldridge, "ChatGPT ile ilgili en büyük sorunlardan biri, kendinden emin bir şekilde yanlış cevap verebilmesi. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmiyor. Dünyadan haberi yok. Kesinlikle güvenmemelisiniz. Ne yazdığını kontrol etmelisin" diyerek uyardı. 

Wooldridge, sonuçta Hollywood'un yapay zeka hayalinin yakınında olunmadığını da belirtti. Wooldridge, "Bir çift ayakkabı bağı bağlayamaz veya bisiklete binemez. Ondan bir omlet tarifi sorarsanız, muhtemelen iyi bir iş çıkaracaktır ancak bu omletin ne olduğunu bildiği anlamına gelmez. Bu, büyük ölçüde devam eden bir çalışmadır, ancak yine de dönüştürücü bir çalışmadır" dedi.