22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.01.2023 16:10 | Son Güncelleme: 19.01.2023 16:28

Google Docs, Microsoft Word’den daha popüler: Ancak ChatGPT bunu değiştirebilir

Hem arama motoru hem de kelime işlemci uygulamaları üzerinde rekabet eden Google ve Microsoft arasındaki yarış kızışıyor. Microsoft, yapay zeka robotu ChatGPT'yi tüm ürünlerine ekleyeceğini duyurdu. Bu durum Google Docs'ın popülerliğini elinden alabilir
Google Docs, Microsoft Word’den daha popüler: Ancak ChatGPT bunu değiştirebilir

Microsoft CEO'su Satya Nadella bu hafta yaptığı açıklamada, Microsoft'un OpenAI'ın ChatGPT gibi üretken yapay zeka teknolojisini tüm ürünlerine entegre ederek milyarlarca kullanıcının kullanımına sunmayı planladığını söyledi. Bu, ChatGPT'nin metin oluşturma yeteneğinin Microsoft Word, PowerPoint ve Outlook dahil olmak üzere Office 365 paketinin tümü için doğru yolda olduğu anlamına geliyor. 

OpenAI'ın modellerini kullanan Microsoft Word’ün otomatik tamamlama ve otomatik düzeltme özellikleri, daha gelişmiş görevleri gerçekleştirebilir ve birkaç kelimeye dayalı daha uzun metin parçaları oluşturabilir. Şirket henüz belirli bir özelliği duyurmadı ancak ChatGPT ile birlikte kullanıcılar potansiyel olarak bilgi istemleri girebilir ve eksiksiz PowerPoint sunumları ve e-postalar oluşturabilir.

Bu tür özellikler, Microsoft'un daha genç kullanıcıları çekmesine yardımcı olabilir. Microsoft Office 365 milyonlarca işletme için fiili bir standart olsa da analistler, teknoloji devinin Google Docs ve E-Tablolar gibi işbirliğine öncelik veren ürünlere yönelenleri çekmede geride kaldığını söylüyor.

"Google Docs'ı daha genç nesil kullanıyor"

Wedbush Securities'de teknoloji analisti olan Dan Ives, Forbes'a, “Microsoft, özellikle eğitim sektöründe ve kolejler genelinde daha genç demografide Google'a karşı önemli bir güç kaybetti ve varsayılan olarak Google Docs’ı kullanan bir nesil var” dedi. Microsoft’un bu durumu değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Ives, “ChatGPT'nin Google Docs ile Microsoft Word arasındaki paradigmayı değiştirebilecek sihirli değnek olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

Microsoft, ChatGPT'yi tüketiciye yönelik ürünlerine getirmenin yanı sıra, bu hafta OpenAI teknolojisini Microsoft'un bulut bilgi işlem platformu Azure OpenAI Service'te uygulayacağını duyurdu. Bu değişiklik,  ödeme yapan müşterilerin ChatGPT'nin altında yatan büyük dil modeli GPT-3.5 ve görüntü oluşturucu Dall E 2 dahil olmak üzere gelişmiş yapay zeka modellerine erişmesine olanak tanıyacak.

10 milyar dolar yatırım

Seattle merkezli teknoloji devi, 2019'da OpenAI'a 1 milyar dolar yatırım yaptı, yapay zeka araştırma ve geliştirme laboratuvarının özel bulut sağlayıcısı oldu ve OpenAI'ın GPT-3 teknolojisini kullanmak ve ticarileştirmek için özel bir lisans aldı. Microsoft'un şu anda sıcak yapay zeka girişimine 10 milyar dolar yatırım yapmak için görüşmelerde bulunduğu söyleniyor.

Google Drive, Docs, Meet, Slides ve daha fazlası gibi ortak çalışma araçlarını kapsayan Google Workspace'in 2021'de 3 milyar kullanıcısı vardı. Bu istatistik, işletmelerin yanı sıra ücretsiz aboneleri de içeriyor. 2021'de Google Workspace'in yedi milyon ücretli abonesi vardı ve bu, Office 365 ücretli müşteri tabanından çok daha düşüktü.

Word, Excel, Outlook ve diğer uygulamaların ortak sürümlerinden oluşan Office 365'in 2021'de 54,1 milyon tüketici abonesi ve farklı planlara göre kullanıcı başına ayda 6 ila 22 dolar ödeyen 300 milyondan fazla ücretli ticari abonesi vardı. Google, Workspace araçlarını kullanıcı başına aylık 6 ila 18 dolar arasında değişen rekabetçi fiyatlar karşılığında sunuyor. Google, Workspace'in işletmeler için ücretsiz sürümünü 2022'de sonlandırdı. Ives, "Microsoft'un zayıf noktası tüketici ve Google'ın büyüdüğü yer burasıdır. ChatGPT ve yapay zekanın uygulanması, tüketici tarafındaki büyüme motoruna gerçekten benzin koyacaktır” diye konuştu.

"Çok güçlü olacak"

Microsoft, yazılımına zaten bazı yapay zeka özellikleri eklenmişti. Microsoft Editor, yapay zekayı cümlelere kısa alternatifler sunmak ve uzun metin parçalarının özetlerini oluşturmak için kullanıyor. Bu özellikler, ChatGPT'nin teknolojisi kullanılarak geliştirilebilir. 2020'de şirket, Azure AI müşterilerinin resimlere altyazı eklemek için AI kullanabileceğini duyurdu.

Yapay zeka tabanlı pazarlama şirketi Zeta Global'in CEO'su ve kurucu ortağı David Steinberg, “Microsoft, yıllardır özellikle Word ve PowerPoint için olmak üzere Office için kullanılabilecek birçok şablon oluşturdu. Şimdi neler yapabileceklerini bir düşünün. Sadece bir anahtar kelime girin diyecekler ve sizin için bir mektup yazacak. Çok, çok güçlü olacak” dedi. 

Birçok alanda rakipler

İşbirliği ve çalışma alanı ürünlerinde rekabet etmenin yanı sıra Google ve Microsoft, arama da dahil olmak üzere diğer cephelerde de kafa kafaya rakipler. Microsoft web arama motoru Bing'i iyileştirmek için ChatGPT'yi kullanmayı planladığını belirtti. Uzmanlar, Microsoft'un Azure bulut bilgi işlem altyapısının ve büyük miktarda veriye erişimin, OpenAI'ın modellerini güçlendirmesine yardımcı olabileceğini söylüyor. Bir Microsoft raporuna göre Microsoft Graph, işyerindeki insan etkinliğinin en büyük veri kümelerinden biri ve 400 milyar e-posta, 500 milyon LinkedIn üyesi, 180 milyon aktif Office 365 kullanıcısı ve 800 milyon Windows 10 cihazı dahil olmak üzere şirketin uygulamalarından gelen verileri içeriyor.  Rapora göre şirket, yapay zeka modellerini her ay Microsoft Office'te gerçekleşen 420 milyar etkileşimi kullanarak eğitiyor.

Şirket tüm bu verileri kalıpları belirlemek, diğer uygulamalardaki görevleri yorumlamak ve gerçekleştirmek için kullanıyor. Örneğin, Microsoft Excel'de hisse senedi bilgileri sağlamak için Bing'ten alınan veriler ve Word'deki Özgeçmiş Oluşturucu aracı için LinkedIn verileri kullanılır. Deutsche Bank analisti Brad Zelnick, şirketin bilgi çalışanlarının günlük görevlerini otomatikleştirmek için bu veri ağını OpenAI algoritmalarıyla birleştirebileceğini söylüyor.

Google'ın 2014 yılında yapay zeka şirketi DeepMind'i satın almasının ardından Google, yapay zeka araştırmalarında da paralel ve benzer ilerlemeler kaydetti. Örneğin, Google'ın LaMDA'sı, ChatGPT'nin altında yatan teknoloji olan büyük dil modellerinde bir atılımı temsil ediyordu. Ayrıca kullanıcıların, kulağa insan gibi yanıt verebilen bir sohbet robotuna sorular sormasına olanak tanıyor.

Google verileri işlemeye odaklı

Apple’ın eski CEO'su ve yapay zeka tabanlı kurumsal yazılım firması Zeta'nın kurucu ortağı John Sculley, Google'ın yapay zeka yarışını kazanmak için açık bir fırsata sahip olduğunu ancak bunun yerine yatırımlarını Google Arama ve YouTube dahil olmak üzere temel ürünlerine odakladığını söylüyor. Sculley, “Google reklamcılık işinde. Yapay zeka yeteneğini, aramayla ilgili olduğu için büyük miktarda veriyi işlemek üzerine inşa eder. Microsoft'un amaçladığı ölçekte otomasyonla üretkenlik alanına girmedi" dedi.

İşletmeler ve ekipler için bir AI içerik yazma platformu olan Writer AI'nın CEO'su May Habibi, Google gibi büyük teknoloji şirketlerinin Dokümanlar ve Slaytlar gibi ürünlerinde üretken AI'yı kullanmaktan kaçınmasının bir başka nedeninin de veri yönetimi, güvenlik ve yasal konular gibi risklerden kaynaklanabileceğini söylüyor.

Ne kadar güvenilir?

ChatGPT, otoriter ve anlaşılması kolay bir tonda yanıtlar üretebilse de robot şimdiden yanlışlar yaptığı için rezil oldu. Teknoloji medya şirketi CNET, makalelerini yazmak için gizlice ChatGPT'yi kullandı ve daha sonra, temel kavramlar üzerinde birden çok yanlışlık olduğu için düzeltmeler yapmak zorunda kaldı. Habibi, ChatGPT'nin Word veya PowerPoint'te benzer yanlışlıklar oluşturması halinde müşterilerin buna güvenmesini engelleyebileceğini söylüyor.

Habibi, Forbes'a şunları söyledi: Google Docs ve Gmail'in kendilerini basit otomatik tamamlamayla sınırlandırmalarının nedeni, LaMDa'nın daha uzun içerik oluşturma yeteneğine sahip olmaması değil. Bunun nedeni, Google'ın büyük dil modellerinin akla yatkın zırvalık konusuna gelince ne tür olumsuzlukları olduğunu bildiğinden, teknolojilerini piyasaya sürmekten çekinmesi.

2019'dan 2022'ye kadar Microsoft'ta veri ve yapay zekadan sorumlu başkan yardımcısı olan ve OpenAI CEO'su Sam Altman ve ekibiyle yakın işbirliği içinde çalışan Priya Vijayarajendran, OpenAI'in başlangıçta gelişmiş yapay zeka modellerini herkesin yararlanabilmesi için geniş çapta erişilebilir ve açık kaynak yapmak istediğini söylüyor. Ancak kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başlayan OpenAI, yapay zekasını ticarileştirmek amacıyla Microsoft ile ortaklık kurduğu için o zamandan beri kâr amacı gütmeyen bir iş modeline geçti.