26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.02.2021 20:37 | Son Güncelleme: 14.02.2022 17:19

Demans, Covid riskini 2 kat artırıyor

Amerika’da milyonlarca tıbbi kayıt üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, demans (bunama) hastalarının koronavirüse yakalanma riskinin 2 kat fazla olduğunu ortaya koydu.
Demans, Covid riskini 2 kat artırıyor

The New York Times gazetesinin yayınladığı araştırma 62 milyon elektronik tıbbi kaydın analizine dayanıyor. Yaşlılık, huzur evinde yaşama, obezite, astım, diyabet ve kalp hastalıkları gibi risk faktörleri denklemden çıkarıldığında demans hastası yaşlılarda, Covid’e yakalanma riskinin 2 kat fazla olduğu net bir şekilde görüldü. Aynı araştırma siyahların daha da büyük risk altında olduğunu ortaya koydu. Demanslı siyahların virüse yakalanma olasılığı olan beyazlardan yaklaşık üç kat daha fazla.

Siyahiler daha da risk altında

San Francisco'daki California Üniversitesi'nde nöroloji ve psikiyatri profesörü olan Dr. Kristine Yaffe, “Demansın sizi daha savunmasız kılan bir şey olduğunu öne sürmek için oldukça ikna edici” derken, Uzmanlar, "Bu çalışma, demanslı hastaları, özellikle de Siyahi olanları koruma ihtiyacının altını çiziyor" diye vurguluyor. Araştırma Alzheimer ve Demans adlı dergi tarafından yayınlandı. Çalışma ise, 1 Şubat - 21 Ağustos 2020 tarihleri arasında Amerika’da 18 yaş ve üzeri 61,9 milyon kişinin elektronik sağlık kayıtlarını analiz eden Case Western Reserve Üniversitesi tarafından yönetildi. IBM Watson Health Explorys tarafından toplanan veriler, 50 eyaletin tamamında 360 hastane ve 317.000 sağlık hizmeti sağlayıcısından ve Amerikan nüfusunun beşte birini temsil ediyor. Araştırmacılar, analiz edilen kayıtlarda Covid-19 olan 15.770 hastadan 810'unda demans olduğunu tespit etti. Genel demografik faktörlere (yaş, cinsiyet ve ırk) göre ayarlama yapıldığında demanslı kişilerin Covid-19'a yakalanma riskinin üç katından fazla olduğu görüldü. Huzurevi ortamı ve altta yatan fiziksel koşullar gibi Covid'e özgü risk faktörlerine göre ayarlandıklarında, demans hastalarının enfekte olma olasılığı hala iki kat daha fazlaydı.

Damar hastası olanlar etkileniyor

Alzheimer Derneği Bilim Başkanı Maria Carrillo bu duruma şöyle bir açıklama getiriyor: "Koronavirüs kan damarları ve dolaşım sisteminde iltihaplanmaya yol açıyor. Demansı olan birçok kişi, Covid-19 ile şiddetlenebilen vasküler bozukluğa sahip." Araştırmacılar, demanslı Covid hastalarının pandeminin ilk altı ayında hastaneye kaldırılma olasılığının demansı olmayanlara göre 2.6 kat daha fazla olduğunu buldular. Ölme olasılıkları 4.4 kat daha fazlaydı. Covid-19 ve demansı olan siyahların hastaneye kaldırılma olasılığı ise her iki hastalığı da olan beyazlardan önemli ölçüde daha yüksek. Demanslı siyah ve beyaz koronavirüs hastaları ölüm oranında ise önemli bir fark yok.