27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.08.2023 10:23 | Son Güncelleme: 05.08.2023 15:37

Pandemi cezaları için genelge: Nereye başvurulur, iade nasıl alınır?

Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla verilen idari para cezalarında yapılan ödemeler 31 Aralık 2024'e kadar başvurulması halinde iade edilecek. Peki, kimler iade alabilecek, salgında kesilen cezaların iadesi için ne yapılmalı? Ceza iade formu nereden indirilecek?
Pandemi cezaları için genelge: Nereye başvurulur, iade nasıl alınır?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Tahsilat Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Covid-19'un yayılmasını önlemek amacıyla verilen idari para cezalarının iade edilmemesine yönelik hüküm Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile iptal edilmişti. İptal kararı sonrasında bu kapsamda verilen para cezalarında 9 Kasım 2022'den önce yapılan ödemelerin iade edilmesi için düzenleme yapıldı.

Başvurular nereye yapılacak?

Söz konusu tarihten önce tahsilat edilmiş idari para cezalarının tahsilatı gerçekleştiren birime 31 Aralık 2024'e kadar başvurulması halinde iadesi yapılacak.

9 Kasım 2022'den önce tahsil edilen cezaların iade için başvuru formunun doldurularak varsa idari yaptırım karar tutanağı ve ödeme belgesinin birer örneğinin dilekçeye eklenerek başvurulması gerekiyor.

Başvurular, ödemenin, vergi dairesine veya vergi dairesi adına banka, Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ'ye yapılmış olması halinde, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden yapılabilecek.  Ayrıcı ödemenin yapıldığı vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla da gerçekleştirilebilecek.

Tahsil edilen para cezalarının iadesiyle ilgili başvuru formu da Resmi Gazete ekinde yer aldı. Söz konusu başvuru formuna buradan ulaşabilirsiniz.