17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.10.2023 04:30 | Son Güncelleme: 28.10.2023 23:24

“Abide kadın” Prof. Nermin Abadan Unat

Nermin Abadan Unat, hukukçu, sosyolog, siyaset bilimci, iletişimci, kadın hakları savunucusu, yazar ve çevirmen. Cumhuriyet’in öncü kadınlarından. 102 yaşındaki Nermin Abadan Unat “Ümitliyim, hep mücadele etmeliyiz. Eşitlik ve güç hemen gelmez” diyor
Fotoğraf: Ferhat Zupçeviç
Fotoğraf: Ferhat Zupçeviç

Prof. Nermin Abadan Unat için “abide kadın” diyorlar. Tam bir Cumhuriyet kadını. Dik duruşunu hiç kaybetmeyen, üreten, öğreten, çalışan, azimli, dünya vatandaşı, eşitlikçi, özgürlükçü, kucaklayıcı bir kadın. Çoğu kez onun için “Hocaların Hocası” da deniliyor. O ise kendisine “Hoca” denilmesinden hiç hoşlanmadığını hemen söylüyor.

Nermin Abadan, 60 yıldan fazla ders verdi. Kadın hareketinin her zaman öncü isimlerinden biri oldu. 100 yaşında Boğaziçi Üniversitesi’nde direnen öğrencilerin yanındaydı, röportajımızda da ifade ettiği gibi gençlere olan inancını ve ümidini hiç kaybetmedi. 102 yaşındaki Prof. Nermin Abadan Unat ile evinde buluştuk.

Gözlerimin dolduğu, yüreğimi ısıtan sözlerle dolu bir röportaj oldu. Geçmişe gittik, geleceğe umutla baktık.

Cumhuriyet’in 100. yılında eğer varsa bu Cumhuriyet kadınını hala tanımayan, buraya hayatını ve yaptıklarını anlatarak not düşmek isterim. Ama önce Nermin Abadan Unat ile benim tanışmamdan söz etmek isterim, ki bu da ergenlik dönemime rastlıyor. Kendisi İzmir Kız Lisesi mezunu. Çok sayıda öncü kadını çıkaran bir okuldur İzmir Kız Lisesi. Rahmetli annem de o okuldan mezundu. Ben 15-16 yaşındayken İzmir Kız Lisesi’ndeki bir etkinliğe annemle birlikte gitmiştik. Okulun ünlü mezunlarından söz edilen bir gündü. O güne kadar yalnızca Sezen Aksu’yu bilirdim annemin okulundan çıkmış ünlü isim olarak. Hatıralarımdaki unutulmaz anı o gün orada II. Dünya Savaşı’nın tanığı, öncü çalışmalarıyla tanınan Nermin Abadan Unat’ı tanımak oldu. Bir daha da hiç unutmadım. Gazetecilik serüvenim başladığında da birkaç kez yüz yüze görüşme ve kendisini tanıma fırsatı buldum. Uzun bir aradan sonra yeniden birlikte olmak benim için de yine unutulmaz bir anı oldu.