29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.01.2024 17:30 | Son Güncelleme: 17.01.2024 17:38

2024’te Avrupa’daki mülteci sayısı artacak

Uluslararası Göç Politikası Geliştirme Merkezi (ICMPD) seçimlerden sonra daha da sıkılaşacak göç yasaları öncesinden Avrupa’ya daha fazla mülteci geleceğini öngörüyor. Genel müdür Michael Spindelegger’e göre Avrupa güçlü bir işgücü istiyorsa göçmenlere ihtiyacı var
2024’te Avrupa’daki mülteci sayısı artacak

Uluslararası Göç Politikası Geliştirme Merkezi (ICMPD), göç sayısını azaltmayı amaçlayan politikaların devreye girmesinden önce daha fazla mültecinin Avrupa’ya ulaşmaya çalışacağını ve 2024 yılında göçün artacağını açıkladı. İngiltere ve ABD de dahil olmak üzere Avrupa'daki çok sayıda seçim kampanyasının konusu göç karşıtı. Avusturya merkezli kuruluş, göç karşıtı sistemlerin devreye girmesinden önce mültecilerin Avrupa’ya ulaşmak için acele edeceğini öngörüyor.

The Guardian'a konuşan ICMPD genel müdürü Michael Spindelegger “İnsanlar seçim kampanyalarındaki göç karşıtı önlemleri duyacak ve devreye girmeden önce AB’de olmaları gerektiğini düşünecekler” dedi. Spindelegger politikacıları, birçok göçmenin Avrupa'ya geldiği Afrika ve Orta Asya ülkelerinde yasal yollar oluşturma çabalarını iki katına çıkarmaya ve özel girişimlerle iş birliği yaparak işe alım ve eğitim merkezleri kurmaya çağırdı.

Caydırıcı değil, mıknatıs olacak

ICMPD'nin yıllık raporuna göre Orta Doğu'daki savaş ve Donald Trump'ın ABD'de yeniden iktidara gelme ihtimali büyük insan akışına yol açacak. ABD'nin göç yollarına yönelik baskısı, İspanya'ya vizesiz ziyaretçi rotalarını kullanan Venezuelalı ve Kolombiyalıların sayısında artışa neden olabilir. Raporda, AB tarafından geçen yılın sonlarında kabul edilen yeni göç yasalarının, bu yılın sonlarında yürürlüğe girmeden önce Avrupa'ya gitmeye çalışacak birçok kişi için başlangıçta caydırıcı olmaktan ziyade bir mıknatıs olacağı belirtiliyor.

“Avrupa’nın göçmenlere ihtiyacı var”

Spindelegger “Sanırım Avrupa'ya daha fazla mültecinin geldiğini göreceğiz, hatta sayıları 2023'ten bile daha fazla. Seçim kampanyaları hızlı çözümlerle ilgili olacak ama aynı zamanda böyle bir çözüm olmadığını da biliyoruz. Pek çok göçmen karşıtı, aşırı sağ politikacının yabancı düşmanı mesajının aksine Spindelegger, eğer AB genelinde yeterince güçlü bir işgücü isteniyorsa Avrupa'nın göçmenlere ihtiyacı olduğunu söyledi.

AB yetkilisi Ylva Johansson geçtiğimiz günlerde demografik değişime ayak uydurmak için AB'de 1 milyon daha fazla işçiye ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "bunu düzenli bir şekilde yapmanın zor olduğunu" söyledi. Spindelegger, sayıların çok daha yüksek olduğunu, yalnızca Almanya'da 1 milyona, Avusturya'da ise 500.000'e ihtiyaç duyulduğunu söyledi.