27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.11.2022 17:28 | Son Güncelleme: 09.11.2022 18:00

ABD ara seçimlerinde şu ana kadarki durum ne anlama geliyor

ABD ara seçimlerinde henüz oyların sayımı tamamlanmadı ve resmi sonuçlar açıklanmadı. Peki şu ana kadar ki durum ne anlama geliyor? Çekişmeli yarışta çoğunluğa hangi parti sahip?
ABD ara seçimlerinde şu ana kadarki durum ne anlama geliyor

ABD'de dün düzenlenen ara seçimlerde Kongre'nin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato'da çoğunluğun hangi partide olacağı henüz netleşmedi. Ülkede dün düzenlenen seçimlerde halk, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ile 100 sandalyeli Senatodaki 35 koltuk için sandık başına gitti. Sandıkların kapanmasından saatler sonra ABD ara seçimlerindeki pek çok kilit yarış henüz sonuçlanmadı ve özellikle ABD Senatosu'nun kontrolü hala çok tartışmalı.

BBC'ye göre şu ana kadarki bazı önemli çıkarımlar

Cumhuriyetçiler için iyi bir gece oldu ama bekledikleri performansın altında kaldıklarını söylemek yanlış olmaz. Yarışta kendilerini zafere taşıyacak bir umut şu ana kadar gerçekleşmedi. Şimdiden Pennsylvania'da bir Senato koltuğunu kaybettiler ve meclisin kontrolünü ele geçirmek için Nevada, Arizona ve Georgia eyaletleri arasından ikisini değiştirmeleri gerekecek. Cumhuriyetçiler ara seçimlerde umduğu şekilde bir sonuç elde edemedi. Dolayısıyla Demokrat Parti, beklenenden daha iyi sonuç elde etti.

Nancy Pelosi yeniden seçildi ama kalıcı gözükmüyor

Demokrat Parti'nin kıdemli isimlerinden olan Nancy Pelosi Kaliforniya eyaletinin 11. seçim bölgesinin Temsilciler Meclisi'ndeki sandalyesini Cumhuriyetçi rakibine karşı rahat bir şekilde kazandı. Fakat aşırı Cumhuriyetçi ve Trump karşıtı olan Pelosi'nin koltuk sevinci kısa sürebilir.

Demokratların bazı yarışları kazanmasına rağmen, Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etme yolunda ilerliyor gibi görünüyor. Ancak asıl soru bunun ne kadar büyük bir çoğunluk olacağı. Cumhuriyetçiler 2020'deki şaşırtıcı derecede güçlü performansları sayesinde çoğunluktan sadece birkaç sandalye uzaktaydı. Muhafazakâr eyaletlerde bazı yeni kongre bölgesi çizgilerinin yeniden çizilmesinin ardından bu seçimlere avantajla başladılar. Cumhuriyetçiler, Demokratların yasama gündemine kapıyı kapatabilecek ve Biden yönetimine yönelik soruşturmaları hızlandırabilecek.

Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi çoğunluğa liderlik etmesi beklenen ve 2019'dan beri Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi'nde Meclis Azınlık Lideri olarak görev yapan Kevin McCarthy, Kongre'nin alt kanadını geri alacaklarının net olduğunu söyledi. McCarthy, destekçilerine "Meclis'i geri alacağımız netleşti. Yarın uyandığınızda biz çoğunlukta olacağız ve Nancy Pelosi azınlıkta olacak" diye seslendi. Bu gerçekleşirse, yeni Meclis Başkanı olacak McCarthy, Cumhuriyetçilerin ABD ekonomisini iyileştirmek, suçları azaltmak ve ABD'deki temel özgürlükleri korumak için çalışacaklarını belirtti.

Florida Cumhuriyetçi Ron DeSantis'i yeniden seçti

Dört yıl önce Ron DeSantis, Demokrat Andrew Gillum karşısında yüzde bir farkla Florida valiliğini kazandı. Transseksüel hakları ve eleştirel ırk teorisi gibi sıcak kültürel konulara değindiği, koronavirüs pandemisi kısıtlamalarına karşı çıktığı ve muhafazakar haber kanallarının demirbaşı haline geldiği dört yıllık muhafazakar liderliğinin ardından, rahat bir farkla yeniden seçildi.

Trump'ın eski sözcüsü Arkansas'ın ilk kadın valisi oldu

Trump yönetiminin Beyaz Saray Sözcülerinden Sarah Huckabee Sanders, Arkansas eyaletinde vali seçilen ilk kadın oldu. Sarah Huckabee Sanders, Demokrat rakibini yenerek babası Mike Huckabee gibi vali koltuğuna oturmayı başardı.

Kongre'de ilk Z kuşağı üye

Demokrat Partili Maxwell Alejandro Frost, Florida eyaletinden Meclis'e seçilerek Kongre'ye giren ilk Z kuşağı üyesi oldu. Frost 25 yaşında ve silah reformu,sosyal adalet aktivisti. Daha sıkı silah kontrol yasaları talep eden March For Our Lives hareketinin eski organizatörlerinden biri.

Trump için karışık bir gece

Donald Trump oy pusulalarında yer almamış olabilir ama yine de oy pusulalarına gölge düşürdü. Akşamın erken saatlerinde eski başkan Mar-a-Lago'daki evinden kısa bir konuşma yaptı ve desteklediği adayların ezici bir zafer kazandığını iddia etti.

Ancak gerçek durum daha karmaşık bir halde. Mehmet Öz Pennsylvania'daki Senato yarışını kaybetti. Herschel Walker, Raphael Warnock ile Georgia'da ikinci tura kalacak gibi görünüyor. Blake Masters Arizona'da geride kaldı. Sadece Ohio'da JD Vance, muhafazakar eğilimli eyaletin gösterdiğinden daha dar bir farkla da olsa net bir galibiyet elde etti.