05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2023 12:02 | Son Güncelleme: 18.10.2023 16:35

ABD Başkanı Biden: Hastane saldırısını diğer taraf düzenledi

Baptist Hastanesini'nin katliamının gölgesinde İsrail'e destek ziyaretine giden ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile düzenlediği basın toplantısında hastane saldırısının "diğer taraf" tarafından düzenlendiğini" söyleyerek İsrail'in iddialarına destek verdi
ABD Başkanı Biden: Hastane saldırısını diğer taraf düzenledi

İsrail'e giden ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşen ABD Başkanı Joe Biden yaptığı basın açıklamasında Gazze'deki hastane katliamını İsrail'in yapmadığını söyledi. Biden, "Görünen kadarıyla hastaneye yapılan saldırıyı diğer taraf düzenledi siz değil. Ancak bir çok insan emin değil" ifadelerini kullandı.

Biden, "Bugün basit bir sebepten burada olmak istedim. Dünyanın ABD'nin İsrail ile birlikte olduğunu görmesini istedim. Hamas binlerce insanı öldürdü, katliam demek abartı olmaz. Onlarca insanı esir aldılar. Böyle bir şeyi hayal etmek benim hayal gücümün dışında" dedi.

Hamas için yaptıkları korkunç şeylerle DAEŞ'ı mantıklı gösterdiler diyen Biden "Amerikalılar sizi anlıyor ve endişeleniyor. Tercihinizin kolay olmadığını biliyorlar. Hamas Filistin halkını temsil etmiyor, onlara sadece acı getirdi" diye konuştu.

Dün gece Gazze'de yaşanan hastane katliamı hakkında da konuşan Biden, "Üzgünüm, İsrail değil diğer taraf yapmış görünüyor" ifadesini kullandı. Dünyanın şu an onları izlediğini söyleyen ABD Başkanı "İsrail, ABD gibi değerli bir konuma sahip. Diğer demokrasiler bizim ne yapacağımızı izliyor" dedi.

"Hamas kadınları ve çocukları kaçırdı. Bizim sinirimizi siz de paylaşıyorsunuz biliyorum. 7 Ekim'de 1400 İsrailli öldürüldü. Bu 50 binden fazla Amerikalının öldürülmesi, onlarca 11 Eylül saldırısı gibi. ABD Nazi'leri yenmek için bizimle birlikte hareket etti şimdi de Hamas'ı alt etmek için bizimle birlikte hareket edecek. Bu savaş sırasında bir ABD başkanının ilk ziyareti. Sizin bireysel desteğinizi gösteriyor. İsrail halkı adına size teşekkür ediyorum."

Ne olmuştu?

Hamas’ın 7 Ekim’de bir sızma operasyonu ve takiben gerçekleştirdiği sivil katliamlarla başlayan son İsrail-Filistin savaşı, dün tüm dünyayı dehşet içinde bırakan bir saldırıya sahne oldu. Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde bulunan El Ehli Hastanesi vuruldu. Filistin, İsrail saldırısı sonucu gerçekleştiğini açıkladığı patlamada en az 500 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Tel Aviv Yönetimi ise saldırıyı İsrail Ordusu’nun gerçekleştirmediğini; patlamanın, İslami Cihat Örgütü tarafından atılan roketlerin hastaneye isabet etmesi sonucu meydana geldiğini savunuyor. Ancak İslami Cihat, “vuruş açısı ve ateş yoğunluğu saldırının havadan gerçekleştiğini kanıtlıyor” açıklamasıyla İsrail’in iddiasını reddetti.

İsrail Savunma Güçleri Sözcüsü Hagari, “yakındaki binalarda yapısal hasar olmadığını, hava saldırısına uygun olarak bir oyuk oluşmadığını” iddia etti. Hagari ayrıca istihbaratın elde ettiği bir ses kaydına dayanarak, “Hamas, roketlerin İslami Cihat tarafından atıldığını mutlak bir kesinlikle biliyor” iddiasında bulundu. İsrail Başbakanı Netanyahu, “Bizim çocuklarımızı kim vahşice öldürüyorsa kendi evlatlarını da onlar öldürüyor” açıklamasında bulundu. Saldırının gölgesinde İsrail’e destek ziyareti düzenleyen ABD Başkanı Biden da Filistinli direniş örgütlerini kastederek “Saldırı diğer ekip tarafından yapılmış gibi görünüyor” dedi.