13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.03.2022 17:58 | Son Güncelleme: 04.03.2022 18:15

ABD, bir grup Rus oligarka daha yaptırım getirdi

Rus oligarklara yönelik yaptırımlar hız kazanıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Putin'in çevresindeki bazı oligarkları yaptırım listesine ekledi
ABD, bir grup Rus oligarka daha yaptırım getirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in etrafındaki elit çemberin en önemli halkalarından olan oligarklara yönelik yaptırımlar hız kazanıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in yakın çevresinde bulunan bazı mültimilyarder oligarkları yaptırım listesine ekledi. Bu isimler arasında Alisher Usmanov, enerji şirketi Transneft’in CEO’su Nikolai Tokarev ve Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da bulunuyor. Boris ve Arkady Rotenberg, Sergei Chemezov, Igor Shuvalov, ve Yevgeniy Prigozhin de listede. Beyaz Saray'ın açıklamasına göre 19 oligark ve bunların 47 akrabasına vize yasağı da uygulanacak.

Financial Times’ın haberine göre listedeki isimler arasında en ilgi çekeni Alisher Usmanov. ABD Hazine Bakanlığı’na göre Kremlin’le olan yakın bağları Usmanov’u dünyanın en zengin kişileri arasına soktu. Rus oligark değeri 600 ila 735 milyon dolar arasında tahmin edilen dünyanın en lüks süper yatına sahip. Beyaz Saray, süper yata Almanya’nın Hamburg Limanı’nda el konulduğu açıkladı. Ancak Alman yetkililerden konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.

Usmanov’un değeri 350 ila 500 milyon dolar olan Airbus A-340 tipi özel uçağı da bulunuyor. Uçak, Man Adası’ndaki bir şirkete kayıtlı.

Putin’in çocukluk arkadaşı olan Arkady Rotenberg’in, Putin Devlet Başkanlığı görevine geldikten sonra milyar dolarlık servete ulaştığı belirtiliyor. Putin’in aynı zamanda Judo partneri olan Arkady Rotenberg, kardeşi Boris ile birlikte Rusya’nın devlete iş yapan en büyük müteahhitlerinden biri.

Eskiden yeme-içme sektöründe mütevazı işleri olan Yevgeniy Prigozhin ise paralı asker şirketi Wagner’in arkasındaki isim. Prigozhin aynı zamanda 2016’da ABD başkanlık seçimlerini de etkileyen “trol ordusu’nun yönetiminde.

Rusya’nın devlete ait savunma sanayi ve teknoloji devi Rostec’in başındaki Sergei Chemezov, eski Doğu Almanya’nın Dresden kentindeki KGB ofisinde Putin’le birlikte görev yapmış isimlerden.

Yaptırım listesine alınan Nikolai Tokarev de Putin’in Doğu Almanya’da görev yaptığı KGB ekibinde. Rusya ve Avrupa’da büyük bir gayrimenkul imparatorluğu bulunan Tokarev, Avusturya İmparatoru 1. Franz Joseph'in Hırvatistan’da deniz kıyısında yaptırdığı yazlık sarayın da sahibi.