19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 22.03.2023 09:51 | Son Güncelleme: 22.03.2023 10:40

ABD eski başkanı Donald Trump, kelepçelenmek istiyor

ABD eski başkanı Donald Trump'a yakın kaynaklar, Stormy Daniels davasında mahkemeye çıkarılırken kelepçelenmek istediğini söyledi. Kaynaklara göre Trump, bunu 2024 seçimleri için bir gösteri olarak kullanmak istiyor. Ayrıca gizli belge davasında da Trump'ın avukatlarını kandırdığı ortaya çıktı
ABD eski başkanı Donald Trump, kelepçelenmek istiyor

ABD eski başkan Donald Trump, tutuklanmak istiyor. Eski başkana yakın birçok kaynak, Donald Trump'ın danışmanlarına, yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'a sus payı ödemesindeki rolü nedeniyle Manhattan'daki büyük jüri tarafından suçlanması halinde mahkemeye çıktığında kelepçelenmek istediğini söylediğini anlattı. The Guardian'ın haberine göre kaynaklar, Trump'ın adliyeye gidip parmak izi ve sabıka fotoğrafı için yetkililere teslim olması gerekeceğinden, her şeyi bir gösteriye dönüştürebileceğini düşündüğünü söyledi. 

Zayıf görünmek istemiyor

Trump'ın ellerinin kelepçelenmesini istemesine dair artan ısrarı, aslında haksız bir dava olarak gördüğü bu durum karşısında bir meydan okuma sergilemek ve bunu 2024 başkanlık kampanyası için destekçilerini harekete geçirebileceği bir fırsat olarak görmesi. Ama hepsinden önemlisi, kaynaklar Trump'ın mahkemeye ilk kez video bağlantısıyla çıkmak ya da adliyeye gizlice girmek gibi herhangi bir özel düzenlemenin kendisini zayıf biri gibi göstermesinden son derece endişeli olduğunu söyledi.

Avukatları sessizce gitmesini önerdi

Trump'ın Mar-a-Lago'da ve başka yerlerde yakın danışmanlarıyla teslim olması konusunda yaptığı son tartışmalar, Çarşamba günü toplanacak olan büyük jürinin bir iddianame hazırlama yolunda ilerlediği şu günlerde eski başkanın kendine özgü korku ve endişelerine bir pencere açıyor. Trump'ın sus payı davasındaki hukuk ekibi, Trump'ın şahsen gitmesi fikrine karşı çıktı ve Trump'ın gelecek hafta sessizce teslim olmasına izin vermelerini ve hatta Gizli Servis'in potansiyel güvenlik endişeleri konusundaki rehberliğine atıfta bulunarak uzaktan bir görünüm planlamalarını önerdi.

"Vurulursam seçimi kazanırım"

Ancak Trump bu yaklaşımı reddetti. Trump, yakınlarına birisinin kendisini vurmasını umursamadığını ve şehit olabileceğini söyledi. Kaynaklara göre Trump daha sonra, vurularak yaralanması halinde 2024'te başkanlığı kazanabileceğini de sözlerine ekledi. Manhattan'daki büyük jürinin sus payı davasında ne zaman bir iddianame hazırlayacağı ve kendisini, görevde olsun ya da olmasın, cezai suçlamalarla karşı karşıya kalan ilk ABD başkanı yapıp yapmayacağı henüz belirsiz. 

Kaynaklar, Trump'ın son günlerde içinde bulunduğu durumu genellikle Mar-a-Lago'daki öğle ve akşam yemekleri arasında ve Palm Beach'teki tatil köyünde golf oynarken değerlendirdiğini söyledi. Sonunda sus payı davasına vereceği yanıtın stratejisini belirlemeye karar verdiğinde, kaynaklar Trump'ın daha çok savcılığa karşı açık bir meydan okuma imajını nasıl yansıtabileceğine odaklandığını ve ağır bir suça dönüşebilecek cezai suçlamalarla karşı karşıya kalmaktan çekinmediğini söyledi. 

Dava, Trump'ın 2016 kampanyasının son günlerinde o zamanki avukatı Michael Cohen aracılığıyla Daniels'a ödediği 130 bin dolar üzerinde yoğunlaşıyor. Trump daha sonra Cohen'e yasal harcama olarak kaydedilen 35 bin dolarlık çeki kişisel fonlarını kullanarak geri ödedi. Bölge savcısının Trump'a karşı hangi suçlamaları yönelteceği belirsizliğini korurken, hukuk ekibinin bazı üyeleri en olası senaryonun iş kayıtlarında değişiklik yapmak gibi temel bir suçlama ile Trump'ın ödemeler için vergi ödememiş olması nedeniyle olası bir vergi dolandırıcılığı içerdiğine inanıyor. 

Kaynaklar, Trump'ın iddianamenin 2024 başkanlık kampanyası için nasıl bir nimet olabileceğine  odaklandığını, bunun destekçilerini öfkelendireceğini ve Cumhuriyetçi partinin geri kalanını, bu davada kendisini savunmak için sıraya girmeye zorlayacağını iddia ettiğini söyledi.

Gizli belge soruşturmasın da avukatlarını kandırdı

ABC News'in haberine göre, Adalet Bakanlığı ile Trump arasında gizli belgelerle ilgili hukuki mücadeleyi yürüten yargıç, savcıların Trump'ın bir dizi gizli kayıt hakkındaki bilgisini avukatlarından kasıtlı olarak gizlediğini göstermek için yeterli kanıt topladığını söyledi. Mühürlü dosya hakkında bilgi sahibi olan yakın kaynaklara göre Washington Bölge Yargıcı Beryl Howell geçen hafta özel danışman Jack Smith'in ofisinin, avukat Evan Corcoran'a kayıtlar hakkında yalan söylediği iddiasıyla eski başkanın suç teşkil eden ihlallerde bulunduğunu ilk bakışta gösterdiğine hükmetti. 

Howell, Trump'ın hukuk ekibinin Corcoran'ın avukat-müvekkil gizliliği nedeniyle davada ifade vermeye zorlanamayacağı yönündeki argümanını reddederek, Corcoran'ın soruları yanıtlamasını ve Trump'ın suç planı olarak adlandırdığı şeyle ilgili kayıtları teslim etmesini emretti. ABC News'e göre Howell, özel danışmanın Trump'ı başarılı bir şekilde suçlamak veya yargılamak için hala daha fazla kanıt getirmesi gerektiğini öne sürdü.

Trump'ın 2024 başkanlık kampanyasından ABC News'in haberine ateş püskürerek, "Trump'ın hukuk ekibine karşı, eski bir baş yargıç olan birinin yasadışı olarak sızdırılan yalan iddialarını yayınladığı için sahte haber yapan ABC'ye yazıklar olsun" açıklaması yayınlandı. Howell geçen hafta Cuma günü D.C. Bölge Mahkemesi baş yargıçlığından istifa etti. Trump'ın kararı temyize götürmesinin beklendiği bildiriliyor.