02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2024 17:40 | Son Güncelleme: 18.04.2024 17:53

ABD'den İran'a İHA üretimini hedef alan yeni yaptırımlar

ABD, İsrail'e misilleme saldırısı düzenleyen İran'ın İHA üretimini hedef alan yeni yaptırımlar duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden, G7 liderlerinin Tahran üzerindeki ekonomik baskıyı artırmak için birlikte hareket etmeye kararlı olduklarını söyledi
ABD'den İran'a İHA üretimini hedef alan yeni yaptırımlar

ABD, İngiltere ve AB İran'ın geçen hafta İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırısının ardından İran'a yaptırım kararı aldı. Başkan Joe Biden ABD ve müttefiklerinin İsrail'in 13 Nisan'daki füze ve insansız hava aracı saldırısını püskürtmesine yardımcı olduklarını ve şimdi de yeni yaptırımlar ve ihracat kontrolleriyle İran'ı sorumlu tuttuklarını söyledi. 

"Başka yaptırımlar da olacak sinyali"

Biden "Yaptırımlar, İslam Devrim Muhafızları, İran Savunma Bakanlığı ve İran hükümetinin bu küstah saldırıyı mümkün kılan füze ve insansız hava aracı programıyla bağlantılı liderleri ve kuruluşları hedef alıyor.  Müttefiklerimiz ve ortaklarımız İran'ın istikrarsızlaştırıcı askeri programlarını kısıtlamak için ek yaptırımlar ve tedbirler yayınladılar ya da yayınlayacaklar" dedi.

16 kişi ve 2 kuruluş listede

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'nin aldığı tedbirlerin, 13 Nisan saldırısında kullanılan İran'ın Shahed tipi İHA'larına güç veren motor tipleri de dahil olmak üzere, İran'ın İHA üretimini sağlayan 16 kişi ve iki kuruluşu hedef aldığı belirtildi. Bakanlık, İran'ın en büyük çelik üreticilerinden biri olan Khuzestan Steel Company'ye (KSC) çelik üretimi için bileşen malzemeler sağlayan veya KSC'nin bitmiş çelik ürünlerini satın alan farklı yetki alanlarındaki beş şirketin de hedef alındığını açıkladı.

İngiltere'den 13 kuruluşa yaptırım

ABD'nin yaptırımlarıyla eş zamanlı olarak İngiltere de İran'ın İHA ve balistik füze endüstrilerinde yer alan çeşitli askeri kuruluşlarını hedef alan yaptırımlar uyguladı. İngiltere, Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı ve Devrim Muhafızları Donanması (IRGC) da dahil olmak üzere İran'ın askeri birimlerine yaptırımlar açıkladı. Resmi açıklamada, İngiliz yaptırımlarının toplamda 13 kuruluş veya kişiyi hedef aldığı belirtildi.

AB zirvesinin dış ilişkiler oturumunda ele alınan Orta Doğu başlığıyla ilgili sonuç bildirisi açıklandı. Bildiride İran'ın İsrail'e saldırısının liderler tarafından oybirliği ile kınandığı ve İran'a yönelik yaptırımların genişletilmesine karar verdiği belirtildi