16 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.02.2022 11:42 | Son Güncelleme: 21.02.2022 13:43

ABD'den Rusya kara liste oluşturuyor iddiası

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, ABD’den Rusya'nın Ukrayna planı hakkında bir mektup aldı. Mektupta Rus ordusunun olası işgalinde yürütmeye geçireceği bir kara liste oluşturduğu belirtildi
ABD'den Rusya kara liste oluşturuyor iddiası

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim devam ederken diplomatik sürece dair yaptığı yazılı açıklamada, Ukrayna'ya yönelik herhangi bir işgalin olmaması durumunda Başkan Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile buluşmayı prensipte kabul ettiğini belirtmişti. Kremlin de yaptığı açıklamada, Başkan Putin ile Başkan Biden arasında düzenlenecek bir zirve için henüz somut bir planın bulunmadığını ancak her an bir görüşme ayarlanabileceğini duyurdu.

Bu açıklama sonrası krizin yumuşayacağı düşünülüyordu, ancak perde arkasında hareketlilik devam ediyor. Yeni iddiaya göre, Rusya bir “kara liste" oluşturuyor. Bunu aktaran kişi ise Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet. Komiser Bachelet, ABD’den Rusya’nın Ukrayna planları hakkında bir mektup aldı. Mektupta, Rus ordusunun olası işgalde yürütmeye geçireceği bir kara liste oluşturduğu belirtiliyor. İddia, listede ismi olanların ya öldürüleceği ya da kamplara gönderileceği yönünde.

Üzerinde tarih yazmayan mektupta Rusya’nın hâli hazırda Ukrayna’nın belli bölgelerini işgal ettiğini ve insanlık suçları işlediği söylentilerini de içeriyor. Şimdiye dek gerçekleşen “suikastlar, kaçırma olayları, haksız cezalar ve işkencelerin” daha da derinleşeceğini vurguluyor.

Mektubu BM’ye yollayan ABD diplomatı Sheba Crocker, Rusya’nın olası Ukrayna işgalinin bir “insan hakları faciası” yaratacağı kanısında. Aynı zamanda diplomat Crocker'ın güvendiği kaynaklar, Rus ordusunun “barışçıl protestoları dağıtmak için ölümcül önlemler almasının” mümkün olduğuna parmak basıyor.

Kara listede “Ukrayna’da sürgünde olan Ruslar ve Belaruslular, gazeteciler, yozlaşma karşıtı aktivistler, dini/etnik azınlıklar ve LGBTQI+ bireylerin” hedef alındığı da yazıyor.

Kremlin'den yalanlama geldi

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, 21 Şubat Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada Ukrayna ile aralarındaki gerilimin arttığını ancak diplomatik temasların devam ettiğini belirtti. Peskov, Putin'in Rusya Güvenlik Konseyi'nde kısa süre içinde bir konuşma yapacağını da sözlerine ekledi.

Açıklamada ayrıca, ABD medyasının, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda, 'öldürülecek kişiler listesi'nin hazırladığına dair haberlere ilişkin "tamamen yalan" açıklamasında bulundu.